Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium

  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 1
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 2
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 3
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 4
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 5
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 6
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 7
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 8
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 9
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 10
  • Subaru XV 1.6 AWD CVT Premium - 11
Teknik Özellikler
Geniş kabin- Keyifli sürüş- Çekiş özellikleri
Kabin kalitesi- Performans
92.262 TL
Motor:
1600 cc, boxer 4 silindir, 16v, benzinli, 114 bg 5600 d/dak, 150 Nm 4000 d/dak
Performans:
175 km/s Maksimum hız, 13.8 sn 0-100 km/s
Şanzıman:
CVT, dört tekerlekten çekişli
Ortalama tüketim:
6.3 lt/100 km, 146 g/km
Boş Ağırlık:
1405 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 81 bg
Boyutlar U/G/Y:
4450/1780/1570 mm
Değerlendirme:

Subaru, 17 Mart’ta Polonezköy’de düzenlediği bir organizasyonla XV modelini dijtial medyaya tanıttı. Bizler de bu tanıtıma katılarak, markanın yeni crossover’ını kullanma şansı elde ettik ve gayet keyifli bir gün geçirdik. 

Sürüş özelliklerine birazdan değineceğiz ancak önce modeli biraz tanıtmakta yarar var. XV, Subaru’nun kompakt crossover sınıfındaki ilk modeli. Aslında Japon üretici bundan yıllar (1995’de) önce crossover sınıfını Legacy Outback, hemen sonrasında 1997’deyse Forester ile yaratmıştı ama bazı sıkıntılardan dolayı, günümüzde diğer markaların elde ettiği satış rakamlarına ulaşamadı. Yine de bu iki model markaya ciddi bir kullanıcı kitlesi kazandırdı ve Subaru’nun dört tekerlekten çekiş sistemini arazi koşullarındaki bir modelde ilk kullanıldığı otomobil oldular. 

Aradan 10 yıldan uzun bir süre geçince Forester büyüyünce, altta boşalan sınıf için bir model ihtiyacı ortaya çıktı. XV işte bu boşluğu doldurmak için geliştirilen bir otomobil. Bir bakıma Qashqai’ın Nissan için yaptığını Subaru için yapmaya çalışıyor da diyebiliriz. 

XV aynı zamanda, Subaru Genel Müdürü Toros Kardaş’ın açıklamalarına göre ‘kullanıcı ağırlığı %86 erkek olan Subaru markasına biraz olsun bayanları da çekmek’ gibi bir misyon üstleniyor. Bunu söylemişken, markanın 2012 hedefleri, 2011 rakamlarının tam iki misline ulaşabilmek ve bunun büyük bir çoğunluğunu 1.6 lt’lik motorla satılan XV’nin sırtladığını belirtmeliyiz. Model gamındaki tek 1.6 lt’lik modelin XV olduğunun altı çizilmeli. 

Peki XV direksiyon arkasında nasıl hissettiriyor? Öncelikle keyifli olduğunu söyleyebiliriz. Sürüş pozisyonu tam bir crossover gibi; yani otomobili andırıyor ve yüksek olsa da SUV gibi yukarıda değil. 

Görüş açıları hayli iyi ve gövde yüksekliği standart crossover’lara göre biraz daha yüksek. Kabindeki bazı malzemelerin kalitesi pek yüzünüzü güldürecek cinsten değil. Orta konsoldaki plastikler yumuşak olsa da dokuları kaliteli hissettirmiyor, ayrıca diğer yüzeylerdeki plastikler oldukça sert. 

Otomobil ülkemizde şimdilik sadece bir motor seçeneğiyle sunuluyor: 1.6 benzinli.2.0 lt’lik dizelse ilerleyen zamanlarda satışa sunulacak. 1.6 lt'lik motor atmosferik ve 5600 d/dak’da 114 bg güç ile 4000 d/dak’da 150 Nm tork üretiyor. XV’de sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak yer alıyor ve şanzıman olarak 5 ileri manuel ya da CVT seçenekleri söz konusu. 

Hafif arazi şartları ve asfalt olmak üzere iki farklı zeminde denediğimiz XV, CVT şanzımana sahipti. Performans olarak çok tatmin edici olmayan otomobil (0-100 km/s 13.8 sn), toprak zemindeki çekiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Neredeyse hiçbir zemin şartında lastikler boşa dönmüyor (güç dağılımı 50/50 ön/arka şeklinde) ve dört tekerlekten çekiş sisteminin yararını bu gibi durumlarda görüyorsunuz. Ancak ESP sistemi kapatılmıyor, bu her ne kadar güvenli bir sürüş ortamı yaratsa da toprak veya çamurlu zeminlerde eğlenmek istediğinizde bu beklentinizi baltalıyor. Orta konsolda bulunan dijital ekrandan lastiklerin çekiş durumunu ve hangisinin boşa döndüğünü (dönerse tabii!), çekiş kaybettiğini takip edebiliyorsunuz. 

Direksiyon tepkileri oldukça iyi; zaman zaman biraz hafif hissettirse de yeterli geri dönüş ve hissi veriyor. Asfalt kullanımda gövde hareketi biraz çok, bunun nedeni süspansiyonların yumuşak olması. Ne var ki yumuşak süspansiyon muhteşem konfor özelliklerini birlikte getiriyor. Üstelik bu durum arazi şartlar için de geçerli, amortisörlerin darbe emişi o kadar iyi ki, fazlasıyla tümsekli- çukurlu toprak zeminde bile düz yolda gidiyor gibi ilerliyorsunuz. Amortisörlerin hareketi sanki hiç bitmeyecekmiş gibi hissettiriyor. 

CVT şanzıman yakıt tüketimini olumlu etkilese de (manuele göre ortalama 0.2 lt/100 km daha ekonomik) performans anlamında, 100 km/s hızlanmada 0.7 sn geri kalıyor. Motorun torku hacmine göre yüksek olsa da şanzıman karakteri nedeniyle bunu hissedemiyorsunuz ve otomobili hızlandırmak için gaza daha çok basmanız gerekiyor. Bu durumda da tüketiminizim artması an meselesi. Öte yandan vites geçişlerinin yumuşaklığı ve düşük devirlerdeki sessiz sürüş şanzımanın diğer getirileri. 

67.900 TL’den başlayan fiyatlarla satılan XV, üç donanıma sahip (comfort, Elegance ve Premium). En yüksek donanımlı Premium versiyonu CVT ile kombine ederseniz bunun için 92.262 TL ödemeniz gerek. 

XV ilk izlenim olarak bizleri etkilemeyi başardı ancak sınıfındaki diğer markaların modellerine göre sadece bir motor seçeneğiyle satılıyor olması kısıtlı bir alıcı kitlesi anlamına geliyor. Ayrıca önden çekişli versiyonun neden olmadığı da bazı kullanıcıların soracağı sorular arasında olacaktır. Temel olarak başarılı olacağına kuşku yok ama 1.6 lt dizel (Subaru’nun böyle bir motora acilen ihtiyacı var) ya da turbo, 180 bg civarında bir güce sahip versiyonlarla seçeneklerini genişletmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Artık sektör ve kullanıcılar bu tip çeşitlilik görmek isteyebiliyor, bunları görmezden gelmemek gerek...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook