Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor

  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 1
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 2
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 3
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 4
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 5
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 6
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 7
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 8
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 9
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 10
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 11
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 12
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 13
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 14
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 15
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 16
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 17
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 18
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 19
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 20
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 21
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 22
  • Porsche’nin ilk elektrikli modeli Taycan 761 bg güç üretiyor - 23

Bu güç anlık olarak üretiliyor, sürekli olarak üretilen güç ise 625 bg.


Porsche’nin uzun zamandır teaser fotoğraflarını paylaştığı, rekorlarından bahsettiği ilk elektrikli modeli Taycan sonunda tanıtıldı.

Dünyanın üç farklı noktasında (Çin, Kanada ve Almanya) aynı anda yapılan lansmanla tanıtılan otomobil gelecek hafa kapılarını açacak olan Frankfurt Fuarı’nda markanın yıldızı olacak.

Porsche’nin tarihindeki ilk tamamen elektrikli model marka için yeni bir dönemin başlaması anlamına geliyor. Markanın CEO’su Oliver Blume lansmanda model hakkında şunları söyledi: “Taycan tarihimizle geleceğimizi birbirine bağlıyor. 70 yıldır insanlara heyecan veren markamızın başarısını ileriye taşıyacak. Bu gün Porsche için yeni bir dönemin başlangıcıdır.”

Alman marka Taycan için 6 milyar Euro yatırım yaptı ve model Porsche’nin Stuttgart’daki Zuffenhausen fabrikalarında üretilecek. Bu fabrika yeni yatırımla birlikte geri dönüşebilir enerjiyle Taycan için gerekli olan elektriği üreten bir hale getirildi.

Otomobilde yeni, sadece elektrikli modellerde kullanılacak bir platform yer alıyor.bu platformu yakın gelecekte Audi’nin elektrikli modellerinde de göreceğiz. Bu platformda ön ve arka aksta iki farklı elektrik motoru yer alıyor ve böylece otomobil dört çeker altyapısıyla geliyor. Şimdilik iki güç seçeneğine sahip modeller Turbo ve Turbo S olarak adlandırılıyor. Tabii bu ikonik isimler sadece isim olarak Taycan’da yer alıyorlar, motorlar elektrikli olduğu için turbo desteği gibi bir durum söz konusu değil. Porsche daha sonra baz model bir Taycan modelinin de ekleneceğinin ipuçlarını verirken bu modelde muhtemelen tek elektrik motoru yer alacak.

Batarya paketi tabanda, iki aksın ortasında konumlandırılmış. 93.4 kWh kapasiteli batarya sayesinde Taycan’in menzili WLTP standartlarına göre 388-450 km olarak veriliyor. Taycan dünyanın ilk 800 voltluk elektrik sistemi kullanan otomobili unvanına sahip. Bu sistem sayesinde tüm altyapı çok daha hafif olarak tasarlanmışken, otomobil çok daha istikrarlı bir performans sunuyor. Ayrıca sistem standart sistemlere göre daha kompakt bir yapıdayken termal verimlilik olarak da daha verimli.

Öndeki motor tek ileri şanzımana sahipken arka motorda iki oranlı şanzıman kullanılıyor. Bu şanzımanda birinci vites kalkış için, ikinci vitesse hızlı kullanılar için tasarlanmış.

Turbo modeli 680 bg güç üretirken bu güç Launch Control modunda aktif oluyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlıyor. Eğer kalkış kontrol sistemini kapatırsanız gücünüz 625 bg oluyor. Taycan Turbo 450 km menzil sunuyor. 

Model gamının en üstünde yer alan Turbo S ise maksimum olarak 761 bg güce sahip ama bu da yine kalkış kontrol sistemiyle aktif hale geliyor, sistemi kapatırsanız güç Turbo ile aynı 625 bg. Turbo S 2.8 sn’de 100 km/s hıza çıkarken 0-160 km/s hızlanma sadece 6.2 saniye, 0-200 km/s ise 9.8 saniye sürüyor. Her iki model de maksimum olarak 260 km/s hıza çıkabiliyorlar. Turbo S’de tork 1050 Nm olarak verilirken otomobilin ağırlığı 2295 kg.

Gelelim bataryaların şarjına. 800 voltluk altyapı sayesinde DC şarj istasyonlarında (270 kW ile) otomobil 5 dakika içinde 100 km’lik menzil sunacak (WLTP) hale geliyor. Tamamen bitmiş halden yizde 80 doluluk oranına ulaşma süresiyse 22.5 dakika olarak veriliyor. 11 kW Wallbox ile 11 saat süren şarj işlemi ayrıca AC olarak da standart prizlerden yapılabiliyor. 50 kW’lık hızlı şarj istasyonundansa şarj durumu 93 dakikada yüzde 80’e ulaşıyor.

Taycan, Porsche’nin model gamındaki diğer sedanı Panamera’ya göre daha kompakt bir otomobil. 4963 mm’lik uzunluğua 2900 mm’lik aks mesafesi eşlik ederken genişlki 1966, yükseklikse 1381 mm. Otomobilin bagaj hacmi önde 81, arkada 366 litre ile iki adet, bu yerleşim Cayman ve Boxster modellerini anımsatıyor.

Kabinde oldukça modern görünen bir tasarım bizleri bekliyor ve toplam 4 adet gösterge alabiliyorsunuz. En genişi 16.8 inç genişliğinde içbükey olarak gelirken tüm modellerden dijital göstergeler standart. 10.9 inçlik Infotaintment ekranı konsolda konumlandırılmışken 8.4 inçlik dokumatik bir diğer ekran otomobilin havalandırma ve diğer kumandaları için geliştirilmiş.

Porsche Taycan Frankfurt Fuarı’nın en gözde otomobillerinden biri olacak. Ayrıca markanın tarihindeki en önemli modellerden biri olarak olması, Porsche’yi dijital çapa hazırlaması gibi rolleri de üstleniyor.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, elektrikli bir Porsche ile karşı karşıyayız...

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook