Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi?

  • Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi? - 1
  • Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi? - 2
  • Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi? - 3
  • Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi? - 4
  • Mercedes dizelin geleceğini kurtarabilir mi? - 5

Cenevre’de ardından New York Fuarı’nda makyajlı C Sınıfı ve E Sınıfı’nın gelecek planları arasında gösterilen dizel motorlu plug-in hibrit teknolojisi, dizel motorların geleceği için umut ışığı olabilir gibi görünüyor.

Dizel motorların giderek popülaritesini yitirmesi, hatta bir adım ilerisini söyleyecek olursak şimdiden bir çok Avrupa ülkesi ya da şehrinde kullanıma yasaklanması yüz yıla yakın süredir bizlerle olan dizel motorların yok olacağını gösteriyor gibi. Son dönemde Toyota ve Honda gibi bazı üreticilerin dizel motorlara yer vermeden model tanıtımı yapmaları da bunu destekler nitelikte.

Ancak Mercedes-Benz sanıyoruz aynı fikirde değil. Alman üretici dizelde hala hayat olduğunu düşünüyor olmalı çünkü Cenevre Fuarı’nda gösterilen dizel plug-in hibrit motorunun üretime geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Motor teknolojisi hem C hem de E Sınıfı’nda kullanılacak.

Mercedes’in ilk kez denediği bu kombinasyon dizel motorunu hibrit teknolojisiyle birleştiriyor ve normal dizel ile benzinli plug-in hibrit modellere göre daha ekonomik olmasıyla dikkat çekiyor.

Bu yenilikçi hibritte Alman üreticinin 2.0 litrelik 4 silindirli OM 654 kodlu dizel motoru 9 ileri 9G-Tronic hibrit şanzıman ve 90 kW güç ile 440 Nm ekstra tork üreten elektrik motoruyla birarada kullanılıyor. İsmi 300 de olması düşünülen otomobilin 50 km’lik elektrik menzili sunması planlar dahilindeyken elektrik motoruyla ulaşılabilen maksimum hız 140 km/s.

Otomobilin teknolojisi mevcut Mercedes modellerindeki plug-in hibrit altyapısı üzerine şekillendirilmiş ama lityum iyon batarya kapasitesi 13.5 kWh’a çıkartılmış. Ayrıca yeni geliştirilen larj altyapısının kapasitesi 3.6 kW’den 7.2 kW’ye yükseltilmiş, böylece araç özel, wallbox adı verilen şarj aparayıla 2 saatten kısa bir sürede şarj olabiliyor. Standart priz kullanıldığındaysa bu süre 7 saate kadar çıkıyor.

Motorun teknik özellikleri şimdilik net olmasa da 2.0 litrelik dizelin standart olarak 194 bg ve 400 Nm tork ürettiği biliniyor. Ayrıca yine net olmamakla birlikte Mercedes yetkilileri elektrik motorunun 440 Nm’lik torkuyla birlikte modelin maksimum tork değerinini 700 Nm olacağını söylüyorlar. İki motor toplam 840 Nm tork üretiyor olsa da şanzımanın kaldırabildiği maksimum tork 700 Nm olduğu için mühendislik ekibi limit değeri sınırlamak zorunda kalmış. Ortalama tüketim için bir değer telaffuz edilmese de emisyon oranının 38 g/km düzeyinde olacağı açıklanıyor. Hemen kıyaslama yapacak olursak, yine aynı fuarda tanıtılan yeni C200d 125 g/km emisyona sahipken, benzinli plug-in hibrit model C 350 e’de (henüz makyajlı C Sınıfı’nda tanıtılmadı) bu değer 49 g/km olarak görünüyor.

300 de’nin ne zaman resmi olarak tanıtılacağı belli olmasa da bu kadar detaylı bilgilerin elimizde olduğundan yola çıkarak otomobilin Eylül ayındaki Paris Fuarı’nda gösterileceğini düşünebiliriz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook