Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi

  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 1
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 2
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 3
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 4
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 5
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 6
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 7
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 8
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 9
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 10
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 11
  • Yeni Peugeot 208 benzinli, dizel ve elektrikli motorlarla geldi - 12

İkinci nesil 208 ilk kez tamamen elektrikli bir motor versiyonuna sahip oluyor; menzil 340 km.

Peugeot, Cenevre öncesi bombasını patlattı: Yeni 208 tanıtıldı. Tamamen yeni bir platform, yeni motorlar, teknolojiler ve hepsinden önemlisi tamamen elektrikli bir versiyonla gelen otomobil iddialı tasarımıyla da 508 modelinde gösterilen tasarım dilini devam ettiriyor.

Markanın en çok satan modellerinin başında gelen 208 bu anlamda Peugeot için hayli önemli. Ayrıca tamamen elektrikli ilk model olacağı için de ayrı bir önem arz ediyor. Yaz aylarında satışına başlanacak otomobil ilk olarak gelecek ay düzenlenecek olan Cenevre Fuarı’nda tanıtılacak.

Yeni nesil 208’de Peugeot yeni bir platforma geçiş yaptı. Eski model EMP2 altyapısında geliştirilmişken yeni modelde CMP (Common Modular Platform) kullanılıyor. Bu altyapı PSA grubunda daha önce DS3 Crossback modelinde kullanılmıştı ayrıca bu yıl içerisinde tanıtılacak olan yeni Opel Corsa ve Citroen C4’te de yer alacağını biliyoruz. Yeni platform sayesinde boş ağırlık 30 kg hafiflemiş durumda. Eski 208’in 207 modeline göre 114 kg hafiflediğini düşündüğümüzde bu pek de büyük bir gelişim gibi görünmese de yeni modelde birçok yeni teknoloji kullanıldığını unutmamak gerek. Dolayısıyla aslında ağırlık tasarrufu görünenden daha büyük diyebiliriz. Platformun asıl kilit noktası elektik altyapısına olanak vermesi. Böylece elektrikli model diğer modellerle aynı bantta üretilebiliyor.

Yeni 208’in tasarımı 508 modelinde gördüğümüz felsefeyi devam ettiriyor. Önde LED farlar, tamponun altına kadar uzanan LED gündüz farlarıyla desteklenirken, ızgara olabildiğince geniş tutulmuş. Motor kaputunun ön kısmında model yazısının yer almasıysa 508’de de kullanılmış ve 504 modelinden alıntılandığı söylenmişti. 208’in GT versiyonlarında çamurlukların üzerindeki siyah plastik aksamlarsa efsanevi 205 modeline gönderme yaparken C sütununa eklenen tasarım detayları da yine bu modeli andırıyor.

208’in kabini olabildiğince geri çekilirken otomobil yerini aldığı modele göre daha uzun, geniş ve alçak bir yapıda. Otomobilin arka kısmıysa en çok dikkat çeken bölge. Her iki tarafta üç adet pençe şeklinde tasarlanan far grubunun ortasında boydan boya siyah bir bölüme yer verilmiş. Böylece otomobil olduğundan daha geniş görünürken, bu aynı zamanda modele daha fazla prestij katıyor.

Kabinde de ciddi anlamda yenilikler görüyoruz. Eski modelin genel tasarım anlayışının gelişmiş bir yorumunu kullanan yeni modelde i-Cockpit altyapısı kullanılıyor. Dolayısıyla küçük direksiyon yine kendine yer bulurken artık daha fazla ekran ve dijital altyapı görüyoruz. Peugeot buna 3D i-Cockpit adını veriyor ve üç boyutlu grafiklerle bunu destekliyor. Tüm 208 modellerinde orta konsolda 7 inç genişliğinde ekran yer alırken üst versiyonlarda ekran genişliği 10 inçe çıkıyor. Ayrıca geniş ekran seçeneğinde Android Auto ve Apple CarPlay desteği de geliyor.

208’in en çok ses getirecek yeniliğiyse motor seçeneklerinde. Benzinli ve dizel motorların yanında ilk kez tamamen elektrikli bir seçenek 208 modelinde yer alıyor. Benzinli motorlar 1.2 litrelik 3 silindirli ünitenin üç farklı seçeneğinden oluşuyor: Atmosferik 75 bg ve turbo destekli PureTech 100 ve 130 bg’lik motorlar. Atmosferik ünite 5 ileri manuel şanzımanla gelirken turbo ünitelerde manuel şanzımanda 6 ileri oran sunuluyor. Markanın EAT adını verdiği otomatik şanzımansa artık 8 ileri olarak alınıyor ve bu, sınıfında bir ilk olarak görünüyor. EAT8 130 bg’lik versiyonda standart olarak geliyor.

Dizelse sadece 1.5 litrelik, 4 silindirli ve 100 bg güç üreten Blue Hdi motorla alınabiliyor. Bu motorda sadece 6 ileri manuel şanzıman yer alırken tüm motorlar WLTP standartlarına uyum sağlarken Euro 6.D emisyonlarını karşılıyor.

Tamamen elektrikli 208 sınıfında bir ilk olarak geliştirildi. E-208 olarak adlandırılan modelde 136 bg güç üreten bir elektrik motoru yer alıyor. 260 Nm tork sunan bu motorla otomobil 0-100 km/s hızlanmasını 8.1 saniyede tamamlıyor ve 50 kWh kapasiteli batarya ile 340 km (WLTP) menzil sunuyor. 8 yıl, 160.000 km garantili batarya standart prizlerden 16 saatte şarj olabilirken, Wall Box (11kw) ile bunu 5 saat 15 dakikaya indirebiliyorsunuz. Wall Box’ın 7.4 kW kapasiteli şarjıyla ise 8 saatlik bir süre sizi bekliyor. Hızlı şarj seçeneğinde 100 kW kapasiteyle bataryanın yüzde 80'i 30 dakikada doluyor.

Peugeot elektrikli model için cep telefonlarıyla uyumlu bir aplikasyon geliştirdi. Bu aplikasyondan otomobili şarj edebilir, isterseniz şarjı sonlandırabilirsiniz. Ayrıca akıllı navigasyon sistemi sayesinde şarj noktalarını görebiliyor, Trip Planner sayesinde menzilinizle nereye kadar gidebileceğinizi takip edebiliyorsunuz.

208’de yeni nesil tüm güvenlik sistemleri yer alıyor. Sekiz ileri otomatik şanzımanlı versiyonlar akıllı hız kontrol sistemiyle gelirken otonom park sistemi ilk kez 208’de kullanılıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook