Yeni BMW X3 kendini gösterdi

  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 1
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 2
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 3
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 4
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 5
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 6
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 7
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 8
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 9
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 10
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 11
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 12
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 13
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 14
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 15
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 16
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 17
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 18
  • Yeni BMW X3 kendini gösterdi - 19

Dünya lansmanı Eylül ayındaki Frankfurt Fuarı’nda yapılacak yeni BMW X3, Amerika’daki fabrikada ilk kez gösterildi.


Piyasaya çıktığı (2003) ilk günden bu yana büyük bir başarı hikayesine dönüşen X3 bugüne kadar tam 1.5 milyon adet satıldı. Özellikle ikinci nesil, ülkemizde de ilk kez 1.6 litrelik motoruyla sınıfına yenilik getirmiş, rakiplerinde olmayan bu özelliğiyle ciddi satış rakamlarına ulaşmıştı.

Her model gibi F25 X3’ün de hayatının sonuna gelindi ve artık tamamen yeni bir X3 hikayesi başlıyor. Dün ilk kez, üretildiği fabrikada gösterilen yeni X3, yenilikçi tasarımı, yeni motorları, güvenlik ve bağlantı teknolojileriyle dikkat çekiyor.

Otomobilde BMW’nin son dönem modellerinde kullandığı CLAR (Cluster Architecture) platformu yer alıyor. Daha önce 7 Serisi, 5 Serisi ve 6 Serisi GT modellerinde gördüğümüz bu altyapı hem modüler hem benzin, dizel ve hibrit motorların kullanımına yer vermesi hem de hafif yapısıyla son derece ileri teknoloji bir platform. Yeni X3 4716 mm’lik uzunluğunda, 1897 mm genişliğinde ve 1676 mm yüksekliğindeki yapısıyla yerini aldığı modele göre 61 mm uzun 17 mm geniş ve 16 mm daha yüksek bir yapıda. X3’ün boyutlarının artmasında yeni X1’in boyut olarak ciddi şekilde genişleyip, güncel X3’e yaklaşması yatıyor. Bu nedenle BMW, yeni X3’ü biraz daha büyütüp, kalite olarak yukarı taşımayı planlamış.

Aks mesafesi de 54 mm artan otomobil 2864 mm’lik aks aralığına sahip. Burada üzerinde durulması gereken nokta güncel X3’ün 3 Serisi platformu üzerine üretilmiş olması. Yani, yeni modelin de 3 Serisi’ne temel oluşturacağını varsayarsak bu platform 2019’da piyasaya çıkacak yeni 3 Serisi’nin temelinde bulunabilir. Bu tabii sadece varsayım. Yeni X3’ün ağırlık dağılımı 50:50 ön:arka olacak şekilde geliştirilmiş.

Otomobilin boyutları her ne kadar artmış olsa da hafif malzemelerin kullanılması sayesinde (tabanda yüksek mukavemetli çelik, motor ve bagaj kapağındaysa alüminyum) eski modele göre 55 kg’lık ağrılık tasarrufu elde edilmiş. Rüzgar tünelinde yapılan detaylı çalışmalar sayesinde rüzgar direnç katsayısı eski modele göre gelişmiş ve 0.29 gibi etkileyici bir değere inmiş.

Bunun için gövdede bir takım yeniliklere yer verilmiş. Aktif ön ızgaralar, taban kısmında yapılan çalışmalar ve arka spoyler gibi yenilikler bunlardan bazıları. Ön lastiklerin arkasında yer alan hava çıkışlarıysa tamamen tasarımsal, herhangi bir aerodinamik etkisi bulunmuyor.

Tamamen LED farların kullanıldığı yeni X3’in tasarımı klasik BMW çizgilerine sahipken, artık yaşını hissettiren güncel X3’e göre ciddi anlamda farklılık içeriyor. Daha geniş ön ızgara, dinamik bir motor kaputu, öne çıkartılmış omuz çizgisi ve 3 boyut efektli arka far grubu bunlardan bazıları. Ayrıca daha kısaltılmış sarkmalar sayesinde daha iyi bir oran yakalanmış.

Yeni X3’ün kabini 5 Serisi’yle benzerlik gösteriyor. 10 inç genişliğindeki dokunmatik ekran, tamamen dijital gösterge paneli (mevcut modelde yoktu), ambiyans aydınlatması, koku kartuşları gibi lüks ekipmanlar sayesinde X3 artık çok daha prestijli bir kabine sahip. Malzeme kalitesinde de ciddi artış yaşandığını söyleyen BMW akustik ön cam uygulamasını ilk kez X3’te kullandığının altını çiziyor. Bu opsiyon ses yalıtımı konusunda otomobili bambaşka bir noktaya taşıyacakken ön-yan camlarda da bu özellik alınabiliyor. BMW Connected Drive özelliklerinin de en güncel halini barındıran yeni X3 ilk kez Microsoft 360 uygulamasının yer aldığı model olurken, BMW’nin ekranlı anahtarı gibi teknolojik özellikler araçta yer alıyor.

550 litrelik bagaj hacmi güncel modelle aynıyken koltuklar yatırıldığında 1600 litrelik hacim elde ediliyor. Koltuklar 40:20:40 oranında yatırılabiliyor, opsiyon olaraksa elektrikli olarak katlanabiliyor.

Yeni X3 XLine, M Sport ve Luxury Line olmak üzere üç farklı tasarım ile alınabiliyor. Bu seçeneklerde aracın jantları, gövde tasarımları, kabin içi kaplamaları ve döşeme seçenekleri farklılık gösteriyor.

Yeni X3 ilk etapta iki dizel bir benzinli motorla satılıyor. 2.0 litrelik dizel (X3 xDrive 20d) 190 bg güç ve 400 Nm tork üretirken xDrive dört çeker özelliğiyle geliyor, 3.0 litrelik (X3 xDrive 30d) sıralı 6 silindirli dizelse 265 bg güç ve 620 Nm torka sahip. Şimdilik tek benzini seçenekse X3’te ilk kez yer verilen M40i alternatifi. Sıralı 6 silindirli, turbo 3.0 litrelik motora sahip otomobil 360 bg güç ve 500 Nm’lik torkuyla 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 saniyede gerçekleştiriyor. Bu model serinin en güçlü modeli olarak gösteriliyor. Motor seçeneklerinin tamamında 8 ileri Steptronic şanzıman sunuluyor.

Bu motorlara yıl sonunda xDrive 30i benzinli, 2.0 litre, 252 bg güç ve 350 Nm tork ile 2018’in ilk aylarından itibaren xDrive 20i, 2.0 litrelik 184 bg. 290 Nm’lik benzinli motorlar eklenecek. Ayrıca BMW’nin kabloyla şarj edilebilen plug-in hibrit versiyonu da gelecek yıl yollarda olacak.

Yeni X3 her zaman olduğu gibi BMW’nin Güney Carolina, ABD’de yer alan Spartanburg fabrikasında üretilecek. Otomobilin tanıtımı Eylül ayında Frankfurt Fuarı’nda gerçekleşecek.

Yeni BMW X3 fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook