Toyota GR Yaris tanıtıldı

  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 1
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 2
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 3
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 4
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 5
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 6
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 7
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 8
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 9
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 10
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 11
  • Toyota GR Yaris tanıtıldı - 12

261 bg’lik dört çeker süper mini Toyota’nın 2018’deki Dünya Ralli Şampiyonası’nda elde ettiği şampiyonlukla doğdu.

Toyota’nın geçtiğimiz aylarda teaser olarak gösterdiği performanslı modeli GR Yaris Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Model, Toyota’nın WRC Gazoo Racing ve Tommi Makinen Racing ile ortak şekilde, 2018’de yıl elde ettiği ilk şampiyonluk sonrası geliştirildi. Takım bilindiği gibi 2019’da da Ott Tanak ile pilotlar şampiyonluğuna ulaşmıştı.

Kısa süre önce tanıtılan yeni nesil Yaris üzerine şekillenen otomobil aynı zamanda 2021’de tanıtılması beklenen WRC otomobiline de temel oluşturuyor. Takım 2020’de geçen yılın otomobiliyle yarışacak. Bu aynı zamanda Supra’dan sonra Toyota GR’nin geliştirdiği ikinci model olmasıyla da hayli önemli bir model.

GR Yaris tamamen performans odaklı bir otomobil. Bu anlamda, özellikle 90’lı yıllarda otomobil fanlarının hastası olduğu ‘homologation special’ mantığında üretilen bir model. Tamamen yeni platform, süspansiyon, hafif gövde yapısı ve dört çeker sistemi otomobili sınıfında eşsiz bir pozisyonda konumlandırıyor.

Üç kapılı otomobilin tavanı standart Yaris’e göre 91 mm alçaltılmış bir yapıda. Alçak ve geniş gövde, çerçevesiz cam tasarımıyla birleşince otomobil klasik coupe silüetine sahip. 18 inç genişliğindeki jantlara önde 356 mm 4 pistonlu, arkadaysa 297 mm 2 pistonlı diskler eşlik ediyor. Otomobilde 225/40 18 ölçülerinde Dunlop SP Sport Maxx veya Michelin Pilot Sport 4S lastikler (opsiyon) alınabiliyor. 

Model ralli takımıyla birlikte geliştirildiği için tüm testlerde ralli pilotlarının deneyimlerindne yararlanılmış. Dolayısıyla sıkı bir sürüş otomobili bizleri bekliyor diyebiliriz.

Tamamen yeni, 3 silindirli 1.6 litrelik turbo motor modele özel olarak geliştirilmiş. 1618 cc hacmindeki ünite 261 bg güç ve 360 Nm’lik maksimum tork üretiyor. 12 supaplı motorda single-scroll turboya yer verilirken 6 ileri manuel şanzıman dört lastiğe birden güç aktarma görevini üstleniyor.

Toyota otomobilin olabildiğince hafif olması için ciddi çalışmış. Motor kaputu, kapılar ve bagaj kapağı alüminyumdan üretilirken boş ağırlık 1280 kg olarak veriliyor. Bu sayede 1 bg’e düşen 4.9 kg’lık ağırlık sınıfında rakipsiz bir konumdayken 0-100 km/s hızlanmas 5.5 saniyeden daha kısa sürüyor ve maksimum hız 230 km/s.

Basit ve oıldukça hafif dört çeker sistemi tamamen sıfırdan geliştirilmiş. İki adet Torsen diferansiyel, kilit fonksiyonu sayesinde ön-arka dışında sağ ve sol lastiklere de gücü dağıtabiliyor. Ön ve arka aks için farklı dişli oranları sunan sistem 100:0 (ön:arka) veya 0:100 (ön:arka) şeklinde gücü dağıtabiliyor. Sürücü 4WD düğmesi sayesinde güç dağılımını seçebiliyor. Normal modda güç dağılığımı 60/40 ön/arka şeklinde ayarlanmışken, Sport moduna basıldığında bu oran 30/70 ile daha çok arka aksa yönleniyor. Track modundaysa 50:50 güç dağılımı sayesinde daha dengeli bir sürüş karakteri sunuluyor.

Otomobilde opsiyon olarak sunulan circuit Pack alındığında kilitli diferansiyel, 18 inç forged jantlar ve Michelin Pilot sport 4S lastikler geliyor. Standart pakette Dunlop’lar yer alıyor.

Toyota şimdilik GR Yaris’ten kaç adet üreteceği hakkında bilgilendirme yapmadı. Dolayısıyla model sınırlı sayıda üretilmeyebilir ki bu iyi haber. GR Yaris Japonya’daki Motomachi tesislerinde üretilecek...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook