PSA, Opel’i satın aldı!

PSA, Opel’i satın aldı! - 0

Uzun zamandır konuşulan satın alma işlemi bugün (6 Mart 2017), sabah resmi olarak açıklandı.

Peugeot, Citroen ve DS Automobiles markalarını bünyesinde barındıran PSA Grubu, GM’in Avrupa operasyonları ve Opel/Vauxhall markalarını satın aldı. Toplam 2.3 milyar Euro’ya mal olan bu satın alım işleminin 1.3 milyar Euro’su Opel/Vauxhall, 0.9 milyar Euro’su ise GM Avrupa operasyonları için ödendi.

Böylece PSA Grubu Opel’i bünyesine katarak Avrupa’nın en büyük ikinci markası olma yolunda büyük bir adım atmış oldu. PSA 2016’da Avrupa’da 1,446,052 adet satıl elde ederken, Opel 979.427 adet otomobil sattı. Basitçe bu iki rakamı topladığımızda ortaya çıkan toplam satış 2.3 milyon olarak görünüyor, ki bu değerler PSA, en büyük rakiplerinden Renault’yu geride bırakmış oluyor, sadece VW Grubu’nun gerisinde kalıyor. Pazar payı da %17 gibi bir orana yükselmiş oluyor.

Satın alım işleminin ardındaki başrol oyuncularından olan PSA başkanı Carlos Tavares konuyla ilgili şunları söyledi: “Opel/Vauxhall grubuyla birleşmiş olmak bizim için gurur verici bir olay ve bu büyük firmayı geliştirmeye, büyütmeye devam edeceğiz. Opel/Vauxhall’ın yetenekli insanlarına ve markanın köklü geçmişine saygı duyuyoruz.

“Bugüne kadar zaten Avrupa pazarında iyi sonuçlar veren ürünler ortaya attık ve Opel ile bunu devam ettireceğiz. PSA’yı aynı şekilde yönetmeye devam ederken her iki markanın kimliğine de saygı duyacak ve bunu korumaya çalışacağız.”

Bu ne anlama geliyor biraz açıklamaya çalışalım. Her iki grup açısından, özellikle platform paylaşımı anlamında büyük bir maliyet azaltımı söz konusu olacak, tabii ortak motor ve şanzıman kullanımında da. Bu konudaki ilk modelleri aslında Opel bünyesinde Crossland X ve ileriki zamanlarda piyasaya çıkacak olan Grandland X pmodelleri olarak görmeye başlamıştık. Bu otomobillerde PSA’nın EMP2 platformu kullanılıyor. Opel'in Alman üretici kimliği bulundurması PSA Grubu'nun premium marka eksiğini gidermesi açısından son derece yararlı olacaktır diye düşünüyoruz.

PSA, Opel'i VW'e direkt rakip olarak konumlandırmalı ve o pazardan da pay elde etmeye çalışmalıdır. PSA’nın elinde şu an Premium olarak sadece DS Automobiles markası bulunuyor ama o da henüz yeni yapılandırıldı ve farkındalık yaratmaları gerekiyor. Opel ise yıllardır Alman markası kimliğinde zaten PSA ürünlerinden daha üstte bulunan bir imaja sahip ve bu rolü çok daha kısa sürede taşıyabilir. Tabii bunun için markalar arasında, hali hazırdaki ayrışmayı iyi tanımlanaları gerekiyor. Platform paylaşımında bazen bunun zor olduğunu VW Grubu’ndaki markalardan iyi biliyoruz. Tüm araçlar birbirine benzerse Opel ile bunu elde etmeleri zor olabilir.

Peki GM neden Avrupa operasyonunu satmaya karar verdi?

GM'in Avrupa kanadı uzun zamandır nakit kaybediyor ve zarar ediyor. Zaten Chevrolet'nin Avrupa pazarından çekilmesinin ardında yatan ana nedenlerin başında bu geliyordu. Net rakam verecek olursak 2009'dan beri (2016'nın sonuna kadar) 9.1 milyar dolar zarar edildiği açıklandı, ki buna 2016'da Opel'in gayet başarılı satış rakamları da dahil. 2016 için Opel’in planı çok daha iyi karlılık elde etmekti (216 milyon Euro zarar ettiler) ama bünyede yer alan Vauxhall’un İngiltere’de üretim yapması ve 2016’da Brexit konusunun ciddi şekilde İngiltere pazarını etkilemesi – özellikle fabrikalardaki üretimi- bunun en büyük etkenlerindendi, satışların düşük olması değil.

Bu birleşme sonucunda otomobil başına yapılan kar artacak ve maliyetler düşeceği için daha iyi bir rakam beklemek yersiz değil.

Yıl sonunda net rakamlar açıklanınca bu birleşmenin ne kadar etkili olduğunu daha rahat anlayabileceğiz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook