PSA’nın Opel planları açıklandı

PSA’nın Opel planları açıklandı - 0

Plana göre Opel’in gelecekteki tüm modelleri PSA platformlarında üretilecekken, marka 2022 yılında 20 farklı pazarda daha satılmaya başlanacak.



PSA Grubu’nun Mart ayında Opel’i satın almasından sonra nasıl bir stratejiyle hareket edeceği merak konusuydu. Bu satın alma açıklandıktan hemen sonra tanıtılan iki model Crossland X ve Grandland X PSA platformlarında üretilen ilk modellerdi ve ilginç şekilde Opel kimliğini korumayı başarmışlardı.

Asıl soru işaretiyse Opel’in hayatına uzun vadede nasıl devam edeceğiydi. Dün yapılan açıklamayla markayı gelecekte neler beklediği, Peugeot-Citroen ile nasıl bir ortaklıkla işleyeceği gibi detaylar netleşmiş oldu.

Buna göre yapılan açıklamaların ilki Opel modellerinin PSA platformlarında inşa edileceği oldu. PSA’nın CMA ve EMP2 platformlarının kullanılmasıyla Opel’in mevcut platform sayısı dokuzdan ikiye, motorlar ise 10 adetten dört adete inecek. Opel modellerinde sadece platform değil motor olarak da PSA motorları kullanılacak ve otomobilleri Opel’in mevcut Rüsselsheim fabrikasında üretilecek. Bu sayede ciddi şekilde maliyetlerin azaltılması, üretim hızınınsa artması planlanıyor.

Zaten planlar dahilinde 2020 yılına kadar her sene bir yeni model (gövde farklılıklarıyla birlikte toplam 9 model) tanıtıma gibi agresif bir strateji benimseniyor. Bunun ilk adımı gelecek yıl (2018) Combo ile başlayacakken 2019’da asıl bomba yeni Corsa ile patlatılacak. Corsa modeli Almanya dışında İngiltere’deki Ellesmere Port ve Luton fabrikalarında da üretilecek, bu fabrikaların kapanması ise söz konusu değil.

Maliyetler demişken, Opel ve Vauxhall 2017’nin ikinci çeyreğinde, GM çatısı altında 200 milyon Euro zarar ettiklerini açıkladı. PSA ise Opel’i satın almayı düşündüğünü Mart ayında resmi olarak açıklamış ve satın alma işlemini geçtiğimiz ay tamamen sonlandırmıştı. Fransızların egemenliği altında Opel için tahminler 2020’den itibaren markanın yeniden kara geçeceği şeklinde. Bunun için araç başına üretim maliyetinin 700 Euro kadar düşürülmesi planlar dahilindeyken, tüm modellerde elektrikli ya da hibrit alternatifler olacak.

2020’de ilk etapta yeni Corsa’nın tamamen elektrikli, Grandland X’inse plug in hibrit versiyonu piyasada olacakken, 2024’te tüm modellerin elektrikli alternatifleri satışta olacak.

Ayrıca Opel markasının 2022’de içlerinde Çin ve Orta Doğu gibi lokasyonların olduğu 20 yeni pazarda satışta olması planlanıyor.

Ülkemizde de Opel’in durumunda değişiklikler olacak gibi görünüyor. Yakın zamanda DS markasının Peugeot Türkiye çatısı altında operasyonlarına devam edeceğini duyurmuştuk, benzer şekilde Opel’in de Peugeot Türkiye bünyesinde hayatına devam edeceğine dair duyumlar geliyor kulağımıza. Bu konu henüz net olmasa da yakın zamanda netleşecektir diye düşünüyoruz.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook