Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı

  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 1
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 2
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 3
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 4
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 5
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 6
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 7
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 8
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 9
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 10
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 11
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 12
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 13
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 14
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 15
  • Yedinci nesil Hyundai Elantra tanıtıldı - 16

İlk kez hibrit motorla gelen araçta birçok teknolojik yenilik bulunuyor.

 

Geçtiğimiz günlerde teaser olarak gösterilen yeni Hyundai Elantra dün akşam online lansmanla resmi olarak tanıtıldı. Yedinci nesil Elantra markanın bugüne kadar en çok satan modeli olduğu için beklentiler oldukça yüksek. Hyundai, 1990’dan beri Amerika pazarında 3.4 milyon, global pazarda 13.8 milyon adetlik Elantra satışına imza atarak büyük bir başarı elde etti. Yeni modelin de bu başarıyı devam ettirmesi bekleniyor.

Elantra 2018 yılında makyajlandığında tasarım olarak eleştirilere maruz kalmıştı. Bu da aracın satışlarını etkiledi ve gözden düşmesine neden oldu. Bu nedenle Hyundai özellikle tasarım olarak yeni modelde son derece etkileyici ve çarpıcı bir yaklaşımla hareket etti.

Markanın yeni tasarım dili Sensuous Sportiness yeni Elantra’da “Parametric Dynamics” felsefesiyle birleştirildi. Bu tasarım dili tek bir noktada üç çizginin buluşması anlamına geliyor. Araç üzerinde üç ana hat bulunurken, özellikle kapılarda ve arka çamurluklarda yer alan sert geçişler aracın tüm dinamizmini ön plana çıkarıyor. Dört kapılı coupe formuna sahip otomobilde alçalan tavan çizgisi, farklı profil çizgileri, arkada iki tarafı birleştiren LED farlar gibi şık ve modern görünen detaylara yer verilmiş.

Yedinci nesil Elantra yerini aldığı modele göre 55 mm uzun (4676 mm), 20 mm alçak (1414 mm), 25 mm geniş (1826 mm) bir yapıdayken aks mesafesi 20 mm (2720 mm) genişletilmiş. Özellikle tavanın alçaltılması genel görüntü anlamında otomobile ciddi şekilde sportiflik kattığı görülürken kabin hacmine negatif bir etkisinin olmaması olumlu. Hatta önde baş mesafesinin artması (eski modele göre 15 mm) bu konuya özellikle dikkat edildiğini gösteriyor.

Otomobilde Hyundai’ın üçüncü nesil kompakt, K3 adını verdiği platform kullanılıyor. Yeni geliştirilen altyapı sayesinde ara. Daha hafif, daha rijitken, daha az yakıt tüketiyor. Bununla birlikte ağırlık merkezinin alçaltılması sayesinde yol tutuş ve sürüş dinamikleri de eski modele göre çok daha iyi.

Önde oldukça geniş tutulan ızgaranın içerisine entegre edilen farlar otomobile çok daha premium bir hava katıyor. Bu kısımda yer verilen farklı çizgilerin kristallerden ilham aldığı söyleniyor. Yanda alçak tavan coupe havasını destekliyor. Paremetric Dynamics düşüncesiyle tasarlanan jantlarda 15, 16 ve 17 inç genişliğe yer verilmiş. Arka kısımdaysa elbette birbirine bağlanan LED farların burayı domine ettiğini görüyoruz. H şeklindeki far Elantra’nın rakiplerinden ayrılmasını sağlıyor. Ayrıca farklı çizgilere sahip tampon sayesinde otomobil arka kısımdan dikkat çekici görünüyor.

Aracın kabini de eski modele göre oldukça farklı bir yapıda. Sürücüyü saran bir yaklaşım uçak kokpitlerini andırıyor. Alçak ve geniş çizgiler burada kendini gösterirken tamamen dijital göstergeler ve 10.25 inçlik Infotaintment ekranı dikkat çekiyor. Dört kollu direksiyon daha önce Sonata modelinde de kullanılırken son olarak yeni i20’de kendini göstermişti.

Hyundai Elantra’da ilk kez ambiyans aydınlatmasına yer veriyor. 64 farklı seçeneğiyle her zevke hitap eden bu donanım aracın premium hissiyatını arttırıyor.

Dijital göstergeler de Elantra için bir ilk. Sürüş modlarına göre farklı renklerin uygulanmasını farklı markalardan da biliyoruz. 10.25 inçlik orta ekran Apple CarPlay ve Android Auto sistemlerini desteklerken yeni Bluetooth sisteminde iki telefon aynı anda bağlanabiliyor. Navigasyon sistemi üç yıllık Blue Link aboneliği ve Multimedya ile ücretsiz online harita güncellemesi desteğiyle geliyor. Bu ekranın yer almadığı modellerde 8 inç genişliğinde Display Audio ekranı alınabiliyor. Bu sistemde bile Apple CarPlay ve Android Auto olması dikkat çekici. Ayrıca kablosuz cep telefonu şarjı tüm modellerde standart olarak sunuluyor.

Motor seçenekleri

Yeni Elantra’da ilk kez hibrit motor seçeneğine yer veriliyor. 1.6 litrelik, GDI Atkinson döngüsüyle çalışan benzinli motor ve elektrik motoru kombinasyonu anladığımız kadarıyla Ioniq modelinden alındı. Zaten Ioniq’in mevcut Elantra platformunu kullandığını düşündüğümüzde bunun mantıklı olduğunu söyleyebiliriz.

Toplam 139 bg güç ve 265 Nm’lik tork Ioniq’ten 2 bg daha güçsüz olduğu anlamına gelirken bunun Amerika pazarı için olduğunun hemen altını çizelim. Dolayısıyla farklı pazarlarda aynı güçte olması muhtemel. Sistemin elektrik motoru 32 kW, yani 43 bg güç üretiyor. Sistemin lityum iyon bataryaları 1.32 kWh kapasiteli. Ioniq’te ise batarya kapasitesi 1.56 kWh’dı.

Elantra Hybrid modeli gücünü 6 ileri DCT şanzımanla ön lastiklere aktarıyor. Otomobilin ortalama tüketim değeri için 4.7 lt/100 km’den daha ekonomik açıklaması yapılırken net bir değer paylaşılmadı. Hibrit modelde arka süspansiyonda çok noktadan bağlantılı, bağımsız tasarımlı süspansiyon sistemi yer alıyor.

Araçtaki diğer motor seçeneğiyse daha geleneksel bir ünite. 2.0 litrelik atmosferik, 4 silinirli motoru yine Atkinson döngüsüyle çalışıyor ve geleneksel MPI püskürtme sistemine sahip. 147 bg güç ve 4500 d/dak’da 179 Nm’lik tork sunan bu motor yeni geliştirilen IVT şanzımanla destekleniyor. IVT (Intelligent Variable Tranmission) aslında daha pürüzsüz çalışan ve yüzde 1.2 oranında yakıt tüketimine katkıda bulunan bir CVT şanzıman.

Yeni Hyundai Elantra’da markanın tüm teknolojik sistemleri yer alırken yeni birtakım donanımlara da yer verilmiş. HDA adı verilen Highway Driving Assist, PCA (Reverse Parking Assist- yayaları tespit ediyor) ve SEW adı verilen Güvenli Çıkış Sistemi (arkadan bir araç gelirken sürücüyü uyaran bir sistem) opsiyon olarak sunulurken modelde ilk kez kullanılıyor.

Yeni Hyundai Elantra’nın yıl içerisinde ülkemizde satılması düşünülüyor. Mevcut motor seçeneklerine baktığımızda hibrit ülkemiz için daha mantıklı görünüyor ama Hyundai’ın pazarlara özel olarak Amerika pazarında olmayan motorlarla modelleri sattığını da biliyoruz. Dolayısıyla farklı bir seçenek Türkiye’de satılacak Elantra’da yer alabilir.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook