Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive

  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 1
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 2
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 3
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 4
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 5
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 6
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 7
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 8
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 9
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 10
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 11
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 12
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 13
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 14
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 15
  • Alfa Romeo Giulietta (2014) 1.6 JTD Distinctive - 16
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Dinamik sürüş özellikleri- Ekonomik motor
İşçilik kalitesi
78.270 TL
Motor:
1598 cc, 4 silindir turbodizel, 105 bg 4000 d/dak, 320 Nm 1750 d/dak
Performans:
185 km/s Maksimum hız, 11.3 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
4.4 lt/100 km, 114 g/km CO2
Boş Ağırlık:
1310 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 80 bg
Boyutlar U/G/Y:
4351 / 1798 / 1465 mm
Değerlendirme:

Alfa Romeo’yu kompakt hatchback sınıfında temsil eden Giulietta modeli her zaman tasarımıyla öne çıkan bir otomobil oldu ama bunun yanında işçilik sorunları ve kalite problemleriyle boğuştu bugüne kadar. Cassino, İtalya’da üretilen Giulietta, 2014 model yılında makyaj operasyonuyla yenilendi ve rakiplerine kafa tutacak yeni özellikler, iddialı fiyat-performans dengesiyle karşımızda.

Progression Plus adıyla sunulan baz modelinde bile rakiplerine göre bir çok özelliğe sahip olan Giulietta, bizim test etme şansı bulduğumuz üst seviye donanım paketi Distinctive ile gelen 17” jantları, krom kaplama cam çerçeveleri, hız sabitleme sistemi, park sensörü gibi özellikleriyle 1.6 JTD dizel 105 PS motor seçeneğiyle yaklaşık 77.000 TL liste fiyatına sahip.

Bakalım İtalyan canavarı Giulietta’nın kağıt üzerinde kulağa albenisi yüksek gelen özelliklerinin mühendisliği nasıl yapılmış ve uygulamada ne kadar başarılı olmuş?

Tasarım ve kabin

Yeni Giulietta’da ilk bakışta dış tasarım olarak çok büyük değişiklikler göze çarpmıyor. Yeni bir ön ızgara deseni ve yeni sis lambası yuvaları makyajın getirileri. Bunlar ufak dokunuşlar ama zaten Giulietta hiçbir zaman tasarım konusunda geri kalan bir model olmadı ve kullanıcılar onun görüntüsünden son derece memnun. Elinizde böylesine iddialı bir tasarım varken onu değiştirmek istememeniz son derece normal. Makyajda diğer konulara ağırlık verilmesiyse Alfa’nın başka planları olduğunu gösteriyor.

İç tasarımda kapı trimleri, direksiyon ve koltuklar yenilenmiş. En büyük değişiklik yeni Uconnect™ 5 inch dokunmatik ekranlı eğlence sisteminin standart olarak tüm modellerde bulunuyor olması. Bluetooth ile cep telefonuna bağlantı ve müzik çalma, hands free SMS okuma, sesli komut sistemi gibi özellikler mevcut. Aynı zamanda 6.5 inch’lik navigasyonlu seçeneği de opsiyonel olarak sunuluyor.

Giulietta’nın bu başarılı tasarımını maalesef aynı şekilde imalat kalitesi takip etmemiş. 2010 yılında ilk çıktığı haliyle benzer kalite problemlerine sahip. İmalat kalitesi dışında sürücü ve yolcuları rahatsız edecek bazı temel ergonomik tasarım hataları da göze çarpıyor.

Ön panel ve kapı trimleri sert plastikten yapılmış ve dokununca çıkan gıcırtılar ucuz bir his veriyor. Tavan kaplamasında kullanılan kumaş kalite hissiyatından uzak ve tavandaki ışıkla birlikte sunroof düğmeleri tavana doğru şekilde bağlanmamış ve basınca yerinden oynayarak size birşeylerin hatalı olabileceği hissini verebiliyor.

Çukurlardan geçerken ya da parka gibi zeminlerde yol alırken kabin içindeki gıcırtı ve tıkırtı sesleri rahatsız edici oluyor. Bu konuda da İtalyan üretici sınıfta kalmış.

Ön koltuklarda oturma pozisyonunuzu nasıl ayarlarsanız ayarlayın klima kontrollerinin monte edildiği panel dizinize çarparak rahatsız ediyor. Buna emniyet kemerinin yükseklik ayarı olmamasını ve emniyet kemeri takılıyken koltuk sırt ayarına zor erişilebiliyor olmasını da katarsak, Giulietta için ergonomi açısından sınıfta kalan bir ön koltuk yerleşimine sahip diyebiliriz. Aynı zamanda arka koltuklarda seyahat eden yolcuların boyu 1.75 üzerindeyse alçak tavandan dolayı dar olan kafa mesafesi ve kısa kalan diz mesafesi rahatsız edici bir yolculuğa sebebiyet veriyor.

Gece yolculuklarında aracın radyo, klima kontrolleri ve gösterge paneli aydınlatma seviyeleri, ağırlıklı olarak kırmızı renk seçimi uyumlu bir görüntü sergiliyor. Burada İtalyan mühendislerin gözünden kaçan bir hatası olarak hız göstergesi ve devir saatinin ön camda yansıma yaparak zaman zaman dikkat dağıtabiliyor olması gösterilebilir.

Kabin içi kullanım alanları açısından da Giulietta bekleneni veremiyor. Kapı ceplerine ufak bir su şisesi ancak sığabiliyorken, otomobili kullanırken telefonunuzu koyabileceğiniz bir alan düşünülmemiş. Bardaklıklar erişim açısından zor bir yere konumlandırılmış. İki koltuk arasındaki kol dayama zemin yerine sürücü koltuğuna monteli, bu nedenle altındaki saklama alanı çok dar ve kullanışsız kalmış.

USB portu ve AUX ses girişi yeni konumu son derece ulaşılır ve göz önünde olmuş. Çoğu araçta bunların ulaşması zor ve kapalı alanlara konumlandırıldığını düşünürsek bunun önemli bir artı olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Uconnect™ eğlence sistemi kullanıcı arayüzü olarak anlaşılır ve kolay. İstediğiniz tüm menülere rahat ulaşabiliyorsunuz ve kafa karıştıran seçeneklerle karşılaşmıyorsunuz. Genelde dokunmatik ekranların sürüş sırasında dikkat dağıtıcı bir unsur olduğunu savunmama rağmen Giulietta’yı test ederken bu hisse kapılmadım. Erişmesi kolaydı ve arayüzde basmam gereken düğmeler yeterli büyüklükte yapılmıştı. Ses kalitesi olarak ortalama bir seviyede, tatmin edici olduğunu söylemek mümkün. Uconnect™ sisteminin tek negatif yanı olarak radyo sinyal çekme gücünün düşük olması gösterilebilir.

Giulietta, bir çok güncel teknolojiye sahip olmasına rağmen, hâlâ anahtarsız giriş, motoru anahtarsız çalıştırma, şerit takip sistemi, aktif şehir içi güvenlik sistemi, aktif cruise control gibi sistemlerin opsiyonel olarak bile alınamıyor olmasının biraz hayal kırıklığı yarattığını eklemek gerekiyor.

Motor

Giulietta 3 benzinli ve 1 dizel motor seçeneğiyle Türkiye pazarında yerini alıyor. Test ettiğimiz dizel seçeneği (1.6 JTD) 1750 d/dak’da ürettiği 320 Nm tork ile 105 bg olduğunu unutturan güçlü bir çekişe sahip. 0-100 km hızlanması 11.3 sn olan Giulietta’nın maksimum hızıysa 185 km/s olarak belirtiliyor. Şehir içi 5 lt/100 km, şehir dışı 3.4 lt/100 km ve ortalama 4 lt/100 km’lik yakıt tüketim değerine sahip Giulietta son derece ekonomik bir araç olarak dikkatleri çekiyor.

Bu rakamlara aldanmadan Giulietta’nın şehir içinde son derece keyif veren bir spor otomobil tecrübesi yaşattığını kesinlikle eklemek gerekiyor. Yüksek torku ve birbirine yakın vites geçiş oranları sayesinde ivmelenmesi çok yüksek. Bunun yanında maalesef dizel bir araç kullandığınızı da kesinlikle unutturmuyor. Araç dururken titreyen direksiyon ve yan aynalar, sürekli kabine gelen yüksek dizel motor sesi başlıca sebepler arasında yer alıyor.

Çoğu dizel motorda yaşanan genel sıkıntılardan birisi turbonun devrede olmadığı düşük devirlerde yaşanan silkeleme, titreme ve çekişten düşme sorunu 1.6 JTD motorda yaşanmıyor. Otopark içlerinde veya dur-kalk trafikte ilerlerken sürüş kolaylığı sağlıyor.

Otomatik stop start özelliğinin uygulaması genel olarak sıkıntısız işliyor. Özellikle motor otomatik durduğu anlarda direksiyon destek sisteminin hala aktif kalması daha önce hiçbir aynı sınıf araçta karşıma çıkmayan önemli bir artı. Şehir içinde karşılışabilecek bazı durumlarda önem arz edebilir. Ancak olumlu yönlerine rağmen yavaş kalan motor başlama süresi rahatsız edici olabiliyor ve hızlı kalkışlar yapmak istediğiniz anlarda sizi yarı yolda bırakabilir.

Sürüş

Fiat’ın 100 milyon Euro harcayarak mühendisliğini 2010 yılında tamamladığı “Compact Platform”u (aynı zamanda C-Evo olarak da biliniyor) üzerine inşa edilen Giulietta güncel şasi teknolojileriyle dikkat çekiyor. Önde bağımsız Macpherson, alüminyum dirsekli ve arkada çoklu bağlantılı alüminyum salıncaklı, denge çubuklu süspansiyon sistemine sahip.

Alfa Romeo’nun her aracında bulunan DNA sürüş sistemi yeni Giulietta ile de standart olarak geliyor. Bu da sizin aracınızı 3 farklı tarzda, dilediğiniz şekilde kullanmanıza olanak veriyor.

Adından da anlaşılacağı üzere Dynamic modundayken sportif bir karaktere sahip olan Giulietta, Natural ve All Weather modlarında daha sakin ve yol şartlarına ayak uydurabilen bir yapıya bürünüyor.

Dynamic moddayken daha direkt, hızlı tepki veren ve yüksek eforlu sportif direksiyon hissiyatı, daha toleranslı ESC, kilitli ön diferansiyel (elektronik), daha çabuk tepki veren motor ve her türlü acil durum için hazırda bekleyen bir fren sistemi ile Giulietta, tam bir canavar moduna bürünüyor ve inanılmaz keyifli bir sürüş keyfi yaşatıyor. Yol tutuşunun da bununla beraber güven verici olduğunu eklemek gerekiyor.

Keyif veren sportifliğin yanında günlük kullanımda yol ver rüzgâr sesi biraz yüksek ve rahatsız edici kalıyor. Özellikle noktasal olarak gelen rüzgar sesleri ile imalat kalitesi hataları olarak öne çıkıyor.

Sürüş konforu olarak da ortalamanın üzerine çıkamayan Giulietta, çukur ve hız tümseklerinden geçerken sert süspansiyonlarını hissettiriyor ve darbeleri kabine sert bir şekilde iletiyor.

Yine de keyifli sürüş özellikleri ve güven veren yol tutuşuyla öne çıkan bir otomobil.

Özet

Eğer bütçe limitiniz varsa ve yeri gelince 5 kişiyi şöyle ya da böyle sığdırabileceğiniz bir C sınıfı kompakt spor araç arıyorsanız Giulietta tam size göre.

Sınıfında benzeri olmayan değiştirilebilir sürüş karakterleriyle (DNA) başarılı bir şekilde öne çıkan İtalyan canavarı fiyatına göre harika bir sportif deneyim yaşatıyor ancak üretim kalitesi ve ergonomi olarak sınıfta kalıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook