Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi

  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 1
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 2
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 3
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 4
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 5
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 6
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 7
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 8
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 9
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 10
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 11
  • Yeni BMW 3 Serisi hazır gibi - 12

Nürburgring’de son ayar testlerine çıkan yeni G20 kodlu 3 Serisi’nin teknik detayları yavaş yavaş netleşiyor.

BMW’nin en önemli modeli 3 Serisi yedinci nesliyle kullanıcılarıyla buluşmak üzere. Eylül ayındaki Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılması beklenen otomobil tamamen yeni şasi ve teknolojilerle geliyor. Daha önce yüzeysel olarak detaylarından bahsettiğimiz yeni 3 Serisi hakkında artık çok daha net bilgilere sahibiz.

Nürburgring’de süspansiyon ayar testine çıkan 3 Serisi’nin detayları açıklandı. Öncelikle şunu söyleyelim, yeni 3 Serisi tamamen yeni, CLAR (Cluster Architecture) platform üzerine üretilecek. Markanın yeni nesil modellerinin tamamına (X3’ten 8 Serisi’ne kadar) temel olan bu platformda daha fazla alüminyum kullanılıyor. Bu sayede gövde ağırlığı 55 kg hafiflerken aks mesafesi ve iz genişlikleri arttırılmış. Bunun yanında F30’a göre gövde rijitliğinde %15-20 civarında bir artış olmuş. Tüm bunların sonucunda yeni 3 Serisi’nin eskisine göre çok daha iyi yol tutması planlanıyor.

Bu son söylediğimiz nokta BMW için çok önemli, hatta yeni 3 Serisi’nin temel özelliklerinden birini oluşturuyor. Çünkü Mercedes, C Serisi modeliyle F30 satışlarının önünde yer alırken Jaguar (XE) ve Alfa Romeo (Giulia) 3 Serisi’ne rakip olarak ürettikleri modellerle yol tutuş konusunda BMW’yi geride bıraktılar. Bu nedenle BMW ‘en iyi yol tutan premium sedan’ unvanını geri almak istiyor.

Ağırlık merkezi eski modele göre 10 mm alçak olan otomobilin ağırlık dengesi yine 50/50 ön/arka olarak ayarlanmış. BMW özellikle süspansiyon tasarımı ve ayarı konusunda oldukça hassas bir çalışma yaptığının altını çiziyor. Yeni 3 Serisi’nde önde MacPherson arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyon tasarımı devam ediyor olabilir ama markada ilk kez kullanılacak olan amortisör teknolojisi sayesinde 3 Serisi’nin rakiplerini geride bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bu yeni teknoloji 3 Serisi’nin pasif süspansiyonlu versiyonlarında gelirken her zamanki gibi adaptif süspansiyon opsiyon olarak yer alıyor. Pasif süspansiyonda ise standart ve spor süspansiyon olarak iki ayar yer alıyor.

M Spor süspansiyonda markanın fazlasıyla üzerinde durduğu ve ‘lift-related’ adını verdiği amortisör tasarımı yer alıyor. Bu sistem hidrolik bump-stop’lara (amortisörün kapandığı noktadaki bölüm) sahipken bu sayede daha kısa bir yay düzeneği kullanılmasına olanak veriyor. Böylece yayların hareketi sürekli bir şekilde kontrol altında tutulurken amortisörün verdiği tepki yayların hareketine göre ayarlanıyor ve titreşimler veya tümsek ve çukur gibi pürüzlerden geçerken ortaya çıkan darbeler olabilecek en iyi şekilde absorbe edilebiliyor. Daha büyük darbelerde amortisörler daha fazla aboserbe yeteneğiyle öne çıkıyor. Alman üretici bu yeni teknoloji sayesinde M Sport modellerinin amortisör yeteneğinin %20 oranında arttırıldığını açıklıyor.

Bu süspansiyon seçeneğinde gövde yüksekliği 10 mm alçalıyor. BMW spor süspansiyonlu modellerin sürüşünün bu özelliği taşımayan modellere göre çok daha tatmin edici olduğunun altını çizerken iki tasarım arasındaki fark eski modele göre daha net şekilde ayrıştırılmış. Ayrıca bu süspansiyona sahip modeller artık değişken spor direksiyon sistemiyle de donatılıyor. Sistem sadece direksiyon ağırlığı değil aynı zamanda direksiyon oranını da değiştirerek sportif sürüşü destekleyen bir yapıda.

3 Serisi’nin motor seçenekleri net olarak açıklanmasa da 2 litrelik turbo motorun 8 bg güçlendiği açıklanıyor. Güncel modelde bu motorun 252 bg güç ürettiğini düşündüğümüzde G20 330i’nin 260 bg ile geldiğini söyleyebiliriz. Bu aynı zamanda bir BMW modelinde kullanılan en güçlü 4 silindirli motor olarak dikkat çekiyor. Maksimum tork da 50 Nm artarak 400 Nm’ye ulaşmış. Bu değer de 2.0 litrelik dizel motorlarla aynı seviyede. Tüm bunların yanında takıt tüketim değerinde %5’lik bir düşüş elde edilmiş ve bunda benzin partikül filtresinin de payı büyük. Diğer motor seçenekleriyse şimdilik belli değil ama F30’dakine benzer motorların olacağını öngörebiliriz.

8 ileri otomatik şanzımanı da elden geçirilen 3 Serisi’nde artık aktif kilitli diferansiyel seçeneğine de yer verilmiş. Sadece yüksek güçlü modellerde alınabilecek bu donanım sayesinde 3 Serisi’nin dinamik açıdan rakipsiz olması planlanmış.

Yeni 3 Serisi Paris Fuarı’nda tanıtılacak ve muhtemelen yeni yılla birlikte ülkemizde de satışa sunulacak. Fuardan sonra ortaya çıkacak detaylarla 3 Serisi daha da netlik kazanacak.

Bakalım BMW, 3 Serisi’nin giderek zayıflayan karizmasını geri getirebilecek mi? Bekleyip göreceğiz...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook