Mercedes-AMG Project One testlere başladı

  • Mercedes-AMG Project One testlere başladı - 1
  • Mercedes-AMG Project One testlere başladı - 2
  • Mercedes-AMG Project One testlere başladı - 3
  • Mercedes-AMG Project One testlere başladı - 4

Otomobilin testleri artık pistte devam ediyor.

 

2017’de ilk kez gösterilen ve yol için F1 otomobili olarak tanıtılan AMG Project One ilk kez pist testlerine başladı. Aslında otomobilin piyasaya çıkış tarihi 2019 yılının son ayları olarak gösteriliyordu ama beklenmedik durumlardan dolayı bu tarih biraz ileri atıldı. Dolayısıyla aracın testleri de 2020’nin bu günlerine kalmış oldu. Araç piyasaya çıktığında Aston Martin Valkyrie gibi araçlarla rekabet edecek. 

Mercedes’in yayınladığı son fotoğraflarda aracı ilk kez kamuflajlı ve dinamik şekilde görüyoruz. Bu testlerde One’ın Formula 1’den esinlenilen motoru, kullanılabilirliği ve aktif aerodinamik özellikleri deneniyor. Otomobilde 1.6 litrelik turbo, Formula 1’den esinlenerek geliştirilen bir motor kullanılıyor ve dört adet elektrik motoruna sahip. Elektrik motorlarından biri turboyu desteklemek için kullanılıyor. MGU-H (motor generator unit-heat, hibrit ünitenin birinci kısmı) olarak adlandırılan bu sistem hem turbo gecikmesini engelliyor, hem de gaz tepkisinin çok keskin olmasını sağlıyor. Buradaki elektrik motorunun bir diğer görevi de egzoz gazından çıkan enerjiyi elektrik enerjisine çevirmek ve bu enerjinin ya bataryalarda depolanmasını sağlamak ya da gerekirse diğer bir elektrik motoruna güç olarak iletmek.

Krank miline bağlanmış olan edilen bu ikinci elektrik motoruysa MGU-K (motor generator unit-kinetic, hibrit sisteminin ikini bölümü) adını taşıyor. Bu elektrik motoru kullanacağı gücüyse frenaj esnasında ortaya çıkan kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elde ediyor, eğer bu güç yeterli gelmezse MGU-H’den aldığı güç ile besleniyor. MGU-K 120 kW (162 bg) güç üretiyor.

Geri kalan iki elektrik motoru ön lastiklere entegre edilmiş. Kendi elektronik kontrol ünitelerine sahip olan bu motorlar toplam 325 bg güç ortaya atıyor ve kendi bataryalarına sahip. Bu bataryalar otomobilin ön kısmında, tabana monte edilmiş. Lityum iyon bataryalar ve soğutma sistemi yine direkt olarak F1 otomobilinden alınmış, sadece yol kullanımı için farklı şekilde optimize edilmiş. Dört çeker sistemine sahip Project One’da ön ve arka lastikler arasında gücü aktaracak bir şaft yok, lastiklerin hızı tamamen elektronik sistemler tarafından koordine ediliyor. Project One’ın motor gücü hakkında net bir bilgi yok ama 1000 bg’in üzerinde olacağı söyleniyor.

Bu kadar karmaşık bir hibrit sistemini yol otomobiline entegre etmek için Mercedes çok ciddi bir test programı hazırladı. Pist testlerinde dayanıklılık konusuda önde gelen konulardan biriyken Mercedes-AMG aracın günlük kullanım şartlarına uyumu ve tamamen elektrikle yol alabilmesi gibi konuları da deniyor. Bu testlerden sonra otomobil Nürburgring Nordschleife’de tur atacak ve dinamik özelliklerini son limitlerine kadar zorlayacak.

Project One’ın sadece elektrikle yol alabiliyor olması proje ekibinin özellikle üzerinde durduğu bir konu. Günlük hayatta sessiz ve sıfır emisyonla hareket imkanı sunan bu durum için araçta ön aksın hemen arka kısmında lityum iyon bataryalar yer alıyor. Şimdilik menzille ilgili bir bilgi verilmese de yaklaşık 25 km’lik elektrik menzili sunulacağı söylentiler arasında.

Otomobilin üretimi 2021 yılında test aşamalarını başarıyla geçtikten sonra başlayacak.

Mercedes-AMG Project One’ın tüm detaylarını buradan öğrenebilirsiniz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook