Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi

  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 1
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 2
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 3
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 4
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 5
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 6
  • Yeni Hyundai i20 iddialı tasarım ve hafif hibrit motorlarla geldi - 7

Hyundai’ın en çok satan modeli olan i20 üçüncü neslinde hiç olmadığı kadar iddialı.

Türkiye’de üretilen iki Hyundai modelinden biri (diğeri i10) olan i20 yeni nesliyle karşımızda. Markanın Sensuous Sportiness tasarım felsefesiyle geliştirilen yeni i20 yeni motorlar, bağlantı teknolojileri ve güvenlik sistemlerine sahip.

Hyundai’ın küçük sınıftaki temsilcisi ilk olarak 2008’de tanıtılmıştı. O yıldan beri kendine ciddi bir müşteri kitlesi edinen otomobil ülkemizde de yıllardır markanın en çok satan modeli konumunda. Kalite, güvenilirlik ve kullanışlılık konularında öne çıkan i20 Hyundai’ın İzmit’teki fabrikasında üretilecek ve Avrupa’ya ihraç edilecek. Otomobilin resmi tanıtımı ve tüm detayları Cenevre Fuarı’nda tanıtılacak, şimdilik i20’nin belli detayları basınla paylaşıldı.

Markanın yeni Sonata modelinde başlayan Sensuous Sportiness tasarım dilinin Avrupa’daki ilk modeli olan i20 oldukça sportif görünüyor. Bu tasarım dilinin amacı kullanıcılarla duygusal bir bağ yaratmak olduğu söyleniyor ki yeni i20’ye ilk baktığınızda bunu hissediyorsunuz.

Önde geniş ızgaraya entegre edilen farlar ve tamponlardaki hava girişleri etkileyici ve dinamik bir görüntü sunuyor. İki renkli gövde yapısı bunu desteklerken arkada camın gövdeyle birleştiği bölümdeki piyano siyahı bölüm, arka farları birbirine bağlayan LED çıta ve profildeki krom detaylar otomobili eskisine göre daha prestijli gösteriyor.

Yeni i20 yerini aldığı modele göre 5 mm uzun (4040 mm), 40 mm geniş (1775 mm) ve 24 mm alçak (1450 mm) olan otomobilin aks mesafesi de 10 mm (2580 mm) uzatıldı. Ayrıca otomobilde ilk kez 17 inç jantlar kullanılıyor, böylece i20 daha geniş ve büyük görünüyor. Hyundai yeni tasarımla birlikte 10 gövde rengine yer veriyor ve bunların dördü yeni. Tavan içinse siyah veya gövde rengi seçenekleri söz konusu.

Şimdilik kabin fotoğrafları paylaşılmasa da teknolojik olarak otomobildeki yenilikler hakkında bilgilendirme yapıldı. İki adet 10.25 inçlik ekran kabini domine ediyor; bunlardan biri tamamen dijital göstergeler için kullanılırken diğeri Infotaintment ekranında yer alıyor. Apple CarPlay ve Android Auto bu ekranla birlikte kullanılırken i20’de ilk kez kablosuz cep telefonu şarj sistemi yer alıyor.

Kabin tasarımında doğadan ilham alındığı açıklanırken otomobilde ilk kez LED ambiyans aydınlatması bulunuyor. kabinde kullanıcılar için üç adet renk seçeneği sunuluyor: Siyah, siyah-gri ve siyah-yeşil. Artan boyutlar sayesinde bagaj hacminde de 50 litrelik artış sağlanmış: 351 litre.

Arka tarafta ilk kez USB bağlantısı sunulması kullanışlılık olarak olumlu bir özellik olarak görünüyor, ayrıca yine ilk kez Bose ses sistemi, 8 hoparlör ve subwoofer ile birlikte alınabiliyor. Bunlar Hyundai’ın yeni i20’yi rakiplerinin karşısına daha sıkı şekilde çıkartma planını gösteriyor.

Yeni i20’nin Avrupa’da satılacak versiyonlarında sim kartıyla birlikte çalışan Bluelink sistemi yer alıyor. Bu sistem beraberinde Hyundai LIVE Services, Online voice recognition, Find My Car ve eCall gibi uygulamaları getirirken ülkemizdeki versiyonlarda bu opsiyonlar olmayacak. Otomobilde ilk kez kullanılacak güvenlik sistemleri arasındaysa navigasyon bazlı hız sabitleme sistemi, akıllı hız limitleme sistemi (otomatik olarak hız limitine göre aracı ayarlıyor), ön araç hareket uyarısı, arka çapraz trafik uyarısı gibi sistemler yer alıyor.

Motor seçenekleri

Yeni i20’de sadece benzinli ve hafif hibrit motor seçenekleri yer alıyor. İyi haber, 1.4 lt’lik atmosferik motor ve 4 ileri otomatik şanzıman artık sunulmuyor. Baz motor olarak 1.2 litrelik, 4 silindirli Mpi 84 bg’lik motor kullanılırken bu seçenek sadece 5 ileri manuel şanzımanla alınabiliyor. 118 Nm tork sunan bu motor 13.1 saniyede 100 km/s hıza ulaşabiliyor, tüketim değeri ise hiçbir motor için paylaşılmadı.

Diğer motorlar 1.0 litrelik, turbo 3 silindirli ünitenin farklı versiyonlarından oluşuyor. 100 bg’lik versiyon hafif hibrit desteğiyle veya hibrit olmadan alınabiliyor. 100 bg güç ve 172 Nm tork üreten motoru zaten güncel i20 ve KONA modellerinden tanıyoruz. Hibrit olmayan model 6 ileri manuel veya 7 ileri DCT şanzımanla alınabiliyor.

Aynı motor 48 voltluk hafif hibrit seçeneğiyle donatıldığında motor gücü ve torkta bir değişim olmuyor ama Hyundai sistemin yakıt tüketimi değerinde %3-4 civarında gelişim olduğu bilgisini veriyor. hafif hibrit motor 6 ileri iMT (Intelligent Manual Transmission) ve ya 7 ileri DCT şanzımana sahip. iMT şanzımanın standart şanzımandan farkı sürücü ayağını gazdan kaldırdığında motor ve şanzıman arasındaki bağlantıyı kesmesi ve yakıt tüketimine katkıda bulunması.

120 bg’lik versiyon da hafif hibrit sistemiyle geliyor. 2000 d/dak’da 200 Nm tork üreten bu motorla i20 10.2 saniyede 100 km/s hıza ulaşıyor. Bu motor seçeneği de 6 ileri iMT veya 7 ileri DCT ile kombine ediliyor.

Yeni Hyundai i20 Cenevre’de tanıtıldığında daha detaylı bilgiler elimizde olacaktır. Detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağız, bizi takipte kalın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook