Bugatti Chiron: Tüm detaylar

  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 1
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 2
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 3
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 4
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 5
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 6
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 7
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 8
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 9
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 10
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 11
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 12
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 13
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 14
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 15
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 16
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 17
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 18
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 19
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 20
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 21
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 22
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 23
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 24
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 25
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 26
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 27
  • Bugatti Chiron: Tüm detaylar - 28

Veyron’un 1001 bg’lik gücünün fazla olduğunu mu düşünüyordunuz? %50 daha fazla güce ne dersiniz? Karşınızda 1500 bg’lik Chiron ve tüm detayları.

Bugatti Veyron’un ilk piyasaya çıktığı dönemi daha dün gibi hatırlıyoruz, zaten 2005 tarihi olduğu için bundan çok da uzun bir zaman önce değildi bu.

Hepimiz Bugatti’nni paylaşmış olduğu güç ve performans değerlerini gördüğümüzde ‘yok, olamaz’, ‘yol otomobilinde bunu yapamazlar’ gibi şeyler düşünmüştük. Veyron’un 8 yıllık bir gelişim süreci ve bu süreç içinde geçirdiği sıkıntılardan falan haberimiz vardı. Yine de daha önce görülmemiş bir seviyeyi Bugatti’nin denemesi, denemekten öte bunu realiteye dökmesi otomobil tarihi için bir milat olmuştu. Veyron’dan önce 1000 bg ve 400 km/s sınırları hiç zorlanmamış, McLaren F1’in 386 km/s’lik rekoru en üst noktada uzun yıllar kalmıştı.

Veyron her şeyi değiştirdi, imkansızın yapılabileceğini, mühendislik sınırlarının sonuna kadar zorlanabileceğini, lastiklerin 400 km/s’nin üzerinde dayanabileceğini ve şanzımanın 1200 Nm’lik torka dayanabileceğini gösterdi. Dahası, Veyron bu kadar güçlü ve hızlı otomobillerin bile kullanışlı olabileceğini, müşteriler tarafından tercih edileceğini kanıtladı.

Veyron’da ortaya atılan bu ‘limitlerin üzerinde olma’ imajı ve ‘hypercar’ tanımı o günden beri Bugatti’nin mottosu oldu. Dahası, yıllar geçtikçe hepimizin aklında şu sorular şekillenmeye başladı: ‘Acaba Bugatti, Veyron’un yerine nasıl bir otomobil koyacak?’ ‘Son dönemlerde emisyon skandallarında adı sıkça anılmaya başlanan VW Group acaba Veyron’un devamı olan otomobili üretime alacak mıydı?’

Bu ve bunun gibi soruların Cenevre’de Chiron adıyla cevabını buldu. Hemen teknik özelliklerin üzerinden geçelim: 1500 bg güç ve 1600 Nm tork!

Evet, gördüğünüz gibi Chiron, Veyron’un orijinal halinden (birçok özel versiyon üretildi) tam %50 daha güçlü! Bunu tekrar düşünün lütfen; 1001 bg’lik Veyron’dan %50 daha güçlü! Akıl sır almıyor değil mi? Evet, Bugatti bir kez daha mantık ve fizik sınırlarını zorladı ve ortaya Chiron’u attı. Bir kez daha söyleyebiliriz ki, dünyada bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Tasarım & Altyapı

Elbette Chiron’un gelişimi Veyron kadar sancılı olmadı çünkü artık Bugatti’nin elinde hazır bir şasi, motor ve yürüyen aksamın temeli var. Yine de on yıldan uzun bir zamandır üretilen Veyron şasisine bazı eklemeler ve güncellemeler yapıldı.

Hatta Bugatti şasinin tamamen yenilendiğini ve karbonfiberden üretildiğini söylüyor. Bu ciddi anlamda bir ağırlık tasarrufu anlamına geliyor. Yeni tasarlanmış ön kısım daha fazla bagaj hacmi için planlanmışken, lityum iyon fosfat akü olabilecek en düşük seviyede konumlandırılmış. Süspansiyonlar sistemi tamamen Chiron’a özel olarak geliştirilmiş ve amortisörler Sachs imzası taşıyor. Bu amortisörler 6 milisaniyede bir sensörlerle kontrol yaparak otomobilin sürüş karakterini etkiliyor. Tamamen karbonfiberden üretilmiş ön viraj demiri sürüş rafineliğini hiç olmadığı kadar yüksek bir noktaya taşımak için biçilmiş kaftan.

Fren sistemi AP imzalı. 1500 bg’lik gücü durdurabilmek için önde 420 mm, sekiz pistonlu kaliperler ve karbon seramik disklere yer verilmiş, ABS modülü tamamen yeniden tasarlanmış. Lastik ölçüleri önde 285/30 R20, arkadaysa 355/25 R21 ölçülerinde.

Chiron’un dış tasarımı da hayli etkileyici. Özellikle öndeki dar ve uzunlamasına yerleştirilmiş LED’ler son derece agresif bir görüntü sağlarken artık bir Bugatti klasiği olan ‘at nalı’ şeklindeki ızgaraya yine yer verilmiş.

Arkadaysa üzerinde bir hayli çalışıldığı söylenen tek parça LED far öne çıkıyor. 1.6 metre uzunluğundaki LED grubu alüminyum bir parçanın üzerine entegre edilmiş.

Chiron’un en etkileyici göründüğü noktası profil. Bu kısımda tasarımı domine eden ve Bugatti çizgisi olarak adlandırılan ‘C’ şeklindeki yapı a sütunundan çıkıp, kapıların altına kadar iniyor. Üstelik bu sadece görsel değil işlevsel de bir çizgi. Bu C şeklindeki yapı aslında tamamen bir spoyler görevi görüyor; otomobilin üst kısmındaki yüksek basınçlı hava ile alt kısmındaki alçak basınçlı havayı birbirinden ayırıyor ve gövdenin çok daha iyi şekilde yere basmasını sağlıyor.

Otomobilin şasisinin Veyron’a göre çok daha ayarlanabilir olduğu söyleniyor. Hatta Bugatti, Chiron’un sürüş keyfini artırmak için bir drift modu bile yaratmış! 1500 bg ile drift yapmak? Oldukça heyecan verici olmalı.

Motor

Chiron’da hangi motorun kullanılacağı da ayrı bir merak konusuydu. Daha doğrusu Bugatti’nin, Veyron’da kullandığı güç ünitesini nasıl yenileyeceği merak ediliyordu.

Yeni bir motor üzerinde çalışmak muhtemelen otomobilin bütün bütçesinin sadece motor üzerine odaklanması anlamına geleceği için Bugatti eldeki motoru güncellemeyi tercih etti. Ulaştıkları güç rakamlarına bakacak olursak bu konuda doğru bir yol aldıklarını görebiliriz: 1500 bg güç, 1600 Nm tork!

8.0 lt’lik, W16 silindirli, 4 turbolu motorun hacim konusunda bir değişikliği olmasa da güç ünitesinin içinde ciddi değişikliklere gidilmiş. Öncelikle krank mili hafifletilmiş ve 1.4 kg’lık bir ağırlık atılmış. Bu daha hızlı çalışabilmesi için çok kritik bir özellik. 16 adet piston kolu titanyumdan üretilmiş ve çok daha sağlam ve hafif olmaları sağlanmış. 4 adet turbo, Veyron’dakilere göre çok daha fazla ısındığı ve güç ürettikleri tam %30 oranında büyümüşler ve artık sıralı olarak çalışıyorlar. Manifoldlara yerleştirilen servo motorları turboların çalışmasını devam ettirirken düşük devirlerde olabilecek turbo gecikmesinin de önüne geçmiş oluyorlar. Gerektiği zaman da turboları devreye maksimum basınçta (1.85 bar) sokuyorlar. Tamamen yenilenmiş emme manifoldu karbonfiberden, egzozlar titanyumdan üretilmiş, bu sayede gazların çok daha efektif bir şekilde motorun dışına atılması sağlanmış. 1600 Nm’lik torkun sadece 2000 d/dak’da (6700 d/dak’ya kadar sabit) üretilmesinde bunun etkisi büyük.

Yine Ricciardo tarafından geliştirilen 7 ileri çift kavramalı şanzıman artan güçle baş edebilmesi için modifiye edilmiş: Yeni vites seçici, bağlantılar, elden geçirilmiş yağlama sistemi, yeni şanzıman yağı ve şaft bunlardan bazıları. Altı kademeli debriyaj ise yine yeni geliştirilen parçalar arasında.

Otomobilin maksimum hızı 418 km/s olarak belirtilirken 0-100 km/s hızlanma için 2.5 sn’den az açıklaması yapılıyor.

Sonuç

Bugatti bir kez daha sınırların üzerinde bir otomobil çıkarttı ortaya. Veyron sonrası hayatına devam etmesi bile kesin olmayan bir marka için Chiron muazzam bir başarı olarak nitelendirilebilir.

200 adetlik üretim şimdilik az gibi görünse de ilerleyen dönemlerde bunun artmasını bekleyebiliriz.

Bugatti Chiron üretim haberi için tıklayın.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook