Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi

  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 1
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 2
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 3
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 4
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 5
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 6
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 7
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 8
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 9
  • Jaguar F-Pace SVR 550 bg’lik V8’le geldi - 10

Supercharger destekli V8 motor ilk kez bir SUV’de kendine yer buldu.


Siz de bizler gibi Jaguar’ın neden bu hamleyi daha önce yapmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Evet F-Pace modeline F-Type R’daki V8’i adapte etmek, otomobili daha ilk gördüğümüz andan itibaren aklımıza gelen fikirlerin başında geliyordu. Neyse, ne demişler? Geç olsun, güç olmasın…

Güç olmasın dedik ama burada 550 bg güçten bahsediyoruz. Hem de 5.0 litre hacminde, V8 silindirli, inanılmaz sesler çıkartan bir 550 bg’den... Bu otomobile imza atan, Jaguar’ın performanslı modellerini üreten SVO (Special Vehicle Operations) departmanını çok da hatırlayamadıysanız hafızalarınızı hemen 600 bg gücündeki XE Project 8 modeliyle tazeleyelim. F-Pace SVR’nin maksimum gücünün Jaguar’ın bir zamanlar dünyanın en hızlı otomobili olarak ürettiği XJ220’den 8 bg güçlü olduğunu söylediğimizde sanırız nasıl bir potansiyelden bahsettiğimizi anlayacaksınız.

Evet Ring rekorunu sedan kategorisinde elinde bulunduran bu yaratıcı ekip gözüne Porsche Macan Turbo’yu kestiren bu çılgın otomobili ortaya attı. Rakibinden yaklaşık 100 bg fazla güç üreten SVR 0-100 km/s hızlanmasını sadece 4.3 saniyede tamamlıyor ve 282 km/s maksimum hıza çıkabiliyor. 680 Nm tork, 8 ileri otomatik şanzımanla dört çeker sistemine aktarılıyor. Ancak rakipler arasında sadece Macan değil, yine bir Ring rekortmeni Alfa Romeo Stelvio QV gibi sıkı makineler de var. Dolayısıyla “şehrin yeni kedisinin” işi o kadar da kolay olmayacak.

Jaguar standart F-Pace’in bu kadar güçle biraraya gelmesiyle ortaya çıkabilecek yol tutuş sorunlarının önüne aracın ağırlığını azaltıp, süspansiyon ve tüm yürüyen aksamda ciddi değişikler yaparak önlem almış. Hafifletilmiş 21 ve 22 inçlik forged jantlar, standart modele göre önde 2.4, arkada 1.7 kg daha hafif bir yapıdayken iz açıklığı 25 mm artmış. Ayrıca daha hafif fren sistemi de diyetin önemli bir parçası konumunda.

İngiliz üretici şasi ve süspansiyon sistemine de el atmış. Ön yaylar standart modele göre yüzde 30 daha sertken arkalar yüzde 10 oranında sertleştirilmiş. Bunun dışında tamamen yen viraj demirleri ve amortisörlere yer verilmiş ve F-Type modelindeki elektronik kilitli diferansiyel aynen aktarılmış.

Agresif gövde kiti, geniş hava girişleriyle gücünü açıkça belli eden otomobilin kabinde SVR logolu koltuklar, elmas desenli deriler gibi detaylar öne çıkıyor.

Jaguar F-Pace SVR fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook