Audi E-Tron: Tüm detaylar

  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 1
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 2
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 3
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 4
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 5
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 6
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 7
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 8
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 9
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 10
  • Audi E-Tron: Tüm detaylar - 11

Audi E-tron geleneksel tasarımının altında elektrik altyapısı barındırıyor.




Audi’den Jaguar I-Pace ve Mercedes EQC’ye rakip geldi. Markanın tamamen elektrikli ilk modeli olan E-Tron geleneksel bir SUV tasarımına sahip olsa da içten yanmalı motor barındırmamasıyla yenilikçi bir yapıda olduğunu gösteriyor. 

Hatta E-Tron’un aynalarının olduğu yerlere baktığınızda otomobilin sıra dışı olmak için tasarlandığını anlıyorsunuz. Çünkü burada aynalar yer almıyor, görüntüler kameralarla kabindeki ekranlara aktarılıyor. 

Boyut olarak Q5 ile Q7 arasında konumlandırılan (4.9 metre) E-Tron 95kWh kapasiteli bataryasıyla 400 km menzil sunuyor. Bu Mercedes EQC ile aynı olsa da Jaguar I-Pace’den daha kısa. Otomobilde ilerleyen dönemlerde daha küçük kapasiteli bir batarya seçeneği de sunulacak; hatırlarsanız Mercedes EQC batarya seçeneği sunmayacağını açıklamıştı. Bu da Audi’nin daha geniş bir kitle tarafından tercih edilebileceğini gösteriyor. 

Otomobil elektrikli olsa da geleneksel SUV tasarımı ve Audi’nin kimliği haline gelen ‘Single Frame’ ızgarayı barındırıyor. Uzun burun kısmı, arkada boydan boya uzanan LED’ler, düz omuz çizgisi gibi detaylar aracın klasik bir Audi olduğunu gösteriyor. Single frame ızgara işlevsel değil sadece tasarımsal olarak konumlandırılmış olmasıyla standart modellerden ayrılıyor. Audi, otomobilin tasarımının yadırganmaması için bilindik çizgilerde ele alındığının altını çiziyor. Bunun yanında fren kaliperlerinde elektrik kablolarının turuncu rengine yer verilmiş. Bu detay aracın elektrikli olduğunu göstermek için öne çıkartılmış. 

Aerodinamik her elektrikli araçta olduğu gibi E-Tron’da da oldukça önemli. 0.28 cd’lik rüzgar direnç katsayısı ise bir SUV için son derece başarılı bir değer olmasıyla dikkat çekiyor. Bunda otomobilin yüksekliğinin Q5 modelinden 43 mm alçak olmasının payı büyükken, ızgara, jantlar ve öndek hava girişleri gibi noktalarda yapılan hassas çalışmalar da büyük rol oynuyor. 

E-Tron’da biri önde diğeri arkada olmak üzere iki adet elektrikli motor bulunuyor. Bu sayede dört tekerlekten çekişli olan modelin öndeki motoru 170 bg, arkadaki motoru ise 190 bg güç üretirken toplam motor gücü 360 bg olarak veriliyor, sistemin maksimum torkuysa 561 Nm. Ancak otomobilin şanzımanını D’den S moduna aldığınızda Boost özelliğini devreye sokarak motordan 408 bg güç üretmek mümkün. S modunda 0-100 km/s hızlanma 5.5 saniye sürerken D’de aynı hız için 6.4 saniye gerekiyor. Her iki modda da otomobilin maksimum hızı 200 km/s.

Şanzıman tek oranlı bir yapıdayken iki elektrik motoruna ayrı ayrı güç iletebiliyor. Ayağınızı gazdan kaldırdığınızda veya frene bastığınızda devreye giren enerji geri kazanım sistemi sayesinde bataryaların %30’luk kısmı doldurulabiliyor.

Audi aracın hızlı şarj veya standart soket gibi farklı güçteki kaynaklardan şarj edilebildiğinin altını çiziyor. 150kW gücündeki halka açık şarj noktaları (şu anda bulunmuyor) ile otomobili 30 dakikada şarj edebiliyorsunuz. Alman üretici yıl sonuna kadar 1200 adet 150kW şarj istasyonu kuracağını açıklıyor. Dolayısıyla şarj problemi ortadan kalkacak. Bunun dışında evde kullanabileceğiniz 11kW şarj noktası sayesinde bataryaları 8.5 saatte doldurabiliyorsunuz. 22kW kabloyla bu süre yarıya iniyor.

E-Tron’un kabini tipik Audi özelliklerini taşıyor: Son derece kaliteli ve olabildiğince teknoljik. Orta konsolda iki adet dokunmatik ekran sayesinde artık burada hiçbir düğme yer almıyor. Virtual Cockpit adı verilen dijital göstergelerse istediğiniz gibi kişiselleştirilebilen yapısıyla dikkat çekiyor. Yanlarda bulunan kameralar dikiz aynalarının yerini alırken buradan alınan görüntüler kabindeki ekrana yansıtılıyor. Kameraların aerodinamik yapısı sayesinde otomobilin menzilinin 2 km kadar uzadığı belirtiliyor.

Önde 60 litre, arkada 600 litre, toplamda 660 litrelik bagaj E-Tron’da kullanışlılık konusunun atlanmadığını bir göstergesi. Bataryaların lastiklerin arasında, tabanda konumlandırılmış olması geniş bagaja yer açmak ve ağırlık merkezini alçaltmak için özel olarak geliştirilmiş.

E-Tron Audi’nin Brüksel’deki fabrikasında üretilecek. Otomobilin Paris Otomobil Fuarı’ndaki dünya lansmanından sonra satışa sunulması bekleniyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook