Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor

  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 1
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 2
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 3
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 4
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 5
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 6
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 7
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 8
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 9
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 10
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 11
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 12
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 13
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 14
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 15
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 16
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 17
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 18
  • Hyundai IONIQ 5 retro tasarımıyla oldukça iddialı görünüyor - 19

Cesur bir tasarıma sahip olan otomobil Hyundai’ın ilk otomobili Pony’e atıfta bulunuyor. 

Hyundai’ın artık sadece elektrikli araçlar üretimine odaklanan alt markası IONIQ ilk modelini IONIQ 5 ismiyle tanıttı. Retro tasarımı, farklı batarya kapasiteleri ve motor seçenekleriyle IONIQ 5 son derece iddialı ve fütüristik bir otomobil. Model aynı zamanda Hyundai’ın elektrikli araçlar konusunda ne kadar kararlı olduğunu da gösteren bir ürün olarak dikkat çekiyor. 

Hyundai’ın elektrikli araçlar için geliştirdiği E-GMP platformu üzerine şekillenen otomobil Hyundai 45 konseptiyle neredeyse aynı görünen tasarımıyla öne çıkıyor. Bu konsept ise markanın tarihinde ilk ürettiği Pony modelinin üretiminin üzerinden 45 yıl geçmesi hatırına, 2019 yılında ortaya atılmıştı. Tamamen LED’lerden oluşan farlar, dik C sütunu tasarımı ve Hyundai’ın tasarım kimliği Sensuous Sportiness araca oldukça dinamik çizgiler katıyor. 

4635 mm uzunluğundaki otomobil aslında oldukça iri ama tasarımı sayesinde boyutlarını başarıyla gizleyebiliyor. Yükseklik 1605 mm, genişlik 1890 mm olarak verilirken aks mesafesi 3000 mm ile BMW 7 Serisi’ne oldukça yakın. Bagaj hacmi 531 litre ama koltukların yatırılması sayesinde bunu 1600 litreye kadar çıkartabilmek mümkün. 

Kabinde Hyundai’ın E-GMP platformundan olabildiğince yararlandığını görebiliyoruz. Özel olarak sadece elektrikli araçlar için geliştirilen bu yeni platform sayesinde taban tamamen dümdüz şekilde tasarlandı. Bu sayede çok daha konforlu ve değişken yapıda koltuklar sunulabiliyor. 

Kabinde ‘Living Space-Yaşam Alanı’ konsepti dikkat çekiyor. Bu konsept iç mekanın evdeki mobilyalardan esinlenerek tasarlanması üzerine şekilleniyor. Orta konsol 140 mm ileri-geri hareket edebiliyor ve arkadaki gerekse öndeki yolculara hizmet edebiliyor. Vites seçim düğmesinin direksiyon arkasında konumlandırılması bu modüler yapıya olanak verirken koltukların arasında daha geniş bir alan yaratılmasını da sağlıyor. Arka koltuktaki yolcular için kablosuz cep telefonu şarjı, bardaklıklar ve USB girişi gibi hayatı kolaylaştıracak unsurlar sunuluyor. IONIQ 5 kabin içindeki 220 volt priz sayesinde bir güç kaynağı olarak kullanılabiliyor. 

 Kabinde tamamen dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması dikkat çekici. Kapı tutacakları ve koltuklarda geri dönüştürülmüş plastik şişeler, kumaşlar ve bitkisel yağlarla işlenmiş derilere yer veriliyor. Kapılarda poliüretan boyalar ve kapı içlerinde 'paperette' adı verilen, tamamen geri dönüştürülebilir malzemeler otomobilin çevreci kimliğini daha da öne çıkartıyor. 

İç mekanda bunun dışında iki adet 12.0 inçlik ekran dikkat çekiyor. Tamamen dijital göstergeler ve Hyundai’ın son jenerasyon Blue Link altyapısına sahip Infotaintment ekranında sürüşe ve bağlantı teknolojilerine dair tüm bilgilere ulaşabiliyorsunuz. 

IONIQ 5 800V şarj teknolojisiyle, Porsche Taycan’dan sonra bu teknolojiye sahip ikinci elektrikli otomobil oluyor. Bu sayede ultra hızlı şarj olabilen otomobil 5 dakikada 100 km menzil sağlayabiliyor. 220kW DC şarj altyapısıyşa bataryayı %10’dan %80 oranına sadece 18 dakikada şarj edebiliyorsunuz. Maksimum 350 kW kapasiteli şarj altyapısı sayesinde ise bataryayı 5 dakika 100 km menzil verecek şekilde şarj etmeniz mümkün oluyor. Aynı şekilde 350 kW bataryanın şarj durumunu sadece 18 dakikada %10'dan %80'e çıkartabiliyor.

Otomobilde farklı batarya ve motor seçeneklerinin olması daha geniş kullanıcı kitlesine erişmek adına yapılmış akıllı bir adım. 72.6 kWh ve 58 kWh kapasiteli bataryalar sayesinde maksimum menzil 480 km’ye kadar çıkıyor. 

Model gamının en üstünde yer alan 72.6 kWh kapasiteli bataryaya (uzun menzil) sahip olan versiyon dört tekerlekten çekişli veya arkadan çekişli olarak alınabiliyor. Dört çeker versiyon iki motorla birlikte gelirken maksimum güç 302 bg’e yükselirken tork 605 Nm. Bu versiyon 0-100 km/s hızlanmasını 5.2 saniyede tamamlıyor. Model arkadan çekişli ve tek motorlu olarak alındığındaysa güç 215 bg, tork 350 Nm olarak veriliyor. Bu versiyonda 0-100 km/s hızlanma 7.4 saniye sürüyor. 

58 kWh kapasiteli bataryadaysa (standart menzil) motor güçleri de değişiyor. Yine dört çeker veya arkadan çekişli olarak alınabilen kısa menzilli versiyonda çift motorda güç 232 bg, 605 Nm oluyor. Bu model 6.1 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Tek motorlu versiyondaysa 170 bg güce 350 Nm tork eşlik ediyor ve bu sayede otomobil 8.5 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Otomobil 1600 kg çekme kapasitesine sahip. 

Otomobilin fiyatları henüz belli olmadı ve Avrupa pazarı için ön siparişler alınmaya başlandı. Hyundai model için çok ciddi bir talep olduğunu açıklarken toplamda 236.000 adet sipariş aldığını ve bunun her geçen gün arttığı bilgisinii verdi. Modelin ilk versiyonları IONIQ 5 Project 45 ise tanıtıldıktan 24 saat içinde 3000 adetlik sipariş alarak sınırlı sayıda olan üretimini sadece bir gün içinde bitirdi. 

Otomobilin 2022’de ülkemizde satışa sunulması olasılıklar dahilinde.



Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook