Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia

  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 1
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 2
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 3
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 4
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 5
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 6
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 7
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 8
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 9
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 10
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 11
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 12
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 13
  • Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Visia - 14
Teknik Özellikler Detaylı teknik özellikler
Küçük hacimli motor- Olgunluk hissi
Dizel otomatik seçeneğinin fiyatı yüksek
75.200 TL
Motor:
1197 cc, 4 silindir, 16v, turbo 115 bg 4500 d/dak, 190 Nm 2000 d/dak
Performans:
185 km/s Maksimum hız, 10.9 sn 0-100 km/s hızlanma
Şanzıman:
6 ileri manuel, önden çekiş
Ortalama tüketim:
5.6 lt/100 km, 129 g/km
Boş Ağırlık:
1318 kg
Güç/ağırlık oranı:
Ton başına 87 bg
Boyutlar U/G/Y:
4377/1806/1590 mm
Değerlendirme:

Piyasaya çıktığı 2007 yılından beri ortalığı kasıp kavuran ve Crossover segmentinin yaratıcısı Qashqai baştan aşağı yenilendi. Ben de bu önemli otomobilin Türkiye lansmanı için taa Gaziantep’ten kalktım ve İstanbul’a geldim.

Öncelikle basın toplantısı, ardından sürüş deneyimi şeklinde geçen lansmandaki notlarımı sizlere iletiyorum.

Simsiyah bir salondayım. Sağımda, siyah örtülerin altında duran üç otomobil var.

Ortadakiyle bakışıyoruz… Ön panjurunu görebiliyorum.

Yeni Qashqai için buradayım ve salona gireli henüz 10 dakika olmasına rağmen bir yıllık lounge müzik ihtiyacımı şimdiden karşılamış durumdayım. Siyah örtülerin altındaki kıvrımları tahmin etmeye çalışmaktan yoruldum ve sürüşe çıkmak için sabırsızlanıyorum.

Tanıtım bitiyor. Yeni evliler iş çıkışında eve nasıl koşarlarsa, ben de otomobillere doğru aynı şekilde koşuyorum. Yine de direksiyoona geçmeden önce merak edenler için yeni qwshqai’den biraz bahsedeyim: Yeni Qashqai’da iki dizel, bir de benzinli motor seçeneği mevcut. Benzinli ünite 1.2 litre, dizeller ise 1.5 ve 1.6 litre hacminde. Test için seçtiğim aracın dizel olmasını bekleyebilirsiniz fakat şunu hatırlatmak isterim: Nissan ve Renault ortaklığıyla geliştirilen bu dizeller zaten kalitelerini ispat etmiş üniteler. Yani dizel motorlarla ilgili bilmediğimiz bir şey yok. Asıl mevzu 1.2 litrelik benzinli motorda. 115 bg güç ve 190 Nm tork üreten bu motor için sorulacak soruyu çok iyi biliyorum: ‘O motor Qashqai’ı çekecek mi?’

İşte bu yüzden test için benzinli bir Qashqai seçiyorum. Benzinli ve manuel bir Qashqai… Benzinli - otomatik kombinasyonu zaten mevcut değil. Dizel otomatik delileri ise birkaç ay beklemek zorunda kalacak.

Aracın başlangıç fiyatı 67.990; dizel otomatiğin başlangıç fiyatı ise 86.990 TL.

Kabin

Bomonti’deki tarihi bira fabrikasının yer aldığı bölgenin dar ve karmaşık sokaklarında kaybolarak başlıyorum teste. Sokaklar dar, trafik bol… Qashqai’ın büyüdüğünü anlamam uzun sürmüyor. Aracın sürücüde yarattığı ‘büyük otomobil’ havası eskisinden çok daha fazla. Neyse ki otomobilin dört bir tarafında sensörler mevcut da, alışma sürecini sorunsuz atlatıyorum.

Kabinin tasarımı taptaze hissettiriyor. Kumanda elemanları alışkanlık gerektirmeyen türden, klasik bir kullanıma sahip. İç mekanın en güzel yanı ise minik, kalite kokan detaylar. Notlarımı olduğu gibi paylaşıyorum: Direksiyon tasarımı ve direksiyonun üzerindeki tuşların kalite hissi harika, kabindeki plastik ve tasarım kalitesi eskisinden çok daha iyi seviyelerde, sinyal kolunun çıkardığı sesleri dikkatli dinlerseniz ‘ben kaliteli bir otomobilin sinyal koluyum’ diye bağırdığını duyabilirsiniz, cam kontrol kumandalarının tasarımı ve kalite hissi, kabin ortalamasının çok gerisinde kalıyor. Orta konsol inanılmaz kullanışlı. İki adet bardağa, bir telefona ve bir ipad’e rahat rahat yetecek kadar düzgün tasarlanmış. Ayrıca, altında iki adet göz barındıran kol dayama bana 90′lı yılların 626′larını anımsattı.

Minik bir detay ama sahiden hoşuma gitti: Kol dayama bölümündeki USB girişinden telefonunuzu şarja bağladınız. Normalde şarj kablosunu kol dayama ile eşya gözü arasında sıkıştırmaya alışkınız değil mi? İşte Qashqai’de öyle olmuyor. Eşya gözü ile kol dayama arasında, kablolar ezilmesin diye düşünülerek tasarlanmış minik bir boşluk var. Detaylar önemlidir!

Arka tarafa iniş binişler çok ama çok rahat çünkü arka kapının boyutları epey büyümüş. Arkada hacimsel bir problem yok.

Farklı yükleme kombinasyonları oluşturabileceğiniz bagajın içine beş kasa bira sığdırabilirsiniz. Yok ben biraları boşaltırım derseniz, 430 litre bira taşımanız mümkün.

Kabindeki olgunluk ve kalite hissiyatı Qashqai’ın dış tasarımına da yansıyor. Eskisinden daha uzun, daha geniş ve daha alçak tavanlı olması, heybet katsayısını artırıyor. Şehrin asi çocuğu değil de, şehrin delikanlısı olmuş Qashqai…

Bu arada stop tasarımını Kuga’ya benzeten sadece ben miyim acaba?

Sürüş

Geldik en önemli kısma: Sürüş karakteri.

Otomobilin sürüş karakterindeki ilk dikkat çekici detay, ısırgan olmayan direksiyon. Hani en ufak tepkinize cevap veren direksiyonlar vardır. Heh, işte buradaki onlardan biri değil. Yeni direksiyon kutusu, Qashqai’ın ön kısmını yumuşak yumuşak yönlendiriyor.

Yumuşak demişken… Qashqai’ın gereksiz sert bir otomobil olmasından çok korkuyordum. İçi beton dolu süspansiyonların marifet sayıldığı bir zamanda, yeni bebeğin üzerindeki süspansiyonlar yumuşak değilse de, sert de sayılmaz. Amortisörlerin kararınca ayarlanmış sertliği çok hoş.

Sürüş kalitesinde fark edilebilir bir artış söz konusu. Motor ve lastik gürültüsü neredeyse hiç duyulmuyor. Akıcılık konusunda ise D segmentinin sedanlarıyla yarışabilir. Yani rafine mi? Oldukça…

Rüzgâr sesi için de aynısını söylemek isterdim ama yeni Qashqai’ın koca gövdesi, hava moleküllerine acı çektirdiği için, üç haneli hız değerlerlerinden sonra rüzgâr sesini duymaya başlıyorsunuz.

Aracın kaslı gövdesine bakınca vites geçişlerinin ve direksiyonun da aynı sertlikten nasipleneceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sürüş kontrolleri alabildiğine yumuşak ki otomobilin müşteri kitlesini düşününce, bunun doğru bir karar olduğunu anlamak zor değil.

Bu arada lansmandan sonraki soru - cevap kısmında öğrendiğime göre, ilerleyen dönemde Nismo dokunuşlarına maruz kalmış bir Qashqai da görecekmişiz.

1.2 benzinli motorun performansı gayet yeterli. Çekiyor mu çekmiyor mu diye düşünmeye hiç gerek yok; zira gayet iyi çekiyor. Ayrıca gazı bırakınca kulağınıza gelen cılız bir ıslık, yüzünüzü güldürüyor. Bu motorun yakıt tüketimi şehir içinde -ekonomik olmaya çalışmadan- 7 litre civarında olacaktır. Benim test boyunca kullandığım karma rotadaki yakıt tüketimim ortalama 6.6 lt/100 km'ydi, ki epey gazladığım kısımlar oldu.

Sonuç

Yeni Qashqai’la ilgili en çok hoşuma giden detay, otomobilin bütünündeki tazelik hissi oldu. Yani, her yanına emek harcanarak yenilenmiş gibi hissettiren bir otomobilden bahsediyoruz.

Genel kalite hissindeki fark edilebilir artış da aynı şekilde takdiri hak ediyor.

Peki otomobilin eksi yönü yok mu? İnanın rüzgâr sesi haricinde dikkatimi çeken önemli bir sıkıntı olmadı.

Yeni bebeğin, selefi kadar başarılı olacağına eminim zira Qashqai bu haliyle sınıfında kafaya oynuyor.

Bu kadarını beklemiyordum. İyi iş Nissan...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook