Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı

  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 1
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 2
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 3
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 4
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 5
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 6
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 7
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 8
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 9
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 10
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 11
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 12
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 13
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 14
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 15
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 16
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 17
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 18
  • Yeni BMW X5 resmen tanıtıldı - 19

BMW X ailesini başlatan model, yeni bir tasarım ve bir dizi "ilk"le dördüncü nesline adım attı.

Yazı: Şafak Soysal

2018, BMW'nin SAV (SUV değil, dikkat) ailesi için oldukça önemli bir sene. Yelpazenin en genç üyesi X2'yi tanıtan ve coupe formlu X4'ü yenileyen Bavyeralı üretici, şimdi de yeni X5'in örtülerini kaldırdı.

5 Serisi ve X4 gibi ince stop lambalarına kavuşan X5'in böbrek ızgarası, yerden yüksek model hiyerarşisine uygun şekilde büyütülmüş ve orta kısımda birleştirilmiş. Yuvarlak sis farlarının yerini alan yatay düzen ise X5'in 66 mm artan genişliğini vurguluyor. G05 kodlu yeni jenerasyonun uzunluğu 36 mm artarak 4922 mm'ye, yüksekliği 19 mm artarak 1745 mm'ye, aks mesafesi ise 42 mm kadar uzayarak 2975 mm'ye ulaşmış.

Tasarıma dönersek arka çamurluk tarafında açılı bir şekilde yükselen karakter çizgisi, BMW'ye göre yeni X5'in en önemli dizayn unsuru.

Opsiyonel olarak 22" çaplı (X5 ilk kez bu kadar geniş jantlara sahip oluyor) jantlar üzerine oturtulabilen gövde ferah bir kabin sunuyor. İç mekânda en dikkat çekici detay, şüphesiz multimedya ekranı kontrol elemanları ve yenilenen gösterge paneli. Operating System 7.0 adlı yeni kontrol paneli, yükseltilmiş sürüş pozisyonunda aracı kullanırken dikkat dağınıklığını minimumda tutmak için tasarlanmış. Bu panel vasıtasıyla kişisel tercihlere göre düzenlenebilen ve 12.3" boyutlu iki ekrandan oluşan Live Cockpit Professional sistemi kolayca kullanılabiliyor.


Yeni X5'in kabininde çok fonksiyonlu koltuklar, ısıtmalı/soğutmalı bardak tutucu, Sky Lounge adlı panoramik cam tavan ve 10.2" boyutlu dokunmatik ekrana sahip arka koltuk bilgi eğlence sistemi gibi donanımlara da yer verilmiş.

Hem 5, hem de 7 koltuk düzeni ile alınabilecek olan X5'in bagaj hacmi, normal koşullarda 645 litre. 40:20:40 oranında yatırılabilen arka koltuklar ile bu değer 1860 litreye çıkarılabiliyor.

G05 kodlu X5'in bir diğer yeniliği ise kaput altında. Sıralı 6 silindire sahip 3 motora yeni bir V8 eşlik edecek. Avrupa pazarına sunulmayacak olan BMW X5 xDrive50i tam 462 bg güç, 650 Nm tork üretebilecek. Turbo beslemeli I6 motorların en güçlüsü ise yeni xDrive40i modelinde 340 bg güç, 450 Nm tork sağlayacak.

Dizel kanadında çıtayı tam 4 turbonun desteğini alan X5 M50d belirleyecek. 400 bg gücündeki bu ünitenin maksimum tork değeri 760 Nm olarak açıklandı. Alman marka, daha çok verimlilik arayan müşterilerine ise 265 bg ve 620 Nm üreten X5 xDrive30d'yi sunacak.

Tüm motor seçenekleri 8 ileri Steptronic otomatik şanzımanla ve yeni nesil xDrive sistemiyle eşlenecek. Artık ön ve arka aks arasındaki güç dağılımını daha verimli yapabilen dört tekerlekten çekiş sisteminde dinamik sürüşler için arka ağırlıklı bir ayar da sunuluyor. M Sport donanımla veya Off-Road paketiyle (yine bir ilk) alınabilen elektronik arka diferansiyel kilidi ile sportif karakteri arttırılan X5, yeni şasi sistemleri sayesinde ihtiyaca göre off-road kabiliyeti, spor sürüş ve konfor sunmayı hedefliyor.

Standart olarak dinamik amortisör kontrolü ile gelen yeni X5'te aktif yatma stabilizasyonuna sahip Adaptif M süspansiyonlar ve BMW X modellerinde bir ilki temsil eden Integral Active Steering sistemi sayesinde dinamik bir hava yakalanmış. Sürüş yüksekliğini 80 mm'ye kadar ayarlama imkânı veren, her iki aksta da yer alan havalı süspansiyonlar (X5'te ilk kez) ise konfor istendiğinde X5'in buna cevap vermesini sağlıyor.

X5'e ilk kez gelen Off-Road paketi ise sürüş modu, sürüş yüksekliği, xDrive sisteminin karakteristiği, gaz ve şanzıman tepkisi ve DSC sisteminin müdahale seviyesi gibi özelliklerin ayarlanmasına izin veriyor.

Yeni X5, sürüş destek sistemleri konusunda oldukça hazırlıklı. Aktif Hız Sabitleyici, direksiyon ve şerit takip asistanı, şerit değiştirme ve şeritten çıkma ikazı, şerit değiştirme asistanı, çapraz trafik uyarısı, park asistanı, ters yön uyarısı ve tıbbi bir sorun durumunda aracı güvenli bir şekilde kenara çeken Acil Durdurma Asistanı gibi özelliklerin hepsi yeni X5'te sunuluyor.

ABD'deki Spartanburg tesisinde üretilen yeni X5, Kasım 2018 itibarıyla piyasaya adım atacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook