Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü!

  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 1
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 2
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 3
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 4
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 5
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 6
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 7
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 8
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 9
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 10
  • Yeni Toyota Supra: Bir efsanenin dönüşü! - 11

17 yıllık aradan sonra geri dönen Supra ismi bu defa BMW ile ortak geliştirilen spor otomobil için kullanılıyor.

Önce yarış için hazırlanan versiyonu, ardından sağdan soldan sızdırılan fotoğraflarının ardından yeni GR Supra sonunda tanıtıldı. Beşinci nesil Supra, Toyota ile BMW tarafından ortak geliştirildi. Alman üretici yeni Z4 modelini, kumaş tavanlı roadster olarak geliştirirken, Toyota yeni Supra’sını sadece coupe formunda piyasaya sunmayı uygun gördü.

Toyota’nın spor otomobil ve yarış takımının markası olan Gazoo Racing tarafından üretilecek ilk global spor otomobil olan GR Supra’nın ana rakiplerinden biri kendisi gibi arkadan çekişli olan Porsche 718 Cayman olarak görünüyor ve sadece bu bile yeni Supra’nın omuzlarında ciddi bir yük olduğunu gösteriyor. Ne de olsa Toyota uzun zamandır bu sularda yüzmüyordu ve ikonik bir ismin geri dönmesi insanların beklentilerin de artmasına neden oldu.

Otomobilin turbo destekli, 3.0 litrelik, sıralı 6 silindirli motoru BMW tarafından geliştirildi. 340 bg güç ve 500 Nm tork üreten güç ünitesi sayesinde Supra 0-100 km/s hızlanmasını 4.3 saniyede tamamlıyor. Aynı motor yeni BMW Z4’ün M40i versiyonunda da kullanılıyor ve aynı şekilde 340 bg güç ortaya atıyor ama BMW temsilcisinde hızlanma değeri 4.5 saniye.

BMW’nin geliştirdiği tüm motorlar gibi bu ünitede de twin scroll turbo, direkt enjeksiyon ve değişken supap zamanlaması gibi teknolojiler yer alıyor. Her iki modelin tork değerleri de birebir aynı: 1600-4500 d/dak arası sabit olarak üretilen 500 Nm.

Z4 ve Supra arasındaki bir diğer ortak nokta da aks mesafesi. 2470 mm’lik aks aralığına Supra’da önde 1594 mm, arkada 1589 mm’lik iz açıklığı eşlik ediyor. Otomobilin gövdesinin genişliğiyse 1854 mm. Toyota, Supra’nın oranlarında ‘altın oran’ tutturulduğunun altını çizerken aks mesafesinin genişliğe oranı 1.55 olarak veriliyor.

Supra’nın tasarımı sıradışı ve Toyota’nın tarihinde çok önemli bir model olan 2000GT modelinden de izler taşıyor. Uzun motor kaputu, bombeli tavan, kıvrımlı arka çamurluklar gibi detaylar Supra’nın etkileyici görünmesini sağlıyor.

BMW ile ortak kullanılan platformda önde MacPherson, arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyon tasarımına yer veriliyor. 19 inçlik jantlar ve dört pistonlu Brembo frenlerse yol tutuş ve fren performansının son derece iddialı olduğuun göstergesi. Performans demişken, Supra’da Normal ve Sport sürüş modlarının yanında stabilite kontrol sistemini de etkileyen Track modunu seçebiliyorsunuz. Otomobilde aktif diferansiyele de yer verilmiş.

50:50 ağırlık dağılımının yanında, Toyota’nın alt markası Lexus’un tarihindeki en önemli süper spor modellerinden olan LFA’den daha rijit gövdesi ve GT86’dan daha aşağıda olan ağırlık merkezi gibi detaylar şimdiden heyecanlamamıza neden oluyor.

Yeni Supra’nın kabini Toyota GR’nin pist otomobillerinden esinlenerek tasarlanmış. Olabildiğince alçak konumlandırılan sürüş pozisyonuna aynı şekilde alçak yapılı konsol eşlik ediyor, kontrollerdeyse BMW izleri görebiliyoruz.

Üç kollu deri kaplı spor direksiyonun arkasında yer alan kulakçıklar 8 ileri otomatik şanzımanı kontrol ederken, 8.8 inçlik Infotaintment ekranı konsolun üzerinde konumlandırılmış. Bu ekran dokunmatik ya da BMW modellerinden tanıdığımız yuvarlak kontrol düğmesiyle kumanda edilebiliyor. Supra’nın bagaj hacmi 290 litre olarak verilirken, BMW Z4’te bu hacim 281 litreydi.

GR Supra’nın üretimi, BMW Z4 ile birlikte Avusturya Graz’da yapılıyor ve üretim ilk aşamada Avrupa için 900 adetle sınırlı. İleriki tarihlerdeyse bu sayının artacağı söyleniyor ama yine de Toyota standartlarında az sayıda üretim yapılacağını söyleyebiliriz çünkü Japon üretici Supra’nın bu şekilde kalmasını özel olarak tercih ediyor.

Her zaman efsanevi isimlerim geri dönmesini seviyor, destekliyoruz. Supra 2019’un en heyecan verici araçlarından biri olarak görünüyor...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook