Ferdinand Piech hayatını kaybetti

  • Ferdinand Piech hayatını kaybetti - 1
  • Ferdinand Piech hayatını kaybetti - 2
  • Ferdinand Piech hayatını kaybetti - 3

Volkswagen’in eski CEO'su Ferdinand Piech 82 yaşında hayatını kaybetti.  

Porsche-VW ortaklığı, 917 modeli, Bugatti Veyron veya dizel skandalı... Piech’i hatırlamak için elimizde çok done var ve kesinlikle şunu söyleyebiliriz ki otomotiv dünyası kendisini unutmayacak.  

Piech’in hayatını kaybetmesiyle ilgili marka tarafından bir açıklama yapılmadı ama çeşitli kaynaklardan duyduğumuz kadarıyla haftasonu gittiği restoranda fenalaşıp, düşmüş ve olduğu yerde hayatını kaybetmiş.  

Piech, Volkswagen markasını ve VW Group bünyesini şimdiki haliyle bir dünya devi haline getirmesiyle ünlendi. Kendisi Porsche’nin kurucusu ve markaya dını veren Ferdinand Porsche’nin torunuydu ve dedesinin mirasını olabilecek en iyi şekilde temsil etti ve markayı en iyi duruma getirdi.  

Avusturya, Viyana doğumlu (1937) Piech kariyerine 1960’lı yıllarda Porsche’de başladı, daha sonra 1972’de Audi’ye geçti ve markayı BMW ile Mercedes’e rakip olacak hale getirdi. Markanın efsanevi Quattro modeli Piech önderliğinde geliştirilmişti.  

Daha sonra 1993’te VW’nin başkanı olarak çalışmaya başladı ve Audi, Skoda, VW, SEAT markalarının ortak parçalarla üretim yaparak bir dünya devi haline gelmesine önayak oldu. VW Group bünyesine Seat, Skoda, Bentley, Audi, Porsche, Bentley gibi otomobil, Ducati motosiklet dışında MAN ve Scania kamyon markalarını da ekledi. 12 yıl görevde kaldığı süre boyunca VW 1 milyar Euro zarardan 2.6 milyar Euro kâr eden bir kurum haline dönüştü. 

VW’nin 2015’teki emisyon skandalı Piech’in kariyerine gölge düşürse de Avusturya’lı mühendisini otomotiv dünyasındaki etkisini pek de azaltmadı...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook