Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor

  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 1
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 2
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 3
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 4
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 5
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 6
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 7
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 8
  • Yeni McLaren Elva geçmişten ilham alıyor - 9

Elva, markanın Ultimate Series modelleri olan Senna ve Speedtail’a dahil oldu.

Markanın en hafif otomobili olarak geliştirilen Elva üstü açık bir model. Tasarımı, McLaren tarihindeki McLaren-Elva M1A modelinden geliyor, bu model Bruce McLaren’in, 1960 ve 1970’li yıllarda group 7 regülasyonlarına göre tasarladığı bir yarış otomobili.

Her ne kadar modern Elva yarış otomobili olmasa da güncel McLaren modelleri arasında en hızlısı ve en hafif olanı. Araçta tavan, ön ve yan camlar gibi ‘gereksiz’ detaylar bulunmuyor. Kapılarsa olabildiğince küçük ve alçak tasarlanmış. Aracı kullanırken  rahatsız olmamanız için ön kısımda Active Air Management System adı verilen bir teknolojiye yer verilmiş. Sistem önünden gelen havayı kokpite girmeden önce kaputun içerisine yönlendiriyor, ardından kokpit içerisine sokuyor. böylece daha rahat bir şekilde yolcular havayla temas etmiş oluyor. Bunun içinde ön splitter’ın üzerinde bir hava girişi, kaput üzerinde ikinci bir giriş ve AAMS aktif olduğunda otomatik olarak yükselip alçalan bir karbon fiber siperlik geliştirilmiş. Sistem sürücü tarafından aktif hale getirilebildiği gibi otomatik olarak açılıp kapanıyor da. Eğer bunda rahat etmezseniz istek üzerine geleneksek bir ön cam da alabiliyorsunuz.

Tüm McLaren modelleri gibi otomobilin gövde parçalarının çoğu karbon fiberden üretilmiş. İngiliz marka olabildiğince ağırlık düşürmek için karbon fiberi fazlasıyla kullanmış; ön kaput sadece 1.2 mm kalınlığında. Kapılar da karbon fiberden üretilmiş ve bir McLaren geleneği olarak yukarı doğru açılırken aracın tabanı da tamamen karbon fiberden imal edilmiş.

Elva’da diğer McLaren modellerinden tanıdığımız 4.0 litrelik, çift turbo destekli V8 motor yer alıyor. 815 bg güç üreten motor Senna’dan 15 bg daha güçlüyken bunun nedeni olarak yeni egzoz sistemi, pistonların değiştirilmesi ve soğutma sisteminin elden geçirilmesi. Otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 3 saniyeden daha kısa sürede tamamlarken 0-200 km/s hızlanma 6.7 saniye sürüyor.

Elva’nın süspansiyon sisteminde hidrolik aktif süspansiyon sistemi yer alıyor. Comfort, Sport ve Track modları her koşul için sürüş imkanı sunuyor ve otomobilin kullanışlılığını arttırıyor.

McLaren, Elva modelinden sadece 399 adet üretecek ve ilk teslimatlar 2020’nin son aylarında yapılacak.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook