BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor

  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 1
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 2
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 3
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 4
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 5
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 6
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 7
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 8
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 9
  • BMW i Vision Dynamics konsepti 600 km menzil sunuyor - 10

Frankfurt’ta tanıtılan yeni konsept otomobil 2021’de piyasada olacakken, modelin adının i5 olacağı konuşuluyor.


Dört kapılı coupe formunda tasarlanan konsept, BMW i markasının üçüncü modeli olarak geliştirilmiş. 2021’de satışta olması planlanan konsept 0-100 km/s hızlanmasını 4.0 saniyede gerçekleştirirken, 200 km/s hıza ulaşabiliyor ve maksimum 600 km’lik menziliyle dikkat çekiyor. Otomobilin üretim versiyonunda adının i5 olması bekleniyor. Bu da güncel i3 ile i8 spor otomobil arasında konumlandırılacağını işaret ediyor.

2014’te ortaya atılan BMW i alt markası i3 ve i8 olmak üzere iki modelle hayatına başlamış ama o günden bu güne kadar yeni bir model ile desteklenmemişti. Bu konu BMW’nin eleştirildiği bir konu olmuş, i5’in yakın zamanda üretime geçebileceği tartışmalarını başlatmıştı.

Araç şimdilik klasik konsept çizgilerine sahip, yani üretime yakın olduğunu söyleyemeyiz. Ancak otomobilin üretimi için mühendislik çalışmalarının başladığı açıklanıyor. Fütüristik tasarım, vurgulanmış motor kaputu, farklı cam çizgileri ve ince yapılı LED arka farların ne kadarının üretime geçeceği merak konusuyken konsepte bakarak üretim versiyonunun tıpkı i8 gibi ilgi çekici olacağı yorumunu yapabiliriz.

Güncel 3 Serisi boyutlarına yakın olan konsept, geçen sene markanın yüzünci yılı için tanıtılan Vision Next konseptinden çizgiler taşıyor. Özellikle ön kısımdaki böbrek tasarımı ve farların tasarımı fazlasıyla geçen senenin konseptini anımsatıyor.

Konseptin en önemli özelliği BMW’nin beşinci jenerasyon elektrik altyapısında geliştirilmesi. Bu yenilikçi fikir otomobillere daha uzun menzil sağlayacakken, performansta da artış olması planlar dahilinde. Zaten 0-100 hızlanmanın 4 saniye civarında olması bunun bir getirisi.

BMW aracın tanıtımında yaptığı açıklamada BMW i markası için ikinci aşamaya geçtiklerini söylerken, bu konuda elektrik mobilite ve otonom sürüşün birlikte geliştirileceğinin altını çizdi. BMW AR&GE Başkanı Klaus Fröhlich konuyla ilgil şunları söyledi: “Otonom sürüş tenkonolojierini son hızla geliştiriyoruz. İlk olarak 5. Seviyeyi (araçların tamamen kendi kendine hareket etmeleri) anlamamız gerekiyor. Bu seviyenin 2025’te piyasada olmasını umuyoruz.

“2025’te 25 adet elektrikli ya da hibrit aracımız yollarda olacakken, bunların 12’si tamamen elektrikli olacağını planlıyoruz. Elektrikli mobilite markamız için son derece önemli bir konu.”

i Vision konsepti dışında tanıtılan elektrikli MINI ve yeni X3’teki hibrit modeller bunlardan bazıları. Söz konusu iki araçta Seviye 3 ve Seviye 4 otonom sistemler sunuluyor.

BMW Frankfurt'ta i Vision Dynamics konsepti dışında yeni i3, X3, M5, 8 Serisi Coupe konsepti ve X7 konseptini tanıttı.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook