Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar

  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 1
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 2
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 3
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 4
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 5
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 6
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 7
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 8
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 9
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 10
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 11
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 12
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 13
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 14
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 15
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 16
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 17
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 18
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 19
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 20
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 21
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 22
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 23
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 24
  • Yeni Mercedes C-Sınıfı: Tüm detaylar - 25

Yeni C Sınıfı 4 silindirli benzinli ve dizel motorlar ve yeni teknolojileriyle geldi.

 

Mercedes’in en popüler modeli olan C Sınıfı’nın altıncı nesli dijital bir lansmanla tanıtıldı. 1982 yılında 190 modeliyle başlayan C Sınıfı macerası bugüne kadar 2.5 milyondan fazla satış rakamına ulaştı. C Sınıfı son 10 yılda tüm dünyada en çok satılan Mercedes modeli olurken otomobilin geniş motor yelpazesi, yenilikçi teknolojileri ve imajıyla kendine ciddi bir kullanıcı kitlesi edindi.

Yeni C Sınıfı da geçmişindeki bu kilit özellikleri temel alarak üzerine birçok yeniliği ekliyor. Model tarihinde birçok ilki bünyesinde barındıran W206 kodlu yeni C Sınıfı tamamı elektrik desteği sunan 4 silindirli benzinli ve dizel motorları, ikinci nesil MBUX sistemi, arka aks yönlendirme ve Digital Light teknolojileriyle donatıldı.

Tasarım olarak Mercedes’in kompakt modellerini anımsatan ve markanın 2021’deki en önemli modeli olarak nitelendirilebilecek yeni C Sınıfı’nın tüm detaylarını inceliyoruz.

Tasarım

Otomobil her zaman C Sınıfı’nın en önemli özelliklerinden biri olan uzun motor kaputu, kısa arka bölüm felsefesini benimsiyor. Eskisine göre 25 mm uzatılan aks mesafesi (2865 mm) ve 65 mm uzayan gövde sayesinde uzunluk 4751 mm’ye ulaştı. Genişlik 10 mm artıp 1820 mm’ye çıkarken yükseklik 7 mm azaltıldı. Bu değişimlerin yanında iz açıklığı önde 19, arkada 48 mm arttı. Böylece C Sınıfı hiç olmadığı kadar büyük bir gövdeye sahip oldu. Hem sedan hem de Estate gövde seçenekleriyle tanıtılan otomobilin bagaj hacmi station versiyonda 30 litre genişledi.

Tasarım olarak otomobil Mercedes’in kompakt modelleri A Sınıfı ve CLA’da gördüğümüz tasarım dilini temel alıyor. Daha sade ve yalın çizgiler otomobile ‘cool’ bir hava katıyor. Güç kubbelerine sahip motor kaputu, sportif görünümü daha da güçlendiriyor. Geleneksel gövde orantısı yaklaşımı, “Cab-backward” tasarım doğrultusunda ön cam ve yolcu bölmesi arkaya doğru taşınıyor.

Yandan bakıldığında, özenle oyulmuş yüzeyler benzersiz bir ışık oyunu yaratıyor. Tasarımcılar çizgileri minimuma indirirken, omuz çizgisi daha da belirginleşiyor. Estate versiyonunda eğimli arka camla birlikte eğimli tavan çizgisi fonksiyonelliği kısıtlamadan sportifliği güçlendiriyor. 17 inç ile 19 inç arasında jantlar sportif görünümü tamamlıyor.

Ön görünümü dolduran, markaya özgü ön ızgara tüm versiyonlara merkezi olarak konumlandırılmış bir Yıldız’a sahip. Bununla birlikte versiyona bağlı olarak ızgaranın detayları değişkenlik gösteriyor. Örneğin baz versiyonda merkezi “Yıldız”a sahip ince çıtalar uygulanırken, Avantgarde tasarım konseptine sahip versiyonunda çıtalar süsleniyor ve ızgara krom bir çerçeveye kavuşuyor. AMG tasarım konseptinde ise krom “Yıldız” ile elmas desenli ızgara kullanılıyor.

Arkadan bakıldığında far grubu benzersiz gündüz ve gece görünümüyle dikkat çekiyor. C-Serisi’nin Sedan gövde tipinde ilk kez iki parçalı arka aydınlatma grubu tasarımı kullanılırken aydınlatma fonksiyonları yan paneller ve bagaj kapağındaki stop lambası parçalarına bölünüyor. İsteğe veya donanım paketine bağlı zarif detaylar dış görünümü tamamlıyor. “Metalik Spektral Mavi”, “Metalik Yüksek Teknoloji Gümüşü” ve “designo Opalit Beyaz” olmak üzere üç yeni renk ile seçenekler zenginleştiriliyor.

Her zaman olduğu gibi sportif tasarım sevenler için AMG gövde kiti sunuluyor. Köşeli egzozları, daha agresif tampon tasarımları ve spor koltuklara sahip kabiniyle AMG paketi farklı kimliğini ortaya koyuyor.

Kabin

C Sınıfı’nın kabini yeni tanıtılan S Sınıfı’ndan izler taşıyor. Özellikle de orta konsolda dikey olarak konumlandırılan Infotaintment ekranı gerek yerleşimi gerekse içeriği itibarıyla S Sınıfı’ndakinin aynısı, sadece biraz daha dar: Ekranın genişliği C Sınıfı’nda standart olarak 9.5 inç iken S Sınıfı’nda 11.9 inç. Ancak istek üzerine daha geniş olan ekranı C Sınıfı’nda da alabiliyorsunuz. Bu ekran sürücüye doğru 6 derecelik açı yapacak şekilde yerleştirilmiş, bu kabinin daha sportif ve sürücü odaklı olmasını sağlıyor. 

Orta konsoldaki ekran dışında otomobilin göstergeleri de tamamen dijital. Yine 10.25 ve 12.3 inç genişliğindeki gösterge paneli donanımlara göre tercih edilebiliyor. 

Krom bir çıta, yumuşak dolgulu kolçak bölümü ve hemen önünde parlak siyah bir alan olmak üzere orta konsolu ikiye ayırıyor. Yalın ve modern tasarımlı kapı panelleri konsol tasarımıyla bütünleşiyor. Orta konsol gibi kapı panelinin orta bölümünde de metalik yüzeyler kalite algısını arttırıyor. Tutma kolu, kapı açma kolu ve cam kumandaları bu bölümde bulunurken daha yukarıda ise merkezi kilit ve koltuk kumandaları bulunuyor. Suni deri kaplı konsol isteğe bağlı olarak sunuluyor (AMG tasarım konseptinde standart). Açık gözenekli kahverengi tonlarında veya açık gözenekli siyah ahşap yüzeyler zarif alüminyum süslemelerle zenginleştiriliyor.

Yeni S-Serisi gibi yeni C-Serisi de ikinci nesil MBUX (Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) bilgi-eğlence sistemi ile donatılıyor. Gerek donanım, gerekse de yazılımı önemli oranda gelişen ikinci nesil MBUX ile iç mekan daha da dijital ve daha da akıllı bir yapı kazanıyor. LCD ekranlardaki parlak görüntüler, aracı ve konfor donanımlarını kontrol etmeyi kolaylaştırıyor.

Ekranların görünümü, üç ekran teması (Zarif, Sportif, Klasik) ve üç mod (Navigasyon, Asistan, Servis) ile kişiselleştirilebiliyor. “Klasik” temada, ortasında sürüş bilgilerinin gösterildiği alışagelmiş iki adet yuvarlak göstergeli bir ekran sunuluyor. “Sportif” temasında, kırmızı vurgusu ile daha sportif bir merkezi devir göstergesi sayesinde daha dinamik bir ortam oluşuyor. “Zarif” temasında, gösterge ekranındaki içerik en aza indirgeniyor. Ekranlar ayrıca yedi farklı ortam aydınlatmasıyla renklendirilebiliyor.

MBUX sisteminde opsiyonel olarak sanal gerçeklik altyapılı navigasyon sistemi sunuluyor. Bu teknolojide öndeki kamera araç önündeki görüntüyü yakalıyor ve bunu orta ekranda gösteriyor. Ayrıca video görüntüsüne; trafik işareti, dönüş yönlendirmesi veya şerit değiştirme önerisi gibi sanal nesneler, bilgiler ve işaretler entegre ediliyor. Bu özellik, şehir içindeki navigasyon yönlendirmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak ön camda renkli bir sanal gösterge paneli (head-up display) sunuluyor. Bu ekran sürücüye, motor kaputunun yaklaşık 4,5 m uzağında havada asılı gibi duran 23x8 cm boyutunda sanal bir görüntü gösteriyor.

Motor seçenekleri & Yürüyen aksam

C Sınıfı’nın belki de en çok konuşulacak özelliklerinden biri 6 silindirli motorlarının olmaması. Benzinli ve dizellerden oluşan motor gamının tamamı 4 silindirli tasarıma sahip ve benzinli motorlar hafif hibrit desteği sunan altyapıyla geliyor. Elektrik desteği (ISG; entegre marş jeneratörü) ekstra 20 bg güç ve 200 Nm fazladan tork gücü sağlıyor. 

Motorun turbosu Mercedes-AMG Petronas Formula 1 ekibiyle birlikte geliştirildi. Yarış teknolojisinin seri üretime aktarılması, performans ve verimlilik konularında tamamen yeni standartlar belirliyor. C 300’de, 27 bg anlık ek güç (overboost) sağlanabiliyor.

Benzinli motorlar 1.5 ve 2.0 litrelik turbo ünitelerden oluşuyor. Giriş seviyesindeki C 180 170 bg (5500-6100 d/dak) güç ve 250 Nm (1800-4000 d/dak) tork sunuyor. Bu motorla 8.6 saniyede 100 km/s hıza çıkabilen otomobil maksimum 231 km/s hıza ulaşıyor ve ortalama olarak 6.2 lt/100 km tüketim değerine sahip. C180 sadece arkadan çekişli olarak alınabiliyor.

Aynı motorun 204 bg güç üreten versiyonu C 200 olarak isimlendiriliyor.1800-4000 d/dak arası 300 Nm tork üreten C 200 7.5 sn’de 100 km/s hıza çıkarken maksimum 240 km/s hıza ulaşıyor. C 200 ortalama olarak 6.3 lt/100 km yakıt tüketim değerine sahip. Bu versiyon arkadan çekiş veya dört çeker olarak tercih edilebiliyor.

2.0 litrelik motor C 300 adına sahip. 258 bg güç (2000-3200 d/dak) ve 400 Nm tork sayesinde otomobil 6.0 saniyede 100 km/s hıza çıkarken 250 km/s maksimum sürate ulaşabiliyor. C 300 6.6 lt/100 km tüketim değeriyle performansın yanında yakıt ekonomisi de sağlıyor.

Dizellerse 2.0 litrelik ünitenin 200 ve 265 bg’lik versiyonlarına sahip. C 220 d giriş seviyesi dizel motor olarak geliştirildi ve 440 Nm tork (1800-2800 d/dak) üretiyor. 5.0 lt/100 km ortalama tüketim ve 7.4 saniyelik 0-100 km/s hızlanma 242 km/s maksimum hızla birlikte geliyor.

C 300 d ise 265 bg’lik yüksek gücünü 550 Nm torkuyla kombine ediyor. 5.8 sn’lik 0-100 km/s hızlanmanın yanında ortalama 5.1 lt/100 km’lik tüketim değeri motorun potansiyelini gösteriyor. Mercedes C Sınıfı’nda şimdilik 4 silindirli üniteler dışında bir motor bulunmuyor ama ilerleyen zamanlarda bunu görebiliriz. Tüm bu motor seçenekleri 9 ileri 9G-TRONIC şanzımanla birlikte sunuluyor ve standart olarak geliyor.

Yeni C Sınıfı’nda bu şanzıman tamamen yeniden tasarlandı diyebiliriz. Elektrik motoru, güç elektroniği ve şanzıman soğutucusu, şanzımana entegre edildiğinden, ilave hat ve bağlantılara gerek kalmıyor, böylece alan ve ağırlık avantajı elde ediliyor. Ayrıca şanzımanın verimliliği de arttırılan bir diğer konu. Diğer katkıların yanı sıra, elektrikli yardımcı yağ pompasıyla mekanik pompanın iletim hacmi, önceki modele kıyasla yüzde 30 oranında azaltıldı ve bu da verimliliği arttırıyor. Ayrıca çok çekirdekli işlemciye sahip yeni nesil tam entegre iletim kontrolü, yeni montaj ve bağlantı teknolojisi kullanılıyor. Artan işlem gücüne ek olarak, elektrik arabirimlerinin sayısı azaltılırken şanzıman kontrol ünitelerinin ağırlığı öncekine kıyasla yüzde 30 azaltıldı.

Dört tekerlekten çekişli versiyonlardaki 4MATIC sistemi de geliştirildi. Yeni ön aks daha yüksek tork aktarımına olanak sağlanıyor ve ideal aks yükü dağılımı ile üstün sürüş dinamikleri elde ediliyor. Ayrıca önceki sisteme kıyasla önemli oranda ağırlık avantajı sağlanıyor ve bu da CO2 emisyonlarını düşürmeye yardımcı oluyor. Mühendisler, yeni transfer kutusu ile sürtünme kayıplarını daha da azalttılar. Ayrıca kapalı bir yağ devresine sahip olduğundan herhangi bir ek soğutma önlemi gerektirmiyor.

Yeni dinamik yürüyen aksamda yeni bir dört kollu ön aks ve çok kollu arka aks kullanıyor. Yürüyen aksam, gelişmiş süspansiyon, yuvarlanma ve gürültü konforunun yanı sıra çevik sürüş özellikleri ve üstün sürüş dinamiklerini beraberinde getiriyor. Yeni C-Serisi, isteğe bağlı olarak sertliği seçilebilen süspansiyon ve spor süspansiyon ile de donatılabiliyor.

Arka aks yönlendirmesi

Yeni C-Serisi, isteğe bağlı olarak sunulan arka aks yönlendirme ve bununla birlikte ön aksta daha direkt çalışan direksiyon sistemiyle çok daha çevik ve stabil bir sürüş sunuyor. Arka akstaki 2,5 derecelik yönlendirme açısı, dönüş çapını 43 cm azaltarak 10,64 metreye düşürüyor.

60 km/s’nin altındaki hızlarda, manevralarda, arka tekerlekler ön tekerleklerin açısına göre 2,5 dereceye kadar aksi yönde yönlendiriliyor. Böylece aks mesafesi sanal olarak kısalıyor ve aracın daha çevik olmasını sağlıyor. 60 km/s’nin üzerindeki hızlarda arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde 2,5 dereceye kadar yönlendiriliyor. Bu da tam ters şekilde aks mesafesini sanal olarak uzatırken, özellikle yüksek hızlarda daha dinamik ve daha stabil bir sürüş karakteri oluşuyor.

Yeni Mercedes C Sınıfı’nda markanın tüm yeni güvenlik teknolojileri sunulurken modelde ilk kez DIGITAL LIGHT teknolojisi kullanılmaya başlandı. Mercedes S Sınıfı’nda ilk kez seri olarak üretime giren bu yeni teknoloji sınıfında da ilk kez C Sınıfı’nda yer alıyor. Devrim niteliğindeki far teknolojisi, yardımcı işaretlerin veya uyarı sembollerinin yola yansıtılması gibi yeni fonksiyonlar sağlıyor. DIGITAL LIGHT ile her bir farda üç adet çok güçlü LED’e sahip bir ışık modülü bulunuyor. Söz konusu LED’lerin ışığı 1,3 milyon mikro ayna yardımıyla kırılıyor ve yönlendiriliyor. Böylece araç başına 2,6 milyon pikselin üzerinde çözünürlük sağlanıyor.

DIGITAL LIGHT, isteğe bağlı olarak projeksiyon fonksiyonuyla donatılabiliyor. Bu sistem, kılavuz çizgileri, sembolleri ve animasyonları yola yansıtıyor ve sürüşü daha güvenli hale getiriyor. Örneğin yol çalışması bölgelerinde sistem, kılavuz çizgilerle daralan yolda sürücünün oryantasyonunu kolaylaştırıyor. Sistem, bir spot ışığı ile risk bölgesindeki yayaları vurguluyor ve öngörülen yön noktaları ile konumlarını netleştiriyor. Otoyol çıkışlarında veya tek yön yollarda ters istikamette olan sürücü bir sembol ile uyarılıyor. Aynı sembol, kırmızı ışık veya dur tabelası ihlallerinde de sürücüyü uyarıyor.

Yeni C Sınıfı’nın yıl içerisinde Türkiye’de satışa sunulması bekleniyor.

2016 Mercedes C 200 d Test Sürüşü'nü okumak için tıklayın.

2011 Mercedes C 180 Test Sürüşü'nü okumak için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook