550 bg’lik, AMG temelli V8 motora sahip DBX'in, markanın en çok satan modeli olması planlanıyor.
Sonunda Aston Martin de SUV çılgınlığına ayak uydurdu. Uzun süredir kamuflajlı fotoğrafları paylaşılan, motor seçenekleri duyurulan otomobil Los Angeles Fuarı’nda tanıtıldı.
DBX’in, Aston Martin’in en çok satan modeli olması planlanıyor. Markaların SUV modellerle yakaladığı satış başarılarına baktığımızda bunun olmaması için bir neden göremiyoruz. Özellikle de başlıca rakipleri Porsche Cayenne ve Lamborghini Urus gibi modeller bu konuda son derece başarılı oldular, ki Aston Martin de yıllık 4000 adet satmayı planladıklarını açıkladı. Bu rakam markanın yıllık satışlarını 10.000 adetin üzerine taşıyacak. 106 yıllık bir geçmişi olan markanın bugüne kadar elde ettiği en büyük satış rakamını hedefliyor olması DBX’in önemi hakkında ipucu veriyordur diye düşünüyoruz.
Aston Martin bu otomobil için 2015 yılından beri çalışıyor ve aracın prototipleri iki yıldan uzun bir süredir yollarda kullanılıyor, deneniyor. Hatta DBX’in Nürburgring’de sıkı bir tur attığına dair de söylentiler dolaşıyor ama şimdilik bu konuda bir açıklama gelmedi.
Otomobilin tasarımı diğer Aston Martin modellerini andırıyor. Özellikle önde ızgara tasarımı, güçlü ve vurgulanmış çamurluk yapısı ve arka taraftaki aerodinamik görüntü ve far yapısı bunun en büyük etkenlerinden.
Modelin kendine özgü platformu tamamen alüminyumdan üretilmiş. Aston Martin bu konuda ciddi şekilde tecrübeli ve bunu DBX’e aktarmış. Alüminyumun fazlasıyla kullanılması sonucunda aracın ağırlığı 2245 kg gibi iddialı sayılacak bir değerde tutulmuş. Rakipler Porsche Cayenne ve Lambo Urus’un yaklaşık 450 kg kadar ağır olduklarını düşündüğümüzde İngiliz üreticinin bu konudaki başarısını daha rahat anlayabiliriz. 5039 mm uzunluğundaki DBX, 1998 mm genişliğinde, 1680 mm yüksekliğinde ve 3060 mm’lik aks mesafesine sahip. Aks mesafesinin tüm rakiplerinden uzun olması ilgi çekici bir noktayken sarkmaların kısa olması aracın sportif görünmesini sağlıyor.
Kabin de bir Aston Martin’e yakışır şekilde son derece kaliteli ve lüks tasarlanmış. Tamamen kişisel zevklere göre tasarlanabilen kabinde neredeyse sonsuz seçenek sunuluyor. Burada bir diğer ilginç nokta da DBX’in kabininde yer alan buton ve düğmelerin hiçbirinin diğer modellerde yer almaması, modele özel tasarlanması. Bu kişilerin kendilerini özel hissetmelerini sağlarken DBX’in kendine has bir model olması hissiyatını da arttırıyor.
Kabinde tamamen dijital göstergeler (10.25 inç) ve orta konsolda yer alan Infotaintment (12.3 inç) ekranı dikkat çekiyor. Ekran kullanımı için ortada yuvarlak kontrol düğmesi yine yerini alırken vites topuzunun olmaması bu alanda daha çok yer olduğu anlamına geliyor. Vites seçimleri düğmelerle yapılırken, manuel değişim keyfi için direksiyonun arkasında kulakçıklara yer verilmiş. Müzik severler içinse 800 Watt gücündeki ses sistemi standart olarak sunuluyor, 64 renkli ambiyans aydınlatması kullanıcıların keyfine göre renk seçmeleri için ideal ortamı sunuyor.
Koltuklar DB11 modelinden alınmış ve son derece sportif görünüyor. DBX’te SUV’lerin en büyük özelliklerinden olan kullanışlılık anlamında ilginç donanımlara yer verilmiş. Pet Paketi olarak adlandırılan donanımda arka tarafta portatif köpek yıkama sistemi yer alırken Kar Paketinde bot ısıtıcılar yer alıyor. 632 litrelik bagaj hacmi, 40:20:40 oranında katlanabilen arka koltuklar sayesinde genişletilebiliyor.
DBX’te diğer Aston Martin modellerinden de tanıdığımız, Mercedes-AMG imzalı 4.0 litrelik, çift turbo destekli V8 motor kullanılıyor. İngiliz üretici motoru DBX’e entegre ederken intercooler, turbolarda güncellemeye giderken motorun sıkıştırma oranı da arttırıldı. Böylece DB11’de 510 bg güç üreten ünite 550 bg güç (6500 d/dak) ve 700 Nm tork (2200-5000 d/dak) üretir hale getirildi. 9 ileri ZF imzalı otomatik şanzımanla dört lastiğe birden bu gücü ileten DBX 0-100 km/s hızlanmasını 4.5 saniyede tamamlıyor ve 291 km/s maksimum hıza çıkabiliyor.
Dört çeker sistemi tamamen elektronik altyapılı ve standart kullanımda araç %100 arka lastiklere güç iletiyor. Gerektiğindeyse torkun %50’si ön lastiklere de aktarılabiliyor. Araçta 4 yoli 2 de arazi modu olmak üzere toplam 6 sürüş modu yer alıyor.
Şimdilik DBX’de farklı motor seçenekleri bulunmuyor ama yakın zamanda bu konuda çalışmalar göreceğiz. Bu motorun daha güçsüz bir versiyonu da DBX’te bulunurken Aston Martin daha güçlü ve sınırlı sayıda üretilen versiyonları da üretebileceğini açıklıyor. Tamamen elektrikli bir model üretilmeyecekken plug-in hibrit bir DBX çok büyük olasılıkla göreceğiz...