BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı

  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 1
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 2
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 3
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 4
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 5
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 6
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 7
  • BMW iX3’ün detayları belli olmaya başladı - 8

BMW yeni elektrikli modelinin teknik detaylarını açıkladı. Otomobil 440 km menzil sunuyor.

Daha önce iX3 modeliyle ilgili bilgileri sizlerle paylaşmıştık ancak o dönem modelin teknik özellikleri net değildi. BMW bu hafta yaptığı açıklamayla teknik değerlere netlik getirdi.

2020’de satışa sunulacak olan model aslında adından da anlaşılacağı gibi X3 modelinin tamamen elektrikli versiyonu olacak. Böylce X3 BMW’nin benzinli, dizel, plug-in hibrit ve elektrikli motorların tamamına sahip ilk modeli olarak bir ilke imza atacak. iX3 modeli BMW’nin Çin’deki ortağı Brilliance Automotive ile birlikte üretilecek ancak aracın tüm elektrik altyapısının (batarya dışında) tasarım ve gelişimi tamamen BMW tarafından yapılıyor. Aracın batarya ünitesi tamamen modüler bir yapıda ve farklı sınıftaki araçlarda da kullanılabilir şekilde geliştirildi, dolayısıyla ileride çıkacak elektrikli BMW modellerinde bu altyapının farklı versiyonlarını göreceğiz.

iX3’te, BMW’nin beşinci nesil eDrive batarya ünitesi kullanılacak. NMC-811 olarak adlandırılan bu yapı hem daha verimli hem de daha hafif bir yapıda. BMW ilk defa bataryanın içerisinde kullanacağı kobalt ve lityum materyalleri kendisi satın alarak batarya hücrelerinin üreticisine teslim etme yoluna gitti. Ayrıca bataryanın içerisinde yer alan kobalt miktarını da önceki nesil bataryalara göre %20 oranında azaltmayı başardılar.

iX3’te kullanılan bataryanın kapasitesi 74kWh olarak verilirken otomobilin menzili 440 km. BMW, modelin ortalama enerji tüketimi için 20 kWh/100km’den daha düşük bir değer veriyor ki bu rakiplerin çok çok altında. Ortalama tüketim düşük olduğu için batarya çok büyük olmadan uzun menzil yakalanabiliyor. Bu arada kısa bir süre önce casus fotoğrafları gösterilen i4 modelinde de aynı altyapı kullanılıyor.

Otomobilin elektrik motoru 286 bg güç üretirken maksimum tork 400 Nm. Bu güç ve tork arka lastiklere iletiliyor. Şimdilik ağırlık ve performans verileri belli olmadığı için herhangi bir değer paylaşamıyoruz.

iX3 2020’de satışa sunulacak. Yine net olmamakla birlikte aracın üretim versiyonunu Mart ayındaki Cenevre veya Eylül ayındaki Paris Fuarı’nda göreceğimizi düşünüyoruz.



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook