Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi

  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 1
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 2
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 3
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 4
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 5
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 6
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 7
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 8
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 9
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 10
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 11
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 12
  • Yeni Hyundai Santa Fe’nin tasarımı gösterildi - 13

Makyaj olarak nitelendirilen bu güncelleme işleminde platformun değişmesi ilgi çekici.

Hyundai’nin Avrupa pazarında sattığı en büyük SUV model olan Santa Fe 2018 yılında dördüncü nesliyle satışa çıkmıştı. Geçtiğimiz günlerde teaser olarak gösterilen yeni Santa Fe’nin tasarımı ve kabin detayları paylaşıldı. Ancak şimdilik motor ve yürüyen aksam hakkında bir bilgilendirme yapılmadı.

Öncelikle şunu söyleyelim, Hyundai bu güncellemeyi makyaj olarak nitelendiriyor ama genelde üreticilerin makyaj işleminde (özellikle de Hyundai) büyük değişimler yapmadığını biliyoruz. Hele makyajda platformun değişmesi daha önce hiç rastlamadığımız bir şey.

Markanın yeni, üçüncü nesil platformunu kullanan otomobilde bu değişimin, Santa Fe’ye hibrit motorların entegre edilmesi için tercih edildiği açıklanıyor. Sözü geçen platfom ilk olarak yeni Sonata modelinde kullanılmıştı, Santa Fe bu altyapıyı kullanan ilk Avrupalı model ve ilk SUV oluyor. Yeni platformun kullanılması sayesinde otomobilin uzunluğu 15 mm arttı (4785 mm), genişliği 10 mm uzadı (1900 mm) ve yüksekliği 5 mm (1685 mm) yükseldi. Aks mesafesiyle ilgili bir bilgi verilmemiş olsa da arkada 34 mm ekstra diz mesafesi sunulduğu açıklandı. Yeni altyapı sayesinde otomobilin yol tutuşu ve güvenliğinde büyük gelişimler elde edildi. Ayrıca konfor özelliklerinde de (titreşim ve izolasyon) kazanımlar söz konusu.

Makyajda en büyük değişimse aracın ön kısım tasarımında gerçekleşti. T şeklindeki gündüz LED’leri, yeniden tasarlanan ızgarayla uyumlu ve entegre bir yapıya sahip. Ayrıca ön tampon, daha geniş çamurluklar, arkada yeni far grubu, boydan boya uzanan LED far gibi yenilikler de söz konusu.

Yeni Santa Fe’nin kabin tasarımında da büyük değişimler yapıldı. 12.3 inçlik yeni Infotaintment sistemi 10.25 in genişliğindeki tamamen dijital göstergelerle birlikte kullanılmaya başlandı. Orta konsolda vites topuzu, yerini shift by-wire teknolojisi içeren yeni, düğmeli vites seçim ünitesine bırakırken bu kısım daha kullanışlı olması adına yükseltildi, yeni ‘terrain select’ kontrol butonu buraya entegre edildi.

Bunların yanında Hyundai ilk kez bir modelinde opsiyon olarak verilen Luxury Package kullanmaya başladı. Bu paket standart versiyonlara göre daha sofistike bir yapıda ve daha şık görünüyor. Farklı 20 inç jantlar, ön ve arka tamponda ekler ve standart modellerde siyah renkli olan yan korumalar bu modelde gövde renginde geliyor.

Yeni Santa Fe’de ilk kez hibrit motorlar kullanılacak. Her ne kadar marka tarafından henüz bu motorların detayları açıklanmamış olsa da kulağımıza gelen detaylar bir hafif hibrit bir de plug-in hibrit motorun modelde kullanıldığı şeklinde. Bilindiği gibi her iki teknoloji de gerek Kona Hybrid, gerek Ioniq Plug-in Hybrid, gerekse yeni i20 modellerinde zaten kullanılıyor.

Plug-in hibrit motorun Ioniq’teki gibi 1.6 litre, 4 silindirli bir yapıda olacağı söyleniyor. 90 bg’lik elektrik motoru 13.9 kWh kapasiteli bataryaya sahip olacak ve toplam güç 165 bg güç, 350 Nm tork olacak. Kendi kendini şarj eden hibritin ise 2.0 litre motorlu (Sonata’daki gibi) olması bekleniyor. Hafif hibritse 1.6 litrelik motora entegre edilen bir yapıda. 230 bg’lik hafif hibrit motor otomobilde ilk kez kullanılıyor. Bunlar dışında otomobilde her zamanki gibi 2.2 litrelik 200 bg gücünde dizel motor yer alacak. Araçta 8 ileri otomatik şanzıman ve HTrac dört çeker sistemi sunuluyor.

Yeni Hyundai Santa Fe’nin Avrupa pazarındaki satışı Eylül ayında başlayacak. Aracın teknik detayları yakın zamanda tanıtılacak...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook