Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi

  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 1
  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 2
  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 3
  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 4
  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 5
  • Yeni Audi A3’ün koltukları geri dönüşümlü pet şişeden üretildi - 6

Dördüncü nesil A3 geri dönüşümlü plastiklerden üretilen koltuklarıyla dikkat çekiyor. 

Geçtiğimiz haftalarda size yeni Audi A3’ün detaylarını iletmiştik. Şimdiyse Audi yeni modelinde kullandığı ve geri dönüşümle ilgili gururla bahsettiği koltuk üretiminin inceliklerini açıkladı. 

Öncelikle şunu açıklayalım: Geri dönüşümlü malzemeler seri üretim otomobillerde ilk kez kullanılmıyor. Daha önce BMW i3 ve i8’de, Fisker'da da Karma modelinde bu tip malzemelere yer vermişti. Ancak dikkat ederseniz sözü geçen otomobillerin hepsi çevreci kimliğiyle ön plana çıkan modeller, yani A3 gibi satış rekorları kıran mainstream modeller değil. Bu anlamda bakacak olursak Audi’nin oldukça sıradışı bir yol izlediğini söyleyebiliriz. 

Sürdürülebilirlik ve geri dönüşümlü malzemelere yer vermek tüm üreticiler için oldukça önemli ve bunun önemi giderek artıyor. Audi de bunun farkında olduğu için yeni A3 modelinin koltuklarınının kumaşını geri dönüştürülmüş pet şişelerden üretmeyi uygun gördü. Yapılan açıklamaya göre koltuk kumaşlarının %89’a kadarı geri dönüşümlü pet şişelerden üretiliyor. Özel bir işlemden geçen pet şişe plastikleri ayrıştırılıyor ve iplik haline getiriliyor. 

Bir Audi A3 modelinin koltuk kumaşları için 45 adet 1.5 litrelik pet şişe kullanılması, markanın bu modeli üretirken aynı zamanda çevre kirliliğinin azalmasına da yardımcı olması anlamına geliyor. Buna ilaveten 62 şişe de modelin taban halıları için kullanılıyor. Böylece bir adet A3 üretiminde toplamda 100 adet pet şişenin geri dönüştürülüyor. A3’ten binlerce adet üretildiğini düşündüğümüzde geri dönüşümün ölçeğinin inanılmaz boyutlarda olduğunu anlayabiliyoruz. Otomobilin kabinindeki diğer alanlardaki malzemeler de hammaddelerden üretiliyor. Bunlara izolasyon malzemeleri, bagajdaki yan kısım kaplamaları ve bagaj tabanındaki halı ve kaplamalar dahil. Audi geri dönüşümlü malzemelerin kalite konusunda hiçbir eksiği olmadığının da altını çiziyor. 

Ancak şimdilik koltukların tamamının geri dönüşümlü malzemeden üretilmesi söz konusu değil. Bu konuda Audi’nin dokuma departmanında malzeme gelişiminden sorumlu Ute Grönheim şunları söylüyor: “Dokuma materyalinin alt kısmının üst kısımla yapıştırıcıyla birleştiği nokta bizi en zorlayan kısım. Buradaki malzemeyi geri dönüşümlü polyesterle değiştirme konusunda çalışmalarımız sürüyor. 

“Amacımız koltuğun kumaşının tamamını sürdürülebilir malzemeden üretmek. Böylece yeniden kullanılabilir olmasını sağlamak. Bundan çok da uzak değiliz.” Audi uzun dönemde tüm modellerindeki kumaşların geri dönüşümlü malzemelerden üretmeyi planlıyor. 

Pet şişelerin geri dönüşüm süreci şöyle işliyor: Almanya’da pet şişeleri geri dönüşüme verenler 0.25 Euro (şişe başına) para ödemesi alıyor. Halka açık alanlarda konumlandırılan toplama makinelerinde biriken şişeler kamyonlara yüklenirken sıkıştırılıyor ve bu şekilde geri dönüşüm istasyonlarına getiriliyor. Burada renk, boyut ve kalitelerine göre kategorilendiriliyorlar. Ayrım yapıldıktan sonra ötücüler şişeleri parçalara ayırıyor ardından bu parçalar yıkanıyor, kurutuluyor ve eritiliyor. Enjektörler bu erimiş malzemelere şekil veriyor ve parçalar kuruduktan sonra ayrı bir makine bunları daha küçük parçalar, granüller haline getiriyor; buna geri dönüştürülmüş materyal adı veriliyor. Ardından bu malzemeler püskürtme ile giysi veya kıyafet haline gelebilmesi için sarma işlemine alınıyor. Son olarak dokuma materyal olabilmesi için final aşamaya geçiliyor... 

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook