Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi

  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 1
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 2
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 3
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 4
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 5
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 6
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 7
  • Hyundai Kona Electric sağlam bir menzille geldi - 8

Koreli B-SUV, çevre dostu güç ünitesine kavuştu.

Yazı: Aziz Vefa

Hyundai KONA, ilk tanıtıldığında farklı tasarımı ile dikkatleri üzerine toplamıştı. B-SUV temsilcisinin lansmanından kısa bir süre sonra, yerden yüksek hatch’in bir de elektrikli türeve kavuşacağı söyleniyordu. İşte o versiyon, 88’inci Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkarıldı.

Fosil yakıt tüketen motordan kurtulan KONA Electric, iki farklı versiyon ile elektrikli crossover segmentine adımını attı ve B segmentinde üretilen ilk elektrikli SUV olarak dikkatleri üzerine topladı.

Tasarımdan başlarsak elektrikli KONA, içten yanmalı motora sahip kardeşinden özellikle ön yüzüyle ayrılıyor. Soğutulması gereken bir motor olmadığı için ön ızgaranın yerine daha fütüristik paneller ekleyen Hyundai, ayrık ön farlardan vazgeçmemiş. Elektrik menzilinin arttırılması adına tamponların eğimi arttırılmış. Bu da, düşen aerodinamik direnç sayesinde verimliliğe artı puan eklemiş.

Giriş paketinde 39.2 kWh kapasiteli batarya sunulan KONA Electric, 135 bg güç ve 395 Nm tork sunuyor. Gerçek dünya koşullarında testler yapan WLTP standardına göre aracın menzili 312 km olacak.

Bir üst basamakta ise 64 kWh’lik bataryaya yer veren Hyundai, çok daha etkileyici rakamlar vadediyor: 204 bg güç, 482 km erişim mesafesi.

Standart şarj ekipmanları ile küçük olan batarya 6 saat 10 dakikada; büyük olan ise 9 saat 40 dakikada %100 doluluk oranına ulaşacak. 100 kW’lık doğru akım (AC) hızlı şarjda ise %80 kapasite, her iki pakette de 54 dakika sonucunda elde ediliyor.

Her ikisi de maksimum 167 km/s sürate ulaşan KONA Electric ikilisinin 0-100 km/s ivmelenmesi ise sırasıyla 9.3 ve 7.6 saniye sürecek.

Koreli üreticinin yeni altyapı mimarisi ile batarya yerleşimi, iç hacimden çalmamış. Bagaj kapasitesi ise şarj kablosu varken 332; yokken 373 litre olarak veriliyor.

Yeni KONA Electric’in piyasaya çıkış tarihi henüz açıklanmadı. Bu arada standart versiyon, yakın zamanda Türkiye pazarında iki motor seçeneğiyle satışa sunulacak...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook