PSA Group ve FCA güçlerini birleştiriyor

PSA Group ve FCA güçlerini birleştiriyor - 0

Dünyanın en büyük dördüncü otomotiv gücünü oluşturacak birliktelikte iki tarafın %50 payı bulunuyor.

PSA’nın iki yıl kadar önce Opel’i bünyesine katmasından sonra şimdi de Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile güçlerini birleştirmesi söz konusu. Şimdilik her iki tarafın da onayladığı bu birleşme yaklaşık 40 milyar Euro değerinde bir otomotiv devi ortaya atacak. Böylece PSA-FCA satış rakamı olarak dünyanın en büyük dördüncü (Volkswagen Group, Toyota ve Renault-Nissan-Mitsubishi birlikteliğinin ardından) otomotiv markası (yıllık 8.7 milyon adet) olacak.

PSA’nın bünyesinde Peugeot, Citroen, DS, Opel bulunuyorken FCA’da Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Lancia, Chrysler ve Ram markaları yer alıyor. Bu büyük adımın yaklaşık 170 milyar Euro ciro sağlayacağı, 11 milyar Euro kâr getireceği tahmin ediliyor.

İki devin birleşiminde tabii akıllara gelen soruların ilki fabrikaların durumu ve model paylaşımları oluyor. Hemen bunlara da açıklık getirelim; yapılan resmi açıklamada kısa vadede herhangi bir fabrikanın kapanmayacağı söylendi. Bunu iyi bir haber olarak görebiliriz. Modellerin durumuna gelince, öncelikle bu birleşimin neden yapıldığını anlamak olayı daha net görmek açısından yararlı olacaktır. 2021’de Avrupa’da standart hale gelecek olan yeni emisyon standartları çok katı ve şimdilik herhangi bir üretici bu standartları karşılayamıyor. Dolayısıyla daha çok elektrikli ve hibrit araç üretmeleri ve satmaları gerekiyor ki filolarının emisyon oranları gerektiği kadar düşebilsin. Fiat mesela, güncel model gamıyla 2021’e girerse yaklaşık 700 Milyon Euro ceza ödeyecek. Bu yüzden bu birleşimde hedeflenen şey ortak platformlar (elektrikli altyapı sağlayan platformlar PSA’nın elinde var) motorlar ve teknolojiler olacak. Teknolojiden kasıt ciddi ARGE yatırımı gerektiren bağlantı teknolojileri ve Infotaintment sistemlerinin yanında güvenlik teknolojilerini de içeriyor. Tabii işin bir de markalar için yeni pazarlara açılma durumu var ki FCA’nın Kuzey Avrupa’daki güçlü durumu PSA’nın çok ilgisini çekiyor olabilir... Kısacası benzinli ve dizel motorların ortak kullanımı elbette olacaktır ama asıl odak noktası elektrikli modeller, batarya ve şarj altyapıları, hibrit modellerin gelişimleri olacaktır diye tahmin ediyoruz. Elbette bu sadece bir görüş, olayın detayları zaman ilerledikçe farklı noktalara gidebilir.

İki taraf da %50 ortaklıkla bu birleşime gidiyor dedik ve bunun için Hollanda’da (tarafsız bölge) yeni bir şirket kuruluyor ve PSA-FCA’nın yönetim kurulu bur bölgede konumlanmış olacak. Yönetim demişken, şirketin yönetim kurulunda 11 koltuk yer alacak, bunun beşi FCA’dan beşi PSA’dan yetkililerce temsil edilecekken CEO koltuğunda PSA’nın güncel CEO’su Carlos Tavares oturacak. FCA’nın güncel başkanı John Elkann ise yeni şirketin başkanı olarak görev yapacak.

Tavares’in beş yıl süreyle CEO görevine devam edeceği açıklanırken Portekizli yöneticinin en güçlü yönünün markalardaki maliyetleri düşürme olduğu biliniyor. Dolayısıyla söz konusu markarlarda bolca ortak parça kullanımıyla bu yönde bir ilerleme göreceğiz gibi görünüyor.

Şimdilik her iki tarafın da onayladığı bu büyük birleşimle ilgili daha detaylı bilgi elimize ulaştığında sizlere ileteceğiz. Bizi takipte kalın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook