Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor

  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 1
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 2
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 3
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 4
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 5
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 6
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 7
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 8
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 9
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 10
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 11
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 12
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 13
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 14
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 15
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 16
  • Mercedes ilk kompakt elektrikli SUV modeli EQA 426 km menzil sunuyor - 17

Mercedes’in alt markası EQ’nun ikinci modeli EQA, 66.5 kwh kapasiteli bataryaya sahip.

 

Geçtiğimiz günlerde Mercedes EQ’nun 2022 yılına kadar olan planlarından bahsetmiştik. Bu önemli elektrikli araç açılımının ilk adımlarından biri olan EQA dün tanıtıldı. 

Otomobil Mercedes’in ilk tamamen elektrikli kompakt modeli olmasıyla oldukça önemli bir model. Bunun nedeni markanın kompakt SUV sınıfında bugüne kadar ciddi bir başarı yakalamış olması ve elektrikli modelle bu müşterilere son teknolojiye sahip bir model de sunulmuş olacak.  

EQA temel olarak sevilen SUV GLA’nın altyapısını kullanıyor ve tasarım olarak modele özgü detaylarıyla öne çıkıyor. İlk bakışta ön ızgaranın kapalı olması otomobile farklı bir hava katıyor. Önde ve arkada farları birbirine bağlayan LED şerit teknolojik ve fütüristik bir hava yaratıyor. Arka kısımda GLA’dan tamamen farklı bir tasarım görüyoruz. Plakalık tampona entegre edilmiş, bu sayede farlar kesintisiz bir tasarıma kavuşuyor. Ayrıca modele özgü jant tasarımları 20 inç genişliğe kadar alınabiliyor. Mercedes otomobilin tasarımının olabildiğince aerodinamik tasarlandığını açıklıyor ve 0.28 cd değerindeki rüzgar direnç katsayısı bunun bir göstergesi. Bu bir SUV için oldukça başarılı bir değer.  

4463 mm uzunluğundaki EQA temelini aldığı GLA’ya göre 53 mm uzun, aynı genişlikte (1834 mm) ve 1620 mm ile 9 mm yüksek bir yapıda. Otomobilin aks mesafesiyse 2729 mm ile GLA ile tamamen aynı. GLA’nın bagaj hacmi 435 litreyken EQA’de bagaj hacmi 340 litre olarak görünüyor. Otomobilde GLA’da kullanılan MFA platformu kullanılıyor. Ancak bu platform elektrik altyapısına uyum sağlayabilmesi için biraz olsun modifiye edildi. Artan ağırlıkla daha rahat baş edebilmesi için ekstra desteklere yer verildi ve bataryanın ön kısmına kazalardan koruyacak bir koruma yerleştirildi.  

Aracın kabini GLA ile biraz daha benzerlik gösteriyor, buradaki farklılıklar dış tasarımdaki gibi güçlü değil. Temel tasarım aynı ama havalandırma ızgaraları koltuklar ve anahtarda farklı kaplamalara yer veriliyor. Ayrıca farklı aydınlatma seçenekleri de otomobilde yer alıyor. Fotoğraflardaki tamamen dolu Esition 1 modellerdeyse özel deri koltuklar ve mavi renkli vurgular dikkat çekiyor.  

Otomobilin Infotaintment sistemi MBUX altyapısını kullanıyor. Yalnız burada navigasyon sistemine şarj noktalarını gösteren bir ekleme yapıldı, böylece otomobilinizi en yakın nerede şarj edebileceğini ekrandan takip edebiliyorsunuz. Sistem hedefinize gidebileceğiniz en kısa rotayı kot farklılıkları, trafik durumu, hava sıcaklığı ve sürüş tarzına göre hesaplayarak gösterebiliyor. Sistem ayrıca Mercedes Me aplikasyonu üzerinden bataryayı önceden ideal sıcaklığına ulaştırıyor.  

EQA’da 66.5 kWh kapasiteli bir batarya yer alıyor ve menzil WLTP standartlarına göre 426 km olarak veriliyor. Tabanda konumlandırılan batarya 420 volt güce sahip ve 100 kW (DC, on-board ise 11 kW) kapasiteyle şarj olabiliyor Lityum iyon batarya Wallbox ile 5 saat 45 dakikada %100 oranında dolabiliyor, DC hızlı şarj ile 30 dakikada %80 doluluk oranına ulaşabiliyorsunuz.

Otomobil 190 bg ve 375 Nm tork üreten bir elektrik motoruna sahip. Tek ileri şanzıman sayesinde, önden çekişli otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 8.9 saniyede tamamlıyor ve maksimum 160 km/s hıza çıkabiliyor. EQA 250 olarak adlandırılan bu modele daha sonra farklı güçlerde ve çekiş sistemlerinde versiyonlar eklenecek. Mercedes 270 bg’lik bir modelin kısa süre içinde model gamına ekleneceğinin bilgisini verirken herhangi bir AMG model olmayacak.

EQA modelinin Avrupa pazarındaki satışları Nisan ayında başlayacak. Otomobiln Almanya’daki başlangıç fiyatı 47.500 Euro olarak belirlendi.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook