Detroit'te neler oluyor?

Detroit'te neler oluyor? - 0

Yılın ilk fuarı, Detroit nasıl geçiyor, bu fuardan neler çıkartabiliriz ve nasıl yorumlayabiliriz? Detroit Fuarı analizi sizleri bekliyor!

Önceki yıllara göre biraz daha sönük bir fuar geçiyor bu yıl Detroit’te. Bazı markanın fuarda yer almaması (Porsche, Aston Martin, Bugatti gibi) egzotik otomobillerin eksikliğinin en büyük nedeniydi.

Bunun dışında ilginç bir şekilde Amerikalı üreticiler çok heyecan verici ürünler tanıtmadılar Detroit’te. Amerika’nın üç büyük markası bu fuarı domine etmeyecekse kim edecek bunu gerçekten merak ediyoruz. Amerikan devi Chevrolet bile öne çıkacak bir model göstermiyorken, Ford ve Chrysler’in de sessiz kalması akıllarda soru işareti oluşturdu.

Yine de Detroit boş geçmedi elbet. Kia, uzun zamandır videoları ile pazarladığı modeli Stinger’ı tanıttı ve gerçekten ses getirdi. Infiniti konsept aracı QX50 ile Premium SUV sınıfında gelecek yıl piyasaya sunacağı modelin nasıl olacağı hakkında bilgi verirken, Lexus Amerika pazarı için çok önemli olan LS modelinin yeni jenerasyonunu tanıttı.

Bunların yanında Alman markalarının bir kez daha öne çıkması, bu markaların Amerika pazarını ne kadar önemsediğini gösteriyordu. Mercedes-Benz makyajlı GLA’yı tanıtırken, AMG GT modelini de güncelledi ve asıl önemlisi hiper spor modeli hakkında detayları paylaşarak belki de hakkında en çok konuşulan marka oldu Detroit’te.

Audi ise Q8 konseptiyle ses getirdi. Bu konseptin büyük SUV’lerin çok sevildiği Amerika’da tanıtılması tesadüf değildi, model piyasaya çıktığında muhtemelen en çok satıldığı Pazar Amerika olacak.

VW yeni alt markası I.D’nin Buzz konseptiyle yer alırken, Tiguan’ın uzun aks mesafesine sahip Tiguan Allspace modelini de tanıttı. I.D dizel skandalıyla büyük imaj kaybeden Volkswagen’in kurtuluş senaryosu olarak görünüyor ve bu yüzden marka ivedilikle alt markası için model geliştirme telaşında. I.D markası altında geliştirilen tüm modeller elektrikli olacak ve VW’nin giderek azalan imajının yükseltilmesinde büyük rol oynayacak. Bu anlamda önümüzdeki fuarlarda I.D markası altında yeni modeller göremeye alışmamız gerekiyor.

BMW ise Paris’teki X2 konseptiyle ses getirmeyi planladı ve üretim modeli olarak da 5 Serisi’nin dünya lansmanını Detroit’te yaptı. İlginç şekilde her iki model de beklendiği gibi ses getirmedi. Özellikle 5 Serisi’nin dünya tanıtımının yapıldığı bir ortamda normalde yer yerinden oynardı ama Detroit ile ilgili haber yapılan kaynaklara baktığınızda 5 Serisi’nden çok az bahsedildiğini görüyorsunuz.

Bu sadece BMW’nin değil artık birçok markanın başına geliyor, nedenini uzun zamandır düşünüyoruz ve bir takım bulgularımız var konuyla ilgili. Öncelikle markalar fuarlardan belli bir süre önce modellerin fotoğraflarını yayınlamaya, detaylarını vermeye başladı. İnsanlar fuara gitmeden önce otomobille ilgili neredeyse tüm bilgilere erişebiliyor ve bu kesinlikle tanıtılan modele olan ilgili azaltıyor. Detroit’e giden birine en çok etkilendiğiniz model hangisi diye sorarsanız muhtemelen “Kia Stinger” cevabını verecektir. Kia, Detroit öncesi sadece teaser videoları ile modele bir ilgi uyandırdı ve asıl bombayı fuarda otomobili tanıtarak patlattı. Bu da insanlarda merak uyandırdı ve fuarda modeli görme heyecanı birçok şeyin önüne geçti.

5 Serisi ise aylar öncesinden tanıtılmış ve artık herkes tarafından bilinen bir otomobil haline gelmişti. Bu durum fuardaki sürpriz etkisinin azalmasına neden oluyor ve günümüzde fuarların etkisinin giderek azalmasında büyük rol oynuyor. Artık birçok markanın fuarlara katılmadığını görüyoruz, bunun da nedeni elbette maliyetler ve onlime mecralardan tüm bilgilere ulaşılması olarak görünüyor. Ancak bize göre markaların göz ardı ettiği bir şey var: Fuarlar sadece modelleri görmemiz için yok, onlar modelleri ilk olarak deneyimlediğimiz, fotoğraflayabildiğimiz organizasyonlar olarak dikkat çekiyor. Yani bir modeli ilk kez fuarda görme heyecanını ortadan kaldırırsanız bu fuarın genel havasına kesinlikle etki ediyor. Bize göre son dönemlerde unutulan bir şey bu…

Bir bakıma şuna da benziyor: Bir grubun yeni albümü çıkıyor ve o grup albüm turnesine geldiğinde siz zaten tüm şarkıları bildiğiniz için o konsere gitmiyorsunuz. Sürpriz ve şaşırtıcılık etkisi biraz olsun azalıyor…

Büyük V8’ler, beklenmedik sürprizler, heyecan verici planlar… Beklenenler buydu Detroit’ten, bunun yerine yeni Alman otomobilleri, otonom teknoloji konuşmaları, arkadan çekişli bir Güney Kore sedanı ve güzel konseptler gördük…

Ford’un Detroit planının fuardan iki gün önce internete sızıp “Secret super car” yazılı olan stantta hangi otomobilin sergileneceği günler çok değil, sadece 1 yıl önceydi. Detroit’te yeni Ford GT tanıtılmış, modelin LeMans’ı kazanmasının üzerinden 50 yıl geçtiğinde tekrar bu ikonik yarışta yer alacağı söylenmişti.

1 yılda hayatta ne kadar çok şey değişiyor değil mi?

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook