Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı

  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 1
  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 2
  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 3
  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 4
  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 5
  • Porsche Taycan’in teknik özellikleri açıklandı - 6

Markanın ilk elektrikli modeli olarak geliştirilen Taycan’in teknik detaylarına açıklık getirildi. 

Porsche 2015’te Mission E adındaki konseptiyle elektrikli araç geliştirdiğini açıklamıştı. Konseptin detayları hemen hemen belliydi ama üretim aşamasında ismi Taycan olarak değişen otomobilin motor ve şarj özellikleri netleşmemişti. Porsche geçen günlerde yaptığı açıklamayla bu belirsizliği ortadan kaldırdı. 

Hemen şunu söyleyelim, üretime geçen aracın özellikleri konsept ile büyük benzerlik gösteriyor. Yani dört çeker sistemi ve 600 bg’in üzerinde motor gücü gibi detaylar aynen üretim modelinde de olacak. Otomobilin 0-100 km/s hızlanması 3.5 saniye sürerken 0-200 km/s hızlanma için “12 saniyeden daha kısa” açıklaması yapılıyor. Kısacası Taycan hızlı bir otomobil olacak. 

800 voltluk batarya sayesinde otomobilin menzili 500 km’den fazla olacakken, bataryaların 15 dakikada 400 km’lik menzil sağlayacak bir yapıda olacağı açıklandı. Bataryalar lityum iyon yapıdayken hem AC hem de DC olarak şarj edilebilen bir yapıda. Hızlı şarj olarak adlandırılan DC için farklı bir şarj ünitesi gerekecekken, evden şarj etme senaryosunda standart soket veya özel, duvara monte edilebilen Wall box şarj ünitesi kurulacak. Halka açık yerlerdeyse yine DC ve özel CCS kablosuyla şarj olanağı sunulacak. 

Porsche hızlı şarj olanağının daha geniş kitlelere yayılabilmesi için BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company ve VW Group ile ortak bir çalışma yürütüyor. Buna göre Avrupa’da her 100-150 km aralığında, 400 adet hızlı şarj noktası (birden çok otomobili şarja edebilir olacak) kurulacak ve bu sayede elektro mobilitenin önü açılmış olacak. Elbette bu ortak çalışma sözü geçen tüm markaların elektrikli modellerini şarj edebilir bir altyapıda olacak. 

Taycan modelinin üretimine 2019 yılında başlanması planlanıyor. Ancak bu 2020’ye de sarkabilir.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook