Kendine has bir sürüş karakterine sahip olan otomobil şehir içindeki kıvraklığıyla öne çıkıyor. Oldukça düşük dönüş çapına (6.95 metre) sahip olan smart’la en dar yerlerde bile manevra yapmak oldukça kolay oluyor.
1.0 lt’lik 71 bg güç üreten benzinli motora sadece twinamic otomatik şanzıman ile satın alınabiliyor. Maksimum güç her ne kadar otomobilin boyutu için yeterli gibi görünse de birçok noktada sıkıntı yaratabiliyor. Özellikle ani sollamalarda bunun daha çok görüyorsunuz, zaten 15.1 saniye süren 0-100 km/s hızlanma değeri birçok şeyi ortaya atıyor. Smart’ın maksimum hızıysa 151 km/s.
Katalog verisi olarak 100 km’de 4.1 lt’lik karma tüketime sahip olsa da testimizde 7 lt/100 km’nin altına inmekte zorlandık. Yaklaşık 100 km boyunca tamamen dolu gösterip bir anda düşmeye başlayan benzin göstergesi sürücüyü yanıltabiliyor.
Küçük boyutuna (uzunluk 2695 mm) ve kısa aks aralığına (1873 mm) rağmen oldukça iyi bir yol tutuşuna sahip olan fortwo’da arkadan çekişli bir platform kullanılmış. Bu sayede otomobil virajlarda güven veren bir yapıya sahip ve hafif bir arkadan kayma eğilimi gösteriyor. ESP sistemi otomobilde standart olarak sunuluyor ve sürüşte beklenenden erken şekilde devreye giriyor. Eski modellerde bunu tamamen kapatabiliyordunuz.
Fazla rüzgâr sesi almayan fortwo’nun motor sesi ise oldukça dikkat çekici. Küçük boyutundan beklenmeyen tatlı bir hırıltıya sahip olan 1.0 lt’lik motor özellikle üst devirlerde spor bir otomobil kullanıyormuş hissi yaratıyor ve sürüş keyfini arttırıyor.