Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si

  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 1
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 2
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 3
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 4
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 5
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 6
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 7
  • Rolls Royce Cullinan: Dünyanın en lüks SUV’si - 8

Rolls Royce’un ilk SUV modeli Cullinan, Bentley Bentayga ile sıkı bir rekabete hazırlanıyor.

Uzun zamandır casus fotoğrafları ve teaser’ları paylaşılan ve daha önce size detaylarını verdiğimiz Rolls Royce Cullinan sonunda yüzünü gösterdi.

Cullinan markanın ilk SUV’si olmakla kalmıyor, aynı zamanda Rolls Royce’un ilk aile kullanımı odaklı modeli olarak da bir ilke imza atıyor. Yüksek gövde yapısı, dört tekerlekten çekiş özelliğiyle Cullinan hiç kuşkusuz ki markayı bugüne kadar olmadığı kadar geniş bir kullanıcı kitlesine ulaştırmayı hedefliyor.

Rolls Royce her ne kadar farklı bir sınıfta üretim yapmış olsa da Cullinan’ın gerçek bir Rolls Royce olduğunu açıklıyor. Tüm modellerde alışılan lüks ve prestij aynı şekilde modele aktarılırken, tipik Suv özellikleri de başarılı şekilde entegre edilmiş.

Tasarım olarak klasik Rolls Royce ızgarası, ‘Flying Lady’ heykelciği LED farlar, ters açılan kapılar, bolca krom kaplama gibi detaylar Cullinan’ın kimliğini açık şekilde gösteriyor.

Motor & Altyapı

5341 mm uzunluğundaki otomobil 2164 mm genişliğinde ve 1836 mm yüksekliğindeyken bu ebatlar (yükseklik hariç) Ghost modeline oldukça benzer. Hatta sadece 2 mm uzun olduğunu söyleyelim. Cullinan’ın platformu Ghost modelinden alınmışken özellikle süspansiyon sisteminde değişikliğe gidilmiş. Architecture of Luxury adı verilen bu platform elektrikli motor altyapısına uygun yapısıyla dikkat çekiyor ve markanın gelecekte bu yoldan ilerleyeceğinin sinyallerini veriyor. Otomobilin aks aralığıysa 3295 mm ile oldukça geniş.

Önde çift salıncaklı, arkada beş noktadan bağlantılı süspansiyon Phantom’a göre daha fazla çalışma aralığına sahipken, daha geniş hava kapasitesiyle daha çok konfor sunuyor. Tabii ki yükseklik ayarlı süspansiyonlar standart olarak gelirken toplamda 40 mm yükseklik ayarı yapılabiliyor. Yükseklik demişken, Cullinan’ın su gçeiş kapasitesi 540 mm olarak veriliyor ama Cullinan’ı satın alan müşterilerin bunu denemek isteyeceklerinden pek de emin değiliz.

Tamamen alüminyum platform sayesinde ağırlık belli bir limitin altında tutulabilmiş olsa da boş ağırlık 2660 kg ile hayli fazla. Ancak ebatlar ve özellikle düşünüldüğünde bunu çok da yadırgayamayız.

Cullinan’da bir Rolls Royce klasiği olarak V12 motor yer alıyor. 6.75 litrelik çift turbolu ünite 570 bg güç ve 1600 d/dak’dan itibaren 850 Nm tork üretiyor. Maksimum hız 250 km/s olarak verilirken 0-100 km/s hızlanma değeri açıklanmadı. Cullinan’ın en büyük rakiplerinden olan Bentayga ise daha çok maksimum hız üzerine odaklanan bir yapıdayken 300 km/s hıza ulaşabiliyor. Rolls Royce temsilcisi saf hızdansa sürüş kalitesi ve lüks hissiyatı üzerine odaklanan bir yapıda olsa da 570 bg’lik güç ile otomobilin yavaş olmasını bekleyemeyiz. Tahminen 5.0 saniye civarında bir 0-100 hızlanma söz konusu olacaktır diye düşünüyoruz.

Kabin

Phantom’un kabinine göz gezdirdiyseniz Cullinan’da nelerin sizi beklediğini öngörebilirsiniz: Bolca ahşap, deri, krom ve dijital ekran... Ters açılan kapılar her zamanki gibi kabine girişi kolaylaştırırken BMW modellerinden alınan infotaintment sistemi kullanışlılığıyla öne çıkıyor. Bunun dışında gece görüş sistemi, yaya ve araç için çarpışma uyarısı, adaptif hız sabitleme sistemi gibi güvenlik teknolojileri de Cullinan da alınabiliyor.

Otomobilin bagaj hacmi 560 litre olarak verilirken, koltukları yatırarak bu hacmi 1930 litreye kadar genişletebiliyorsunuz. Cullinan’ın arka koltuklarında iki seçenek alabiliyorsunuz: Lounge veya Individual koltuklar. Lounge koltuklar BMW 7 Serisi’ndeki gibi bir kullanım sunarken arka tarafta üç kişilik oturma kapasitesi ortaya atıyor ve iki seçenekten daha pratik olan olarak dikkat çekiyor.

Diğer seçenek olan Individual Seats’teyse ortada sabit bir konsol yer alıyor. Bu konsolun içerisinde şampanya kadehleri, buz dolabı ve viski bardakları bulunuyor. Kendinizi şımartmak için iyi bir donanım diye düşünüyoruz. Kabindeki bir diğer ilginç özellikse arka tarafı bagaj kısmından ayıran cam bölme olarak görünüyor. Bu donanım arka kısım için daha yüksek bir konfor sunuyor ayrıca kabin sıcaklığının daha iyi şekilde sabitlenmesini sağlıyor.

Otomobile binerken pantalon paçalarınızın çamurlanmasını engelleyen sistem ve bagajda yer alan piknik sandalyeleri gibi donanımlarsa Rolls Royce’un yolculuları ne kadar düşündüğünü gösteriyor.

İngiltere satış fiyatı 230.000 Pound’dan başlayan otomobilin gelecek yıldan itibaren ülkemizde de satışı söz konusu olacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook