AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor

  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 1
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 2
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 3
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 4
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 5
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 6
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 7
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 8
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 9
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 10
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 11
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 12
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 13
  • AMG Project One’ın detayları ortaya çıkıyor - 14

AMG’nin F1 motoruna sahip olacak hiper spor modeli Project One’ın güç ünitesine ait detaylar açıklandı.

Pazar günü Nürburgring 24 Saat aktivitesinde özel bir organizasyon düzenleyen Mercedes- AMG, yıl sonunda Frankfurt’ta tanıtacağı hiper spor modeli Project One’ın motor detaylarını paylaştı.

Daha önce sizlere bu araçla ilgili detayları vermiş ve aracın Formula 1’den esinlenen bir motora sahip olacağını söylemiştik. Ancak motorun detayları belli değildi ve Mercedes-AMG bu konuda biraz ağzı sıkı davranmıştı. Şimdiyse detaylar yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı.

Motor, Mercedes’in F1 otomobili W08 EQ Power’daki güç ünitesini temel alıyor. 1.6 litrelik V6 motor turbo destekli ve dört elektrik motoruyla (ön lastiklerde birer tane, krank milinde bir tane, elektrikli turboda bir tane) hibrit konfigürasyonuna sahip. Otomobildeki şanzıman ise otomatikleştirilmiş manuel bir ünite.

Fotoğrafları dikkatli incelediğinizde (özellikle parça tanımlarının yazılı olduğu fotoğraf) lityum iyon bataryaların otomobilin ön kısmında, tabanda yer aldığını görebilirsiniz. Bunun nedeni elbette ağırlık merkezini olabildiğinde düşürmek ve ağırlık dağılımını optimize edebilmek. Ön kısımda iki adet elektrik motoru, bu motorların şanzımanları ve elektronik kontrol ünitesini görebiliyoruz. Elektrik motorlarının ön lastiklere güç ilettiğini şanzımanlardan anlayabiliyoruz, bu da aracın dört çeker sistemine sahip olduğunu ama gücün şaft ya da diferansiyelli değil, elektronik kontrol ünitesi sayesinde koordine edildiğini gösteriyor.

İçten yanmalı motor arkada-ortada konumlandırılmış ve içerisinde iki adet daha elektrik motoru yer alıyor: Biri krank milinde, diğeri turboda. Bu motora MGU-K ve MGU-H ünitelerinin entegre edildiğini görüyoruz. Bu yerleşim tamamen F1’den alınmış ve son derece kompleks bir sistem.

İki bölmeden oluşan hibrit sisteminde MGU-K (Kinetik enerji) adı verilen kısım aslında bir elektrik motoru. Bu motorun görevi krankın dönmesine yardımcı olarak motorun ekstra güç üretmesini sağlamak. Bu esnada kullanacağı gücüyse frenaj esnasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek ve bataryalar tarafından depolanan enerjiden elde ediyor.

MGU-H (Heat) Electric Turbo olarak adlandırılan ikinci sistemse yine aracın arka kısmında konumlandırılmış. Bu sistem de yine F1 otomobilinden alınmış ve egzoz gazından çıkan enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir diğer geri kazanım sistemi. Sadece egzoz gazındaki enerjiyi kullanmakla kalmıyor, motorun yavaşladığı dönemlerde turbonun dönme hızını da ayarlayarak- gerektiği zaman turboyu yavaşlatıyor ya da hızlandırıyor- turbo gecikmesini engelliyor. Kısacası elektrik enerjisi kullanan bir turbo açıklamasını yapabiliriz.

İçten yanmalı motorun (ICE-internal combustion engine) hava girişininse karbon fiberden üretildiğini ve kokpitin üst kısmında yer aldığını görebilirsiniz. Ayrıca benzinli motorun kendi şanzımanı da motorun arka kısmında, lastiklerin hemen önünde yer alıyor. Grafikten bunu da görmeniz mümkün.

Organizasyonda bu karmaşık ünitenin maksimum gücü net olarak açıklanmadı ama yaklaşık 1000 bg (belki fazla) güç üretmesini bekleyebiliriz. 1300 kg ağırlığında olması planlanan otomobil ton başına 770 bg güç gibi bir değerde olacak. Ancak buradaki asıl sorun F1 motorlarının rölantide bile 4000 d/dak’da çalışıyor olması.

Bu konuda AMG Patronu Tobiers Moers şu açıklamayı yapıyor: “Elbette bazı şeyleri değiştirmek zorunda kaldık. Yüksek rölanti yol kullanımı için uygun değil bu yüzden bunu düşürmek zorunda kaldık. Kırmızı çizgiyse yol aracında bile 10.000 devirde başlayacak ve otomobil 11.000 devir çevirebilecek. Ayrıca üzerinde yarışlardaki gibi bir yük olmayacağı için çok daha rahat kullanılabileceğini açıklayalım.

Plug-in olarak şarj edilebilen otomobil yaklaşık 30 km elektrik menziline sahip olacakken, standart 98 oktan yakıt aracın kullanılması için yeterli olacak. Ayrıca karmaşık sistemlerin kolayca anlaşılması için AMG özel bir müşteri programı hazırlıyor.

Araçtaki şanzımansa F1 otomobillerindeki gibi otomatikleştirilmiş manuel bir ünite. Bunun nedeni çift kavramalı şanzımanların 11.000 devir gibi yüksek devirlere dayanamaması ve dayanıklılık sorunu yaşamaları. Bu yüzden çok daha dayanıklı olan, sorun çıkarmayacak bu üniteye yer verilmişken, yedi ya da sekiz ileri oranın kullanımı söz konusu.

Otomobilin maksimum hızı, hızlanma değerleri gibi verilerden henüz bahsedilmiyor ama bu kadar gelişmiş teknoloji ve aktif aerodinamik gövde sayesinde rahatlıkla 350 km/s gibi hızlar bekleyebiliriz.

Frankfurt’ta tanıtılacak otomobil Aston Martin Valkyrie gibi F1 teknolojisine sahip diğer hiper spor modeller kıyasıya rekabete girecek.

AMG Project One fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook