Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi

  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 1
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 2
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 3
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 4
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 5
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 6
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 7
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 8
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 9
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 10
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 11
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 12
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 13
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 14
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 15
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 16
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 17
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 18
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 19
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 20
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 21
  • Firebird Trans Am reenkarnasyon geçirdi - 22

Bir Pontiac efsanesi olan Firebird Trans Am, Trans Am Worldwide grubunu tarafından, Chevrolet Camaro üzerine yeniden üretilmeye başlandı.

Bildiğiniz gibi artık, GM’in efsanevi markalarından olan Pontiac artık otomobil üretimi yapmıyor. Ancak bu, sevenlerinin fanları oldukları modelleri üretmeyeceği anlamına da gelmiyor.

Tarihinde GTO, Firebird Trans Am gibi unutulmaz modeller olan Pontiac, özellikle Amerika’da büyük bir hayran kitlesine sahip. Öyle ki Trans Am Worldwide adlı kuruluş, zamanında da Camaro ile aynı altyapıyı taşıyan Trans Am modelini, retro tasarım ve güçlü motorla yeniden hayata geçirdi.

Altıncı jenerasyon Camaro temel alınarak yapılan yeni model, sadece body kitli bir Camaro’dan çok daha fazlasını sunuyor. 1977-1978 Firebird Trans Am baz alınarak tasarlanmış ve orijinalinde olduğu gibi oldukça sert bir tasarıma sahip.

En önemli detaylardan olan ‘Shaker hood’ unutulmazken, çamurluklardaki hava girişleri de yerini almış. Kaputu süsleyen Screaming Chicken grafiğinde, modelin 1976-1978 yıllarında kullanılan versiyonu aynen uygulanırken, arkada ise tamponun yanlarından çıkan dörtlü egzoz uçları da orijinal modelle aynı tasarıma sahip.

Yeni tamponlar, yeni çamurluklar takılan bütün yeni parçalar elde karbon fiberden üretilmiş. T-Top açılabilir tavan opsiyonunun da sunulduğu modelde orijinal “Snowflake ” jantlar güncel daha büyük halleri kullanılmış.

Giriş paketinde 602 bg’lik bir güç kullanıcıları beklerken Firebird’ün 50.yılına özel sadece 50 adet üretilecek olan efsanevi 455 cid, 7.5’lt lik motor seçeneği ile alındığında model tam tamına 1000 bg güç üretebiliyor. Ayrıca bu motor seçildiğinde 15 inç büyüklüğünde devasa Brembo frenlerle standart olarak geliyor.

Peki neydi Trans Am Worlwide’ı bu modeli yeniden hayata geçirmeye iten ve Firebird Trans Am nasıl bir modeldi? Bu efsanevi otomobilin tarihine kısaca bir göz atıyor, bir kez daha Pontiac markasını anıyoruz…

Pontiac Firebird tarihçe

Üretimine 1967 yılında başlanan Pontiac Firebird, Chevrolet’nin Mustang’i hedef alarak geliştirdiği Pony Car’ı Camaro ile ortak üretilen bir modeldi. Firebird ve Camaro beraber üretildikleri 40 yıl boyunca aynı platform ve gövdeye sahip olsalar da hep farklı iç ve dış tasarıma sahip olmuşlardı. Ayrıca model gamında da farklı konumlandırılıyor, Firebird her zaman Camaro’dan daha pahalı olarak satılırken, motor seçeneklerinde de daha güçlü olduğu görülüyordu.

Takvimler 1969 yılını gösterdiğinde ise TransAm efsanesi ortaya çıktı. Firebird’ün en performanslı seçeneği olarak çıkan TransAm kısa zaman içerisinde büyük bir hayran kitlesi edindi. 

1970 yılında ise ikinci jenerasyonu tanıtılan Firebird, kimliği haline gelen özelliklerden biri olan “Shaker”’lı kaputu ilk defa Trans Am ile birlikte sunmaya başladı. Hava filtresinin üzerine konumlandırılan bu donanım, motora daha verimli bir şekilde hava alınmasını sağlarken kaputtan bağımsız oluşu sayesinde motor çalışırken sallanması oldukça güzel bir görünüm sağlıyordu.

1971 ve 1974 yılları arasında opsiyon olarak alınabilen 455 kübik inçlik (7.5 lt) V8 motor seçeneği ile gönüllere taht kuran Trans Am rakiplerinin korkulu rüyası haline gelmişti.                                                   

İlk olarak 1973 yılında kullanılmaya başlanan “Screaming Chicken” kaput kuşu Trans Am’in imzası haline gelirken 1977 yılında çıkan, baş rolünü Burt Reynolds’ın oynadığı “Smokey and The Bandit” filmi model için dönüm noktası oldu.

1977 yılında yeni bir ön tasarıma sahip olan TransAm’in bu tasarımı ilk olarak film ile ortaya çıktı. Kısa sürede oldukça sevilen model “Bandit Trans Am” olarak anılmaya başlanırken oyuncu Burt Reynolds ise siyah Trans Am ile özdeşleşti.

1978 Pontiac Trans Am

Satışlarında patlama yaşanan Trans Am aynı tasarım ile yalnızca 1977 ve 1978 yıllarında 2 sene üretildi. Aynı zaman da 1977 yılı T-Top açılabilir tavan yılının ilk olarak sunulduğu yıl olarak önemli bir yere sahiptir.

1979 yılında tekrar yenilenen model 1980 ve 1982 yıllarında çıkan serinin devam filmlerinde de baş rolü Burt Reynolds ile paylaştı. 1980 yılında 400 cid 6.6 lt’lik atmosferik motorun yerini 4.9 lt’lik turbo V8 motor aldı. Turbo V8 motor zamanının çok ötesindeydi.

Takvimler 1982’yi gösterdiğinde ise bir başka siyah Trans Am bu sefer bir dizi ile populeritesini arttıracaktı. K.I.T.T. dizisi yapay zekaya sahip akıllı bir otomobilin ve sahibi Michael Knight’ın başından geçen olayları anlatıyordu. David Hasselhoff’un baş rolünü oynadığı filme akıllı otomobil ise 1982 model üçüncü jenerasyon bir Trans Am’di. Dizi için özel olarak modifiye edilen Trans Am farklı tamponlara, farklı bir orta konsola sahipti.

1993 yılına gelindiğinde ise dördüncü jenerasyon Firebird ortaya çıktı. Oldukça aerodinamik bir tasarıma sahip olan model yerini aldığı modelden %90 farklıydı.

1998 yılında makyaj operasyonu geçiren Firebird, 1999 yılında 30’uncu yılını ise “30th-Anniversary” adında bir modelle kutladı. 2002 yılında ise üretimine GM tarafından Camaro ve Firebird’lerin üretimine son verilmesine karar verildi. Firebird son üretim yılı olan 2002 yılında “Collector’s Edition” adında özel bir modelle veda etti.

Takvimler 2010 yılını gösterdiğin de ise GM Camaro’yu tekrar üretme kararı aldı. Ancak 2009 yılındaki krizden kurtulamayan Pontiac artık üretimi sona erdirmişti.

Bu Firebird TransAm’in geri dönemeyeceği anlamına geliyordu. Ancak Firebird TransAm hayranları buna izin vermedi. Firebird TransAm hayranlarından oluşan “Trans Am Worldwide” adında bir grup beşinci jenerasyon Camaro’lar üzerine Firebird TransAm bodykitleri üretmeye başladı. Sadece body kit üretmekle kalmayan firma Camaro’ları alıp baştan yaratmaya başladı. Shaker kaput, T-Top tavan ve efsanevi Screaming Chicken’a sahip olan yeni Firebird TransAm’ler oldukça sevildi.

Pontiac Firebird Trans Am fotoğraf galerisi için tıklayın.

1967 Pontiac GTO klasik testimizi okumayı unutmayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook