Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu

  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 1
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 2
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 3
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 4
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 5
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 6
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 7
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 8
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 9
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 10
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 11
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 12
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 13
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 14
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 15
  • Hyundai Santa Fe’nin detayları belli oldu - 16

Makyajlanan Santa Fe’de 1.6 litrelik hibrit motor dikkat çekici. 

Geçen ayın başında sadece tasarımı gösterilen makyajlı Hyundai Santa Fe’nin motor seçenekleri ve diğer detayları belli oldu. Özellikle 1.6 litre benzinli motorla eşleştirilen hibrit ve plug-in hibrit motor seçenekleri dikkat çekiyor. 

Santa Fe makyajında ciddi değişimlere ev sahipliği yapıyor. Tasarım olarak tamamen değişen otomobilin platformu da hibrit motorları barındırabilmesi için değiştirilmişti. 

Hyundai’nin Smartstream olarak adlandırılan motor ailesinin üyesi olan bu motorlardan hibrit olanı yeni Kia Sorento’da da görmüştük. 1.6 litrelik T-GDi benzinli motorla kombine edilen elektrik motorundan (44.2 kW) oluşan hibrit (kendi kendine şarj ediyor) toplamda 230 bg güç ve 350 Nm üretiyor. 1.49 kWh kapasiteli (Ioniq’te 1.55 kWh, Elantra’da 1.32 kWh) lityum iyon polimer batarya kapasitesine sahip olan Santa Fe hibrit önden çekişli veya dört çeker olarak alınabiliyor. 

Plug-in hibrit motorsa 2021’de model gamına eklenecek. Yine 1.6 litrelik T-GDi motora entegre edilen sistem bu defa 66.9 kW gücündeki elektrik motoruyla çalışırken batarya (lityum iyon polimer) kapasitesi 13.8 kWh olarak veriliyor. Plug-in hibrit 265 bg ve 350 Nm’lik torkuyla hayli heyecan verici bir seçenek olarak görünüyor. Hemen iyi haberi de vermiş olalım, her iki motorun da Türkiye pazarında satışa çıkma ihtimali bulunuyor. Motor hacmi 1.6 litre olduğu için vergi olarak daha önce olmadığı kadar avantajlı bir konumda olacak Santa Fe.

Her iki hibrit motorda yeni geliştirilen 6 ileri otomatik şanzıman yer alıyor. Bu şanzımanda eskisine göre daha pürüzsüz vites geçişleri ve geliştirilen yakıt ekonomisi dikkat çekiyor. 

Hibritlerin temelini oluşturan 1.6 litrelik benzinli motor ilk kez CVVD (Continuously Variable Valve Duration) ve LP EGR (Low-Pressure Exhaust Gas Recirculation) sistemleriyle donatıldı. CVVD sistemi silindir içerisinde daha verimli yanma için supap açılma zamanlarını sürüş şartlarına göre değiştiriyor ve optimum yakıt tasarrufu sağlıyor. 

Yeni Santa Fe’nin diğer motor seçenekleri arasında 2.2 litre Smartstream dizel yer alıyor. Yeni geliştirilen ıslak kavramalı 8 ileri DCT şanzımanla donatılan bu motor 202 bg güç ve 440 Nm gibi yüksek bir tork değerine sahip. Motor önceki nesil üniteye göre tamamen alüminyumdan üretildiği için tam 19.5 kg daha hafif bir yapıda. Bunun yanında daha az sürtünme ortaya çıkması için egzantrik mili gibi noktalarda geliştirmeler yapıldı. 2200 bar enjeksiyon sistemi (öncekinde 2000 bar) sayesinde daha verimli bir yanma elde edildi. Dizel motor da hibrit gibi önden çekişli veya dört çeker olarak tercih edilebiliyor.

Hyundai Santa Fe için 8 ileri, ıslak kavramalı bir DCT şanzıman geliştirdi. Bu şanzıman 7 ileri DCT’ye göre %58 daha yüksek tork aktarabiliyor. Bu gelişim şanzımanın içerisinde konumlandırılan ve sadece yağlama işlemini üstelenen özel elektrik pompası sayesinde elde edildi. Şanzıman ayrıca 8 ileri otomatik (makyajsız Santa Fe’de yer alan şanzıman) vites kutusuna göre %3 daha iyi yakıt tasarrufu sağlıyor.

Yeni geliştirilen platformda aks mesafesi aynı kaldı: 2765 mm. Bunun yanında otomobil artık daha uzun (+15 mm), geniş (+10 mm) ve yüksek (+5 mm) bir yapıda. Tasarımcılar ön kısımda yeni hava perdesi ekleyerek aerodinamik verimliliği arttırdılar. Ayrıca yeni platform yürüyen aksamdaki ağır parçaların daha aşağıda konumlandırılmasına olanak verdiği için otomobilin ağırlık merkezi de makyajsız modele göre alçaldı. Bunlarla birlikte daha çevik bir sürüş karakteri için direksiyon bağlantıları daha orta noktaya yerleştirilirken, iyileştirilen yalıtım sayesinde otomobil NVH konusunda da ciddi şekilde geliştirildi.

Platformun en büyük özelliği bataryaların konumlandırılmasında yatıyor. Hibrit versiyonda batarya paketi yolcu koltuğunun altında yer alırken, plug-in hibritte sürücü ve yolcu koltuğunun altında yer alıyor. Bu sayede hibrit modellerin bagaj hacmi standart versiyonlarla aynı kalabiliyor. Yeni platform sayesinde ikinci sıra koltuklarda 30 mm, üçüncü sıra koltuklardaysa 40 mm ekstra diz mesafesi sunuluyor. Bunun yanında bagaj hacmi 5 koltuklu modelde eskisine göre 9 litre daha geniş: 634 litre. 7 koltuklu versiyondaysa bagaj hacmi gelişimi 24 litreyle 571 litreye çıkmış.

Makyajlı modeldeki bir diğer yenilikse Terrain Mode kontrolü. Bu sistem modelde ilk kez kullanılırken sürücünün sand, snow ve mud seçeneklerinden birini seçmesine olanak veriyor. Bu seçenekler dışında eco, comfort ve sport sürüş modları da sürücüye sunuluyor. 

Apple CarPlay ve Android Auto sistemleri artık kablosuz olarak kullanılabilirken otomobilin güvenlik sistemlerinde de güncelleme yapıldı. Santa Fe’de ilk kez highway Driving Assist fonksiyonu kullanılmaya başlandı. 

Makyajlanan Hyundai Santa Fe’nin Avrupa pazarındaki satışları Eylül ayında başlayacak. 2021’de otomobilin Türkiye pazarında satışa sunulması planlanıyor...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook