Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı

  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 1
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 2
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 3
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 4
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 5
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 6
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 7
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 8
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 9
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 10
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 11
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 12
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 13
  • Yeni Honda Jazz sadece hibrit motorla tanıtıldı - 14

Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtılan otomobil sadece hibrit motora sahip olarak bir ilke imza atıyor.

Daha birkaç gün önce yeni Toyota Yaris’ten sonra şimdi de Japonya’nın en önemli küçük hatchback’lerin bir diğeri olan Honda Jazz gösterildi. Tokyo Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan yeni Jazz’da sadece hibrit motor olması dikkat çekici. Üstelik bu durum sadece Japonya pazarı için değil Avrupa için de geçerli. 

Hemen söyelyelim, Honda otomobilin motor detaylarını paylaşmadı, dolayısıyla teknik özellikler yok elimizde. Ancak yeni CR-V’deki 2.0 litrelik benzin+elektrik motoru yerleşiminin bir benzerinin kullanılacağını söylemek yanlış olmaz. Tabii Jazz küçük sınıf bir hatchback olduğu için hibrit sistemindeki benzinli motor 2.0 lt değil 1.0 lt veya 1.5 lt’lik bir ünite olacaktır. CR-V’deki hibrit sistemi i-MMD olarak adlandırılıyor ve sıradan kullanım koşullarında içten yanmalı motor jeneratör olarak kullanılıyor, lastiklere güç iletmiyor. Daha fazla güç gerektiğinde benzin motoru devreye giriyor, kendine ait şanzımanı sayesinde lastiklere gücünü iletiyor. Jazz’daki sistemin de buna benzer olacağını bekliyoruz. 

Sadece hibrit motor olması oldukça sıradışı bir karar ve bugüne kadar hiçbir üretici en çok satılan modelinde böylesine bir yaklaşımda olmamıştı. Jazz, hibrit dışında bir motor seçeneği sunmayan ilk model olacak ama son olmayacak çünkü Honda bu felsefenin diğer modellerde de yer alacağını açıkladı. Kısacası yakın zamanda diğer Hodna modellerinde de benzer stratejiler görebiliriz. Hatta 2025 yılında Avrupa pazarında satılan içten yanmalı modellerin hepsinin hibritle değiştirileceği de resmi olarak açıklandı. 2021’de tanıtılacak yeni Civic’de bunu göreceğiz. 

Jazz’da tanıtılan sistemin adı e:HEV olarak geçiyor ve marka bunu alt marka olarak tanıttı. Dolayısıyla Honda’nın iki motorlu hibrit sistemine sahip tüm modellerinde bu e:HEV logosunu göreceğiz. 

Yeni Jazz, model kullanıcılarını sevindirecek bir tasarıma sahip. Bildiğiniz gibi Jazz’ın bugüne kadar elde ettiği başarının altında yatan sır kullanışlılık ve eşsiz genişlikteki kabini olmuştu. Yeni Jazz'da bu özelliklerin devam ettiğini söyleyelim. 

Tasarıma genel olarak baktığınızda yüksek gövde yapısı, geniş camlar gibi kilit özelliklerin yeni modelde de olduğunu görüyoruz. Honda, kabin hacmini daha da genişletebilmek adına A sütunlarını olabildiğince ince tasarlanmış ve kabin yerleşimini lastiklerin üzerinde olacak şekilde konumlandırmış. 

Kabinde eski modelin ‘Magic Seats’ olarak adlandırılan, katlanabilen ve yatırılabilen arka koltuklar aynı şekilde korunurken buranın konfor anlamında daha üst sınıf modelleri aratmayacağı söyleniyor. 

Bu arada yeni Jazz’ın sadece hatchback değil Crosstar adı verilen bir crossover versiyonla da birlikte satılacak. Bu model yükseltilmiş gövde, çift gövde rengi ve plastik gövde koruyucuları gibi farklılıklara sahip olacak. 

Yeni Jazz’ın Avrupa pazarında 2020 yılının ortalarında satışta olması bekleniyor. Türkiye satışı da muhtemelen 2020’nin son aylarında başlayacaktır.

Otomobilin teknik detayları netleştiğinde sizlerle paylaşıyor olacağız. Bizi takipte kalın.

Honda Jazz test sürüşümüzü okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook