BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor

  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 1
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 2
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 3
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 4
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 5
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 6
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 7
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 8
  • BMW elektrikli sedan modeli i4’ü hazırlıyor - 9

Alman üretici bu defa sedan bir modelle elektrikli atağına devam ediyor.

BMW, 2021’de piyasaya sunacağı tamamen elektrikli sedan modeli i4’ün detaylarını paylaştı. Otomobil 530 bg gücünde olacak ve 600 km’lik menzil sunacak. WLTP standartlarına göre verilen menzil değeri bu sınıftaki rakipleri Porsche Taycan ve Tesla Model S’den daha iyi.

Model BMW’nin beşinci nesil eDrive elektrik motorlarına sahip olacak. Bu motor ilk olarak 2020’de piyasaya çıkacak iX3, ardından iNEXT modellerinde kullanılacak, ardından i4’te yer bulacak. Motor 80kWh kapasiteli, 550 kg ağırlığındaki bataryaya sahip. Bu sayede i4 0-100 km/s hızlanmasını 4 saniye civarında tamamlarken 200 km/s maksimum hız sunacak.

BMW yeni nesil elektrik altyapısının tamamını kendi üretiyor. Bu, ilk elektrikli model i3’ten farklı bir stratejiyle hareket edildiğini gösteriyor çünkü i3’teki bataryalar Samsung imzalıydı. Yeni altyapı tamamen modüler şekilde tasarlandı yüksek voltajlı batarya, motor, şanzıman ve kontrol ünitesi tek bir yapı altında geliştirildi. Yeni tasarımın bir diğer avantajı da modüler yapısından dolayı farklı gövde tiplerinde kullanılabilmesi ve farklı güçlerde sahip olabilmesi.

BMW’nin açıklamalarına göre i4 150 kW şarj kapasitesi sayesinde bataryasının yüzde 80’ini sadece 35 dakikada doldurabiliyor. Tabii araçta farklı batarya kapasitesi sunulması da planlanıyor. Şimdilik bu diğer alternatiflerle ilgili bilgi yok ama daha uzun ve kısa menzil sunan yani hem daha pahalı hem de daha ucuz alternatifler oluşturulacağını söyleyebiliriz.

Otomobilde aynı zamanda maliyetleri minimuma indirebilmek adına 3, 5 ve 7 Serisi modellerinde yer alan modüler CLAR platformuna yer veriliyor. Marka gelecek 3 yıl içinde her yıl farklı bir elektrikli model piyasaya sunacak (2020’de iX3, 2021’de iNEXT ve i4, 2022’de i5); bu nedenle maliyetlerin olabildiğince düşürülmesi büyük önem arz ediyor...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook