İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip

  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 1
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 2
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 3
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 4
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 5
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 6
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 7
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 8
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 9
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 10
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 11
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 12
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 13
  • İkinci nesil Nissan Leaf daha uzun menzile sahip - 14

Yeni Nissan Leaf standart olarak 376 km menzil ile gelirken, 500 km’lik bir versiyon da model gamına eklenecek.

2011 yılın Avrupa’da Yılın Otomobili seçilerek, elektrikli otomobiller arasında ilk kez bu ödülü kazanan araç olan Nissan Leaf yenilendi. Frankfurt Fuarı öncesinde tanıtılan yeni Leaf daha uzun menzili ve yerini aldığı modele göre daha sıradışı tasarımıyla dikkat çekiyor.

Üretildiği yedi yılda 238.000 adet satılan ilk jenerasyon Nissan Leaf, markanın alıştığımız elektrikli otomobiller gibi sıradışı tasarımlarındansa daha geleneksel bir görünümü tercih etmişti. Ancak bu durum Leaf kullanıcıları tarafından eleştirilen noktaların başında geliyordu. İkinci nesildeyse bu durum üzerinde ciddi şekilde çalışıldığı belli oluyor.

Otomobilin tasarımında Nissan’ın diğer modellerinde de gördüğümüz çeşitli tasarım öğelerine de rastlamak mümkün. Önde ‘V’ şeklindeki ızgara tasarımı Qashqai, yeni X-Trail gibi modellere gönderme yaparken, arka farlarda Juke’dan izlenimler görüyoruz. Ne var ki Leaf’in genel görüntüsü bunun sıradan bir otomobil olmadığını göstermeye yetiyor. Özellikle A ve C sütunlarındaki tasarım oyunları, önde kapatılmış ızgara, iki renkli gövde gibi özellikler Leaf’in dikkat çekici olmasını sağlıyor.

Tamamen yeni bir platform üzerine geliştirilen otomobil eski modele göre 35 mm uzun, 20 mm genişken yüksekliği de 10 mm azaltılmış. Yeni Leaf daha iri bir otomobil olsa da 0.28 cd’lik rüzgar direnç katsayısıyla oldukça akıcı bir yapıya sahip. Bunun en büyük etkenlerinden biri olarak gövde yüksekliğinin düşürülmesi geliyor. Ayrıca taban tamamen düz bir yapıdayken ön ızgaranın sadece görsel amaçlı tasarlanması, jantların düşük sürtünmeyi destekleyen tasarımı gibi detaylar da Leaf’de yer alıyor. bu arada artan boyutlar sayesinde bagaj hacmi 370 litreden 435 litreye yükselmiş. Bu da aracın kullanışlılığını arttıran diğer bir önemli faktör…

Kabinde de tamamen yeni tasarlanmış bir konsol ve altyapı bizleri bekliyor. 7 inç genişliğindeki infotaintment ekranı Apple CarPlay ve Android Auto uyumlu olmasıyla dikkat çekiyor. Yeni altyapı otomobilin artık kullanıcıların evlerindeki bağlantı teknolojileriyle iletişime geçmesini sağlayan bir yapıdayken, kabin tasarımının dış tasarıma göre daha sıradan olmasıysa tamamen kullanıcılar düşünülerek alınmış bir karar.

Nissan’ın yeni Leaf’teki en büyük yeniliği otomobilin sürüş karakterinde yapmış olduğu değişiklikler. Eskisine göre çok daha keyifli bir sürüşe sahip olduğu açıklanan otomobilde "Nissan Intelligent Mobility" adı altındaki yeniliklere yer verilmiş. Bunların ilk adımı olarak otomobili sadece gaz pedalıyla kullanabildiğiniz sistem gösteriliyor. Ayağınızı gazdan kaldırdığınızda standart otomobillerin fren yapmasından bile daha şiddetli şekilde yavaşlamaya başlayan otomobil aynı zamanda enerji geri kazanım sistemiyle batarylarını şarj ediyor. Benzer bir sistemi daha önce BMW i3 modelinde görmüştük. e-Pedal olarak adlandırılan bu sistem ayağınızı gazdan kaldırdığınızda 0.2 g kuvvetiyle otomobili yavaşlatabiliyor. Böylece şehir içi kullanımlarda sadece tek pedal ile otomobili sürebiliyorsunuz.

Bir diğer ilginç özellikse ProPilot adı verilen otonom sistem. 150 km/s hıza kadar kullanılabilen sistem otoyol kullanımlarında devreye alınabiliyor ve kısmen sürücüye ihtiyaç olmadan yol alabiliyor. Farklı yazılım güncellemelerine de açın olan bu sistem ileriki dönemlerde ikinci seviye otonom yazılımlarıyla güncellenecek.

Yeni Leaf’de eskisinde olduğu gibi iki farklı güç seçeneği yer alacak. Standart model 40 kWh (eski modele göre 30 kWh daha yüksek) kapasitesinde lityum iyon batarya kullanırken bu batarya seçeneği eski modeldekiyle aynı boyutlarda. Standart model 376 km’lik menzil sunuyor ve 40 dakikada yüzde 80 oranında şarj olabiliyor. Önde konumlandırılmış elektrik motoru 150 bg güç üretirken 0-100 km/s hızlanma 9.8 saniye olarak gösteriliyor.

İkinci seçenekse henüz tanıtılmamış olsa da 500 km’lik menziliyle elektrikli otomobil kullanıcılarının yüzünü güldürecek. Bu versiyonda hem batarya kapasitesi hem de elektrik motoru standart modele göre daha güçlü olacak, dolayısıyla menzil dışında performansın da artması bekleniyor. Güçlü versiyonun gelecek yıl tanıtılması söz konusu... 

Nissan Leaf fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook