Finlandiya WRC: Tanak’a kimse yetişemedi

Finlandiya WRC: Tanak’a kimse yetişemedi - 0

Yazı: Berk Sarıoğlu

Estonyalı pilot sezonun ikinci galibiyetini elde ederken, Toyota kendi evi sayılan Finlandiya’yı üst üste ikinci kez kazandı.

Geçen yıl Lappi, bu sene Tanak. Toyota, adeta Finlandiya Rallisi’ni domine ediyor 2 sezondur. İlginçtir ki rallinin en tecrübeli ismi Latvala Toyota ile henüz kazanamadı burada.

WRC’de sezon arasından sonraki ilk ralli olan Finlandiya’ya birçok takım güncellemelerle geldi. Toyota yarış öncesi en çok test yapan takım olarak dikkat çekerken M-Sport özellikle Ogier’in otomobilinde yeni aerodinamik gelişim paketi ve yeni bir amortisör üreticisiyle geldi. Citroen ise C3’ün ön düzeninde yeni bir tasarım yaparken bunun meyvelerini Norveçli Ostberg ile yedi. Hyundai ekibi Finlandiya’ya hem pilotlar hem de takımlar şampiyonasında lider olarak geldi ama her zaman olduğu gibi i20 Coupe WRC’nin genel karakterine pek de uyan bir ralli olmadığı için beklentileri çok değildi.

İlk günün başlamasından itibaren Ott Tanak ağırlığını hissettirmeye başlamıştı ki, ona ayak uydurabilen tek isim Mads Ostberg oldu. Bu ikili ikinci günün ortasına kadar 1.5 saniyelik farkla yarıştılar. Ancak ikinci günün ortalarında Ostberg’in Citroen’inde fazla lastik aşındırma sorunu baş gösterdiği için Norveçli tempoyu düşürmek zorunda kaldı; bu dakikadan sonra Tanak için Finlandiya galibiyeti çok zor olmadı. Ostberg ise arkasından gelen Latvala’yı gerisinde tutmaya konsantre oldu ve ikinciliği kaptırmadı. Bu Citroen’in, Breen’in İsveç’te, Meeke’inse Meksika’daki podyumundan sonra üçüncü podyum başarısı oldu.

Peki liderler ne durumdaydı? Neuville ile Ogier ralliye ilk iki sıradan başlamanın verdiği dezavantajla hiçbir etapta iddialı derece elde edemediler. Buna Neuville’in ilk gündeki pilotaj hataları eklenince Belçikalı onuncu sıradan yukarı çıkmakta zorlandı. Ogier hatasız ama iddiasız şekilde sekizinci sırada yol alırken M-Sport takımı takım emri uygulayarak Fransız pilotu yukarı sıralara taşıdı. Ogier önce Evans, ardından Sunninen’i geçerek beşinci sırada finiş gördü. Neuville ise dokuzuncu şekilde yarışı bitirirken Power Stage’den elde ettiği ekstra 2 puanla toplamda 4 puan kazanmış oldu. Böylece ikili arasındaki 27 puanlık fark 6 puan kapanarak 21 puana indi.

WRC’de sırada Almanya Rallisi (16-18.08) var, ondan sonra da Türkiye Rallisi ile şampiyonaya yeni bir heyecan geliyor diyebiliriz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook