Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı

  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 1
  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 2
  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 3
  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 4
  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 5
  • Makyajlanan Kia Stonic’de hafif hibrit motor kullanılmaya başlandı - 6

1.0 lt’lik 3 silindirli motor 100 ve 120 bg güçle alınabiliyor.

Kia’nın B-SUV segmentinde yer alan modeli Stonic makyajlandı. Makyaj operasyonunda tasarım olarak büyük değişimler söz konusu değilken en çok dikkat çeken nokta hafif hibrit motorun kullanılması oldu.

Ön tarafta yeni tasarımlı LED farlar kullanılmaya başlandı. Aracın tasarımı tanıtıldığı günden beri oldukça modern göründüğü için Kia büyük bir farklılık yapmayı uygun görmedi ama makyajda kullanıcılara daha çok kişiselleştirme opsiyonları sunulmaya başlandı. Ayrıca otomobile iki yeni dış renk seçeneği de eklendi: Perennial Grey ve Sporty Blue. Böylece toplam gövde rengi seçeneği dokuza çıkarken araçta yeni tavan renklerine yer verilirken Stonic’te toplamda 20 adet iki renk alternatifinden seçim yapabiliyorsunuz. İki renkli gövde Avrupa’lı Stonic müşterilerinin %33’ü tarafından tercih edilen popüler bir opsiyon.

Kabinde yeni, daha geniş 8 inçlik dokunmatik ekran kullanılmaya başlanırken 4.2 inç genişliğindeki dijital gösterge seçeneği alınabiliyor. 8 inçlik Infotaintment ekranını Hyundai’nin yeni i10 ve kısa bir süre önce tanıtılan yeni i20 modellerinden de tanıyoruz. Bu ekran Apple CarPlay ve Android altyapısına uyumluyken gerçek zamanlı trafik durumu ve hava durumu gibi bilgileri içerek şekilde güncellendi.

Bunlar makyaj için bile küçük yenilikler olarak görünüyor olabilir ama Stonic’in güncellenmesinde en büyük ses getirecek konu kuşkusuz ki hibrit motorların kullanılması olacak.

Kia’nın Ecodynamics+ adını verdiği yeni nesil Smartstream motorlar hafif hibrit teknolojisi yer alıyor. 1.0 litrelik, turbo destekli, 3 silindirli benzinli motoru yeni Hyundai i20’de de görmüştük. Bu ünite 100 ve 120 bg’lik iki farklı versiyona sahipken, 120 bg’lik güçlü modelde tork eski ünitede 172 Nm’yken yeni motorda 200 Nm’ye (%16 daha yüksek) yükseldi. Motorda marş motoru jeneratörü (MHSG- Mild Hybrid Starter Generator) ve kompakt bir lityum iyon polimer batarya paketi yer alıyor.

MHSG ünistesi motorun krank miline kayışla bağlanıyor ve motorla jeneratör modları narasında geçiş yapıyor. Motor modunda araç hızlanırken MHSG elektrik motorunun gücünlye benzinli motoru destekliyor ve bu sayede yakıt tüketimiyle emisyon oranını düşürüyor. Araç yavaşlamaya başladığındaysa sistem jeneratör moduna geçiş yapıyor ve krank milinden çıkan enerjiyi bataryalarda depoluyor. Bu sistem 100 ve 120 bg’lik alternatiflerde de yer alıyor.

Stonic Mild Hybrid modelinde yeni akıllı manuel şanzıman (IMT-Intelligent Manuel Transmission) adı verilen şanzıman da kullanılmaya başlandı. Bu şanzımanda mekanik bağlantı yerine clutch-by wire adı verilen sensörlü bağlantı yer alıyor. Sistem vites geçişlerini daha sarsıntısız hale getirirken yakıt tasarrufu ve daha düşük emisyon değeri sunuyor. Bunu dışında Kia’nın neredeyse tüm modellerinde bulunan 7 ileri çift kavramalı şanzıman da hafif hibritle birlikte alınabiliyor.

Makyajlı Kia Stonic’de hibrit dışında 1.2 litrelik, 84 bg güç üreten atmosferik benzinli motor da alınabiliyor. Bu motor başlangıç seviyesi olarak konumlandırılıyor. Bir diğer seçenek de 1.0 litrelik turbo benzinli motorun hibrit olmayan versiyonu. Bu motor da 6 ileri manuel veya 7 ileri DCT şanzımanla kombine edilebiliyor. Stonic'de yer alan 1.6 litrelik dizel motor seçeneğiyse makyajla birlikte kaldırıldı.

Kia şimdilik motorların tüketim ve emisyon değerlerini açıklamadı, yakın zamanda bu konuda resmi açıklama yapılması bekleniyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook