Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti

  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 1
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 2
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 3
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 4
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 5
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 6
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 7
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 8
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 9
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 10
  • Hyundai Ioniq’te teknik detaylar netleşti - 11

Elektrikli versiyonda batarya kapasitesi %36 oranında artarken menzil 294 km’ye ulaştı.

Daha önce sizlerle Hyundai Ioniq modelinin makyajlandığı haberini paylaşmıştık. O haberde verdiğimiz detaylar sadece hibrit modelle ilgiliydi. Markanın geçen gün yaptığı açıklamadaysa elektrikli versiyon dışında yeni teknolojilerle de ilgili yenilikler yer alıyordu.

Önce elektrikli versiyonla başlayalım. Model makyaj öncesinde 28kWh kapasitesinde bir batarya sunuyor ve WLTP standartlarına göre 210 km civarında bir menzil sunuyordu. Bu değerler makyajda 38.3kWh batarya kapasitesi ve WLTP’de 294 km olarak güncellendi. Bu da kapasite olarak %36’lık bir artış olduğu anlamına geliyor. Aracın motor gücü 120 bg’den 136 bg’e çıkarken torkundaysa bir değişiklik yok: 295 Nm. Elektrikli Ioniq artık 7.2 kW ile şarj edilebilirken eski modelde bu limit 6.6 kW’dı. Yeni model 100kW hızlı şarj istasyonundan sadece 54 dakikada bataryalarının yüzde 80’ini doldurabiliyor.

Hibrit modelde teknik olarak bir değişim yer almıyor, kablolu şarj edilebilen hibrit de teknik değişim olmadan makyajlı versiyonda üretilmeye devam ediyor. Hibrit model 1.6 litrelik Kappa atmosferik motorunu 1.56kW batarya ile birlikte kullanarak toplamda 141 bg güç (105 bg benzinli, 43.5 bg elektrikli) ve 265 Nm tork üretirken, plug-in hibrit de aynı değerlere sahip ama bunun 60.5 bg’ini elektrik motorundan alırken torkun da 170 Nm’lik bölümünü elektrik motorundan ortaya atıyor. 8.9kWh kapasitesindeki bataryada değişim olmazken otomobil 52 km’lik menzili (WLTP) sadece elektrikle geçebiliyor.

Bunlar dışında otomobildeki en önemli değişimler teknolojik eklemeler olarak görünüyor. Hyundai, Blue Link adını verdiği bağlantı teknolojilerini artık Ioniq modellerinde kullanıma açtı. Bu altyapı sayesinde elektrikli Ioniq kullanıcıları otomobillerinin motorunu ve klima kontrollerini açabiliyor ve batarya seviyesini kontrol edebiliyorlar. Ayrıca otomobilin şarj durumu da uzaktan erişimle programlanabiliyor.

Bir diğer yenilikse eCall sistemi. Aracın içerisindeki sim kartı sayesinde çalışan sistem kaza anında, havayastıkları patladığında veya iç aynanın üst kısmındaki düğmeye basıldığında otomatik olarak acil durum araması yapıyor. Bununla birlikte navigasyon sisteminin yanında gelen LIVE Services adındaki uygulama hava durumu, trafik bilgileri, hız kameraları uyarısı (legal olarak uygun olduğu bölgelerde), araç park yeri durumu ve şarj noktaları gibi yerleri kullanıcıya gösteriyor.

Tüm bu sistemler kabinde yeni kullanılmaya başlanan 10.25 inçlik ekrandan takip edilebiliyor. Ekran artık Cloud desteği de sunarken Apple CarPlay ve Android Auto sistemlerini destekliyor. Ekrana aynı anda iki telefon Bluetooth’dan bağlanabiliyor ve aynı anda müzik çalabiliyor.

Makyajdaki değişimler sadece teknoloji odaklı da değil. Yenilenen kabin tasarımında daha kaliteli malzemelere yer verilirken mavi renkli ambiyans aydınlatmasına da yer verildi. Elektrikli modelde gösterge paneli 7 inç genişliğindeyken diğer iki modelde bu ekran opsiyon listesinde yer alıyor.

Dış tasarımda tüm modellerde yeni ızgara tasarımı dikkat çekerken tampon tasarımı da elden geçirildi. Ayrıca artık LED farlar Ioniq ailesinde alınabilir hale geldi ki bu otomobilin tüketim konusunda çok daha tutumlu olması için önemli bir ayrıntı. Arka far grubu da yeniden tasarlanırken yeni jant tasarımları göze çok daha hoş görünüyor. Elektrikli model 16 inçle gelirken hibritler 15 ve 17 inç genişliğindeki jantlara sahipler. Makyajlı Ioniq’de dört yeni gövde rengine yer verildi: Fluidic Metal, Electric Shadow, Liquid Sand and Typhoon Silver.

Ioniq’in hibrit modellerinde Eco Driving Assist System (Eco DAS) adı verilen bir yenilik göze çarpıyor. Bu sistem içinde yer alan entegre Coasting Guide, navigasyon sayesinde yol bilgisine göre olabilecek en ekonomik sürüş şeklini ayarlıyor ve fren kullanımını en aza indirgiyor. Bu şekilde yakıt tüketiminin azalmasında ciddi katkı sağlayan sistem 40-160 km/s arasında kullanılabiliyor. Sistem içerisinde ayrıca Predictive Energy Management adında, bataryaların maksşmum şekilde şarj edilmesini sağlayan bir sistem de geliyor. Bu yeni teknoloji sayesinde enerji geri kazanım sistemi maksimum verimlilikte kullanılıyor ve yeni eklenen Eco+ sürüş moduyla daha da verimli hale geliyor.

Yeni Ioniq ailesinin ülkemizde gelip gelmeyeceği henüz netlik kazanmış değil...

Hyundai Ioniq testimizi okumak için tıklayın.


Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook