Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı

  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 1
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 2
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 3
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 4
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 5
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 6
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 7
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 8
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 9
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 10
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 11
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 12
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 13
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 14
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 15
  • Mercedes, ilk elektrikli SUV’si EQC’nin tanıtımını yaptı - 16

Alman üretici EQ alt markasının ilk modeli olan EQC’yi gösterdi.

Mercedes’in 2016’da tanıtımını yaptığı alt markası EQ, ilk modelini tanıttı. Global trendin en büyük potansiyeli olan SUV sınıfında yer alan model EQC olarak adlandırılıyor.

Otomobil her ne kadar tamamen yeni bir model olarak tanıtılsa da altyapısını Mercedes’in GLC modeliyle paylaşıyor; hatta aks mesafesi bu modelle tamamen aynı: 2873 mm. 4761 mm uzunluğundaki elektrikli model GLC’den 106 mm uzun ve 1884 mm’lik yüksekliğiyle 20 mm daha alçak bir yapıda. Bu sayede rüzgar direnç katsayısı 0.29 gibi iddialı bir değerde kalıyor.

Modelin kabiniyse gelecek yıl makyajlanacak GLC’dekiyle aynı olacak. Göstergeler kısa süre önce tanıtılan A Sınıfı ve CLS ile aynıyken konsol tasarımı modele özgü bir yapıda. Otomobilin bagaj hacmiyse 500 litre ile GLC’den 79 litre daha geniş.

Ancak söz konusu elektrikli bir model olunca bunların hiçbiri çok önemli değil; olayın kilit noktası motor ve şarj özelliklerinde. Mercedes, yeni alt markasının ilk modeli için tamamen yeni iki adet elektrikli motor kullanıyor. Bu motorlar ön ve arka akslara güç verecek şekilde yerleştirilmiş durumda ve bu sayede otomobil dört tekerlekten çekiş özelliği kazanıyor. İki motor toplam 408 bg güç ve 768 Nm tork üretirken 0-100 km/s hızlanma 5.1 saniye olarak veriliyor. Maksimum hız ise 180 km/s ile sınırlandırılmış.

Aracın batarya kapasitesi 80 kWh olarak veriliyor ki bu en büyük rakiplerinden Jaguar I Pace’in 90 kWh’lık bataryalarından biraz daha küçük. Toplamda 650 kg ağırlığındaki bataryalar aracın tabanına yerleştirilmişlen modüler bir yapıda olması dikkat çekici. Otomobilin toplam ağırlıysa 2425 kg.

EQC’de beş farklı sürüş modu sayesinde farklı ihtiyaçlara göre sürüş yapılabiliyor. Comfort, Eco, Max Range, Sport ve Individual seçenekleri elektrik motorlarının da çalışma şeklini değiştiriyor.

Lityum iyon bataryanın modüler yapısında iki modülde 48, dört modüldeyse 72 adet hücre bulunuyor, toplam hücre sayısıysa 384. Bu bataryalar Mercedes’in iş ortağı olan Deutsche Accumotive tarafından marka için özel olarak Almanya’da üretiliyor. 80 kWh kapasite sayesinde otomobilin menzili NEDC normlarına göre 450 km’den fazla olarak belirtilirken ortalama elektrik tüketimi 22.2 kWh.

Gelelim şarj olanaklarına. Standart 220 volt soketten de şarj edilebilen otomobil bu sayede kaç saatte şarj olduğu bilgisi henüz verilmedi. Ancak AC ve DC akımlarından beslenen araç standart 7.4 kW veya 110 kW gücünde hızlı şarj ünitesiyle şarj edilebiliyor. Hızlı şarjda 40 dakikada bataryaların %80 kapasitesi doldurulabiliyor; ayrıca Mercedes hızlı şarj istasyonlarının Avrupa’da yaygınlaştırılabilmesi için diğer markalarla ortak bir çalışma içerisinde. 

Mercedes EQC modelinde farklı batarya kapasitesi sunmayacaklarını dile getirdi. Bu da otomobilin 80 kWh batarya ile devam edeceği anlamı taşıyor. Ayrıca lansmanda 2025 yılına kadar 10 adet farklı tamamen elektrikli aracın piyasaya sunulacağı da açıklandı.

Mercedes’in Almanya, Sindelfingen’deki fabrikasında üretilecek EQC’nin satışına 2019 yılının ilk aylarında başlanacak.

Mercedes EQC fotoğraf galerisi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook