Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One

  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 1
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 2
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 3
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 4
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 5
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 6
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 7
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 8
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 9
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 10
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 11
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 12
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 13
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 14
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 15
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 16
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 17
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 18
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 19
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 20
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 21
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 22
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 23
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 24
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 25
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 26
  • Yol için F1 otomobili: Mercedes - AMG Project One - 27

Dün gece Frankfurt Fuarı öncesi, Mercedes-Benz’in medya gecesinde tanıtılan Project One bugüne kadar ortaya çıkan en ekstrem yol otomobili olarak görünüyor.


Project One’ın motor detaylarını daha önce sizlerle paylaşmıştık, otomobil sonunda Frankfurt Fuarı’nda tanıtıldı ve beklendiği gibi tüm manşetleri çaldı.

Tamamen f1 teknolojisiyle üretilmiş konseptin tanıtımında 3 kez Formula 1 Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton da yer aldı. Hamilton’ın sadece tanıtımında değil, otomobilin motor ve şasi dinamikleri gelişiminde de yer aldığı açıklanıyor.

Son derece heyecan verici bu hiper otomobilin tüm detayları sizlerle.

Tasarım

Öncelikle şunu söyleyelim bu otomobilin tasarımı ve gelişimi Alman üreticinin Formula 1 takımı ve yol otomobilleri departmanlarının birlikte çalışmasıyla ortaya çıktı. 1.6 litrelik, turbo V6 motoru dört adet elektrik motoruyla destekleniyor. Bu motor direkt olarak takımın F1 otomobilinde kullandığı motordan alınmış ve yine F1 takımının merkezi olan Brackley, İngiltere’de üretilmiş.

Hibrit sistemi, turbo tasarımı gibi noktalar olduğu gibi F1’den aktarılmış. Kokpit de bugüne kadar hiçbir otomobilde görmediğimiz kadar ekstrem.

Ortadan motorlu olarak tasarlanan otomobil dış tasarımında da olabildiğince F1 konseptini aktarmış görünüyor ve tasarlanan her nokta belli bir amaç uğruna şekillendirilmiş.

Öndeki geniş hava girişleri bu kısımda yerleştirilmiş olan elektrik motorlarının soğutulmasını sağlıyor. Kabinin üst kısmındaki geniş hava girişiyse içten yanmalı motorun turbosunun soğutulması için gerekli. Ön kapağın üzerindeki hava çıkışlarıysa motor bölümündeki sıcak havanın kabinin yan taraflarına yönlendirilmesini sağlıyor. Öndeki splitter ise bu kısımdaki yere basma gücünü arttırıyor.

Otomobilin kuşkusuz en ilgi çeken noktası kabinin arka kısmından arka kanada kadar uzanan köpekbalığı yüzgecine benzeyen kanat oluyor. Bu uzun kanadın görevi yüksek hızlardaki yön değişimlerinde otomobili stabilitesini korumakken, arka camlardaki hava girişleri motor ve şanzımanın temiz hava almasını sağlıyor.

Arka kısımda iki kademeli difüzör ve aktif kanat otomobilin arka kısmının yere basma gücünü ayarlıyor. Ortada konumlandırılmış üç çıkışlı egzoz tasarımı direkt olarak W08 F1 otomobilinden alınmış.

Kabinde de F1 otomobiline benzer bir direksiyon, sabit, karbon fiber koltuklar ve iki adet dijital ekran görünüyor. Dikiz aynası yerini kamera sistemine bırakmışken, kontrollerin birçoğu direksiyonun üzerine monte edilmiş.

Süspansiyon & Altyapı

Elbette tamamen karbon fiberden üretilmiş şaside önde ve arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyon geometrisi yer alıyor. Otomobilin altyapısını gösteren fotoğrafları incelediğimizdeyse yenilikçi, pushrod amortisör tasarımının kullanıldığını görüyoruz.

Burada yay ve amortisörün farklı yerleşimi sistemin kullanıldığı diğer tasarımların tübüler, çapraz yerleşimine göre çok daha hızlı tepki verdiği açıklanıyor. Bu da yol tutuş ve konforu arttırıyor.

Jant ve lastikler de böylesine ekstrem bir otomobilde oldukça farklı ele alınmış. Ortadan bijonlu tasarlanan jantlar 10 kollu ve alüminyum alaşım olacak şekilde tasarlanmış. Jantların üzerinde bulunan karbon fiber kapak ise aerodinamik verimliliği arttırmayı hedefliyor. Frenlerin soğuması için bu kısımda üç adet hava girişine yer verilmiş.

Project One’da önde 285/35 ZR 19, arkadaysa 335/30 ZR 20 ebadındaki lastikler yer alırken, otomobilde Michelin Pilot Sport Cup 2 marka lastikler yer alıyor. Bu ilginç bir seçim çünkü F1 otomobillerinde bildiğiniz gibi Pirelli lastikler yer alıyor.

Fren sistemi tabii ki karbon seramik diskleri standart olarak barındırıyor. Otomobilin ESP sisteminde üç farklı mod bulunuyor: ESP ON, ESP OFF ve ESP Sport Handling Mode.

Motor & Güç ünitesi

1.6 litre, turbo içten yanmalı motor ve dört elektrik motor desteğiyle güçlendirilen güç ünitesinin tüm teknolojisi direkt olarak F1’den alınmış. Toplam gücün 1000 bg’ün üzerinde olduğu açıklanıyor.

Son derece karmaşık hibrit sistemi iki kısımdan oluşuyor ve dört elektrik motoru barındırıyor. Dört elektrik motorundan biri turboyu desteklemek için kullanılıyor. MGU-H (motor generator unit-heat, hibrit ünitenin birinci kısmı) olarak adlandırılan bu sistem hem turbo gecikmesini engelliyor, hem de gaz tepkisinin çok keskin olmasını sağlıyor. Buradaki elektrik motorunun bir diğer görevi de egzoz gazından çıkan enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek ve bu enerjinin ya bataryalarda depolanmasını sağlamak ya da gerekirse diğer bir elektrik motoruna güç olarak iletmek.

Krank miline bağlanmış olan edilen bu ikinci elektrik motoruysa MGU-K (motor generator unit-kinetic, hibrit sisteminin ikini bölümü) adını taşıyor. Bu elektrik motoru kullanacağı gücüyse frenaj esnasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elde ediyor, eğer bu güç yeterli gelmezse MGU-H’den aldığı güç ile besleniyor. MGU-K 120 kW (162 bg) güç üretiyor.

Geri kalan iki elektrik motoru ön lastiklere entegre edilmiş. Kendi elektronik kontrol ünitelerine sahip olan bu motorlar toplam 325 bg güç ortaya atıyor ve kendi bataryalarına sahip. Bu bataryalar otomobilin ön kısmında, tabana monte edilmiş. Lityum iyon bataryalar ve soğutma sistemi yine direkt olarak F1 otomobilinden alınmış, sadece yol kullanımı için farklı şekilde optimize edilmiş. Dört çeker sistemine sahip Project One’da lastikler arasında gücü aktaracak bir şaft yok, lastiklerin hızı tamamen elektronik sistemler tarafından koordine ediliyor.

Otomobilin içten yanmalı motoruysa, tek turboya sahip, 12.000 d/dak çevirebiliyor ve maksimum 870 bg civarında bir güç ortaya atıyor. Sistemin toplam gücüyse 1000 bg’ün üzerinde olarak açıklanırken otomobilin maksimum hızı 350 km/s’den fazla, 0-200 km/s hızlanma 6 saniyeden kısa olarak veriliyor.

Bu olağanüstü güç tamamen bu proje için geliştirilen, yeni 8 ileri otomatikleştirilmiş manuel şanzımanla gücünü aktarıyor. Direksiyondaki kulakçıklarla isterseniz manuel, isterseniz otomatik olarak kullanabiliyorsunuz. Vites kutusu arkada, motora entegre şekilde konumlandırılmış.

Project One plug in hibrit olacak şekilde geliştirilmiş yani otomobili kabloyla şarj edebiliyorsunuz. Mercedes-AMG aracın 25 kilometre sadece elektrikle yol alabildiğini belirtiyor.

Ne zaman satışta?

Fuarda bitmiş haliyle gösterilen otomobilden sadece 275 adet üretilecek ve müşteriler otomobillerini 2019 yılının ikinci çeyreğinde teslim almaya başlayacaklar.

Project One’ın fiyatıysa 2.27 milyon Euro olarak belirlendi ve gelen haberlere göre tamamı satıldı.

Mercedes-AMG Project One'ın fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook