Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı

  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 1
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 2
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 3
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 4
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 5
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 6
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 7
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 8
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 9
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 10
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 11
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 12
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 13
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 14
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 15
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 16
  • Ford, Mustang Mach-E adında elektrikli crossover modelini tanıttı - 17

Mustang’den esinlenilen tasarım aracı dramatik ve dikkat çekici hale getiriyor. 

Mustang adının elektrikli bir araçta, hele ki bir crossover’da kullanılmasını doğru bulmayabilirsiniz. Ne var ki Ford bu şekilde düşünmüyor ve yeni elektrikli crossover modeline Mustang adını veriyor. Ford’un etkileyici görünen (iyi veya kötü anlamda) bir elektrikli araca ihtiyacı olduğunu anlayabiliyoruz ama bunu pekala bambaşka bir isim kullanarak da yapabilirlerdi. Yoksa Mustang adının geçmişte olduğu kadar gelecekte de var olmasının bir garantisi mi demeliyiz bu otomobile?

Her neyse; Mach-E’ye geri dönelim... Açık şekilde Mustang’ten ilham alınan tasarımda önde tamamen kapatılmış ızgara, Mustang’in farlarına benzeyen ön farlar ve kocaman bir Mustang logosu dikkat çekiyor. Hatta otomobilin hiçbir noktasında Ford logosunun yer almaması ilginç. Arkada da aynı şekilde üç dikey hareketli şekilde tasarlanan far grubu ve fastback şekilli tavan çizgisi yine Mustang’i andırıyor. 

Ford Avrupa’nın baş tasarımcısı Murat Güler Mach-E için şunu söylüyor: “burada amacımız kalabalıkta kendini gösterecek bir otomobil yaratmaktı. Bu EV’nin kesinlikle ruhu var ve bu aracı yaparken aklımızda farklı olmasını sağlamak vardı. Sadece Ford, Mustang’i yapabilir ve önümüzdeki birkaç yıl içinde birçok farklı isime sahip elektrikli araçlar göreceğiz. Mustang adıyla bu araca drama ve duygu eklemiş olduk.” 

4712 mm uzunluğundaki otomobil 1881 mm genişliğinde ve 1597 mm uzunluğunda, bu da rakipleri Jaguar I-Pace’den biraz uzun, Mercedes EQC’den biraz kısa olduğu anlamına geliyor. Model, Ford’un yeni, global elektrikli araç platformu Global Electrified 2 altyapısı üzerine şekilleniyor. Bu platform yeni Focus ve Kuga gibi modellere temel olan C2 platformunun gelişmiş bir versiyonuyken EV tasarlanması için aks mesafesi, motor kaputu boyutları gibi noktalar uzatılmış. 402 litrelik bagaj hacmine ön kısımda 100 litrelik su geçirmez bir bölme eşlik ediyor. 

Mach-E’nin kabini oldukça sıradışı tasarlanmış. Orta konsolda, dikey olarak konumlandırılan ekrana baktığınızda aklınıza ilk gelen modelin Tesla markasında olması tesadüf değil. Zira Ford bu otomobili tasarlarken kendine Tesla Model Y’yi referans noktası olarak aldı, bunu resmi olarak açıklamasalar da bu şekilde olduğunu görebiliyoruz. 15.5 inç genişlşiğindeki dokunmatik ekran aracın birçok kumandasına ev sahipliği yapıyor ve bu kısımda neredeyse hiç buton olmaması dikkat çekiyor. Bunun dışında 10.2 inçlik, tamamen dijital bir gösterge paneli de direksiyonun arkasında yer alıyor. Direksiyonun üzerindeki düğme gruplarından bu ekranlardaki fonksiyonları kumanda edebiliyorsunuz. 

Gelelim Mach-E’nin motorlarına. Araçta iki batarya, üç motor seçeneği yer alıyor. Giriş seviyesinde tek elektrik motoru arka lastiklere güç iletirken 75.7 kWh kapasiteki bataryaya sahip. 255 bg’lik motor giriş seviyesinde kullanılırken Mach-E’nin bu batarya seçeneğiyle WLTP standartlarına göre 450 km menzil sunuyor. 

Daha güçlü olan seçenekteyse 99 kWh batarya ve 290 bg’lik güç ünitesi yer alıyor ve WLTP standartlarına göre 536 km’lik menzil sunuyor. 

Model gamının en üstünde çift motorlu versiyon yer alıyor. Her iki batarya (75 ve 99 kWh) ile alınabilen bu versiyon 335 bg güç üretiyor. Daha sonra bunlara Mach-E GT adı verilen ve 465 bg güç, 830 Nm tork üreten bir versiyon da eklenecek. Bu modelin 0-100 km/s hızlanmasını 5 saniyeden kısa sürede tamamlaması öngörülüyor. 

Çift motorlu versiyonlarda kırmızı renkli fren kaliperleri yer alırken 19 inç jantlara da yer verilmiş. Tek motorlu versiyonlarda 18 inç genişliğinde jantlar kullanılıyor. 

Otomobilin üretimi Meksika’da yapılacakken, Ford model için şimdiden sipariş almaya başladı bile. İlk teslimatlarınsa 2020’nin Ekim ayında yapılması planlanıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook