Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor

  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 1
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 2
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 3
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 4
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 5
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 6
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 7
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 8
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 9
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 10
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 11
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 12
  • Dördüncü nesil Toyota Yaris etkileyici görünüyor - 13

Toyota’nın küçük sınıf temsilcisi hibrit motoruyla geldi.

Toyota dördüncü jenerasyon Yaris’i tanıttı. Ford Fiesta, Opel Corsa ve Peugeot 208 gibi modellerle rekabet edecek otomobil hibrit motoru ve çarpıcı tasarımıyla çok iddialı görünüyor.

Yaris, marka için belki de en önemli modellerin başında geliyor. Zira otomobil tanıtıldığı 2000 yılından beri tüm dünyada tam dört milyon adet satma başarısını gösterdi ve yeni jenerasyonuyla bunu daha da ileri götürecek gibi görünüyor.

Yeni Yaris, Toyota’nın daha önce Corolla, C-HR ve RAV4 gibi modellerinde de yer verdiği global, modüler platformu (TNGA) üzerine şekillendi. Ayrıca bu altyapıyı kullanan ilk küçük sınıf model olması da bir diğer özelliği. GA-B (Global Architecture B) olarak adlandırılan bu platform yeni Yaris için daha da güçlendirildi ve ağırlık merkezi aşağı çekilerek özellikle Yaris’in zayıf olduğu yol tutuş konusunda daha iddialı hale getirildi.

Ağırlık merkezi demişken; yeni modelin eskisine göre daha alçak bir sürüş pozisyonu sunduğunu da belirtelim: Sürücü 36 mm daha alçakta oturuyor. Bunun yanında 3940 mm’lik uzunluk eski modele göre 5 mm daha kısayken aks mesafesi 50 mm arttırılmış. Bu da kabin hacminin daha genişlemiş olduğunun ipuçlarını veriyor.

Otomobilin tasarımı daha önce Corolla’da görülen tasarım dilini andırıyor. Oldukça arzu edilir görünen yeni Yaris’te ön kısımda iki parçalı ön ızgara dikkat çekiyor. Üst kısımda yer verilmiş logo otomobile farklı bir görüntü katarken ön tamponun agresif tasarımı sportif görüntüyü destekliyor. Çift gövde rengi, çıkı tasarlanmış arka çamurluklar, arka kısımdaki siyah renkli panel gibi detaylarsa Toyota’nın dış görünüme ciddi şekilde çalıştığını gösteriyor.  

Kabin de tamamen sıfırdan tasarlanırken 10 inç genişliğindeki head-up display, Android Auto ve Apple Car Play destekli Infotaintment sistemi gibi yenilikler barındırıyor. Burada Yaris’te ilk kez kullanılan ısıtmalı direksiyon ve ambiyans aydınlatması gibi ekipmanlar yer alıyor.  

Yeni Yaris sadece hibrit ve benzinli motorlara sahip. 1.5 litre Atkinson döngüsüyle çalışan benzinli motor ve elektrik motorunu biraraya getiren sistem tamamen yeniden tasarlandı. Benzinli motor 3 silindirli olarak geliştirilirken silindir çap ve strok değerleri Toyota’nın 4 silindirli, 2.0 litre hibrit modellerinde kullanılanla aynı. Marka böylece yeni motor geliştirme maliyetinden uzaklaşmış oluyor. %40’lık termal verimlilik değeri dünyanın en verimli motorlarından birinin kullanıldığını gösterirken eski modele göre motor gücü yüzde 15, emisyon ve tüketim değerleriyse yüzde 20 oranında gelişim sağlanmış. Ancak otomobilin bu değerleri tam olarak paylaşılmadı, yakın zamanda net olarak açıklanmasını bekliyoruz.  

Hibrit sistem gücünü CVT şanzımanla ön lastiklere iletiyor. Bu şanzıman eski modeldekine göre yeniden kalibre edilmiş ve kayıplar en aza indirgenmiş.  

Yeni Yaris’teki bir diğer önemli gelişimse lityum iyon bataryalar geçilmesi (eski modelde nikel bataryalar yer alıyordu) oldu. Batarya paketi bu sayede eski modele göre tam 27 kg hafiflerken sistemin daha hızlı şekilde şarj olduğu da bilinen bir gerçek.  

Hibrit olmayan motorlarsa 1.0 ve 1.5 litrelik atmosferik, 3 silindirli ünitelerden oluşuyor. 1.0 litrelik ünite sadece beş ileri manuel şanzımana sahipken daha güçlü olan motorda 6 ileri manuel veya CVT şanzıman seçeneği sunuluyor.  

Yeni Yaris 2020’nin yaz aylarında satışa sunulacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook