Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı

  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 1
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 2
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 3
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 4
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 5
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 6
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 7
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 8
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 9
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 10
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 11
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 12
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 13
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 14
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 15
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 16
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 17
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 18
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 19
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 20
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 21
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 22
  • Yeni BMW 3 Serisi Paris’i salladı - 23

G20 kodlu yeni 3 Serisi Paris Fuarı’nda yeni teknolojileri ve hafiflemiş gövdesiyle tanıtıldı.

Yazı: Mehmet Kara 




BMW’nin bir süredir prototip modellerinin fotoğraflarını ve gelişim aşamalarını paylaştığı yeni 3 Serisi sonunda Paris Fuarı’nda tanıtıldı. G20 3 Serisi tamamen yeni şasi, teknolojiler, hafiflemiş gövde ve elden geçirilmiş motorlarla oldukça iddialı geldi. Ayrıca modelin son yıllarda rakiplerine kaybetmeye başladığı sportiflik iddiasını yeniden geri kazanacağına da kesin gözüyle bakılıyor. 

BMW’nin son yıllarda oldukça farklı bir tasarım anlayışıyla modellere yaklaştığını biliyoruz. Bunu ilk olarak 7 Serisi’nde ardından 5 Serisi ve bu yıl tanıtılan yeni X5, X3 ve Z4 modellerinde gördük. 3 Serisi de benzer çizgilerde hatta kimi zaman 5 Serisi’ne fazla benzediğini bile söyleyebiliriz. Yine de BMW, klasik tasarım oyunlarına yer verdiği çizgilerinde olabildiğince yenilik barındırıyor. Böbrekler eski modele göre daha genişken, farlar ızgaraların içerisine girecek şekilde tasarlanmış. Motor kaputu artık tamamen böbreklerin üzerine doğru iniyor, bu modelin önden daha uzun görünmesini sağlayan bir özellik. 

Yandan bakıldığında eski modelde omuz çizgisinin üzerinde yer alan kapı açma kolları bu defa iki farklı omuz çizgisi üzerine konumlandırılmış. Kapıların alt kısmındaki hareketli form profile dinamik bir görüntü katarken her BMW’nin ortak tasarım oyunu Hofmeister Kink ilk kez bu kadar hareketli ve dinamik bir yapıda. Hatta bu kısımda farklı açılara yer verilerek daha hacimli bir görünüm elde edilmiş. Tamamen LED farların domine ettiği arka kısımda tüm modellerde çift egzoz çıkışına yer verilmiş. Egzoz çapları motor gücü arttıkça genişleyen bir yapıda... Bu arada 3 Serisi’nin aerodinamik katsayısının 0.23 ile sınıfının en iyi değerinde olduğunun altını çizelim. 

Tasarım & Altyapı 

3 Serisi’nin altyapısı 5 Serisi ve 7 Serisi’yle aynı; CLAR platformu üzerine geliştirilmiş. F30 3 Serisi’ne göre 76 mm daha uzun (4709 mm), 16 mm (1827 mm) geniş ve 1 mm (1442 mm) yüksek bir yapıda. Yeni platform sayesinde 41 mm artan aks mesafesi 2851 mm’ye ulaşmış. Bunun yanında önde 43 mm, arkada 21 mm genişleyen iz açıklığı daha sportif ve iyi tutunan bir 3 Serisi’nin bizleri beklediğinin habercisi niteliğinde. 

Artan boyutlara rağmen ağırlık 55 kg hafiflemiş durumda. Motor kaputu ve ön çamurluklarda kullanılan alüminyum bu hafiflemenin en büyük etkenlerindenken ön aks ve bağlantılarında da tamamen alüminyuma yer verilmiş. Önde MacPherson, arkada çok noktadan bağlantılı süspansiyon sistemi eski modelle aynı olsa da yenilikçi amortisörler sayesinde daha sert yay kullanılabilmiş. M Spor süspansiyonda markanın fazlasıyla üzerinde durduğu ve ‘lift-related’ adını verdiği amortisör tasarımı yer alıyor. Bu sistem hidrolik bump-stop’lara (amortisörün kapandığı noktadaki bölüm) sahipken bu sayede daha kısa bir yay düzeneği kullanılmasına olanak veriyor. Böylece yayların hareketi sürekli bir şekilde kontrol altında tutulurken amortisörün verdiği tepki yayların hareketine göre ayarlanıyor ve titreşimler veya tümsek ve çukur gibi pürüzlerden geçerken ortaya çıkan darbeler olabilecek en iyi şekilde absorbe edilebiliyor. Bu da otomobilin daha keskin bir sürüş sunmasını sağlıyor. Ağırlık dağılımı bir BMW klasiği olarak ön/arka %50/50 olacak şekilde dağıtılmışken, şasi eski modele göre %25 daha rijit olmasıyla dikkat çekiyor. 

Tüm bunlar dışında kullanıcılar için üç farklı süspansiyon seçeneği sunuluyor: SE, Sport ve M Sport. M Sport alındığında gövde yüksekliği 10 mm alçaltılırken daha sert yaylar, viraj demirleri standart olarak geliyor. Buna ilaveten opsiyon olarak adaptif süspansiyon ve kilitli diferansiyel alabiliyorsunuz. Adaptif süspansiyon sistemi alındığında sürücü Comfort ve Sport seçeneklerinden istediğini seçerek amortisörlerin sertliğini ayarlayabiliyor. Üçüncü seçenek olan Adaptive ise otomatik olarak sürüş tarzınıza göre bu seçimi yapıyor. 

G20’de şimdilik 2 benzinli ve 3 dizel motor alınabiliyor. Benzinlilerden ikisi de 2.0 litre, turbo motorluyken, 320i 184 bg ve 300 Nm tork üretirken, 330i 258 bg ve 400 Nm ile 0-100 km/s hızlanmasını 5.8 sn’de gerçekleştiriyor. Dizellerde yine 2.0 litrelik 150 bg ve 320 Nm ile 318d ve 190 bg ile 400 Nm ile 320d seçenekleri 4 silindirli olarak alınabiliyor. Özellikle 320d hafifleyen gövdeyle birlikte 6.8 sn’de 100 km/s hıza çıkarken sadece 4.2 lt/100 km’lik ortalama tüketim değerine sahip. 320d’de ayrıca dört tekerlekten çekişli versiyon xDrive’da alınabiliyor. 6 silindir sevenler ise 265 bg ve 580 Nm’lik devasa torklu 3.0 litrelik makineyi alabilirler. 330d 5.5 saniyelik 0-100 km/s hızlanmasını 4.8 lt/100 km’lik ortalama tüketimle destekliyor. Tüm dizeller AdBlue sistemiyle donatılmışken, benzinli motorlarda da partikül filtresi yer alıyor. 318d ve 320d modellerinde standart olarak 6 ileri manuel şanzıman sunulurken 8 ileri Steptronic vites kutusu opsiyon olarak geliyor, diğer modellerse sadece otomatik şanzımanla alınabiliyor. 

2019 yazında motor seçeneklerine 3.0 litrelik, çift turbo destekli M340i xDrive ve 330e plug-in hibrit katılacak. M340i 374 bg gücü ve 500 Nm’lik torkuyla 0-100 km/s’ye 4.4 saniyede çıkabiliyor. Bu eski E90 M3’leri bile geride bırakacak kadar hızlı. 330e ise 3.0 litrelik benzinli motorunu elektrik motoruyla kombine ediyor ve 250 bg güç ortaya atıyor. Arka koltukların altına yerleştirilen batarya otomobile 60 km’lik elektrik menzili sunarken modelin ortalama tüketimi 1.7 lt/100 km, emisyon değeriyse 39 gr/km. 

Kabin

F30’un en zayıf olduğu noktalardan biri kabini ve rakiplerine göre geri kalan manuel (el freni ve analog göstergeeler gibi) kontrolleriydi. Ancak yeni model bunların önüne geçmiş gibi görünüyor. 8 Serisi, X5 ve Z4’te gördüğümüz tamamen dijital göstergeler 3 Serisi’ne de adapte edilmiş. BMW Live Cockpit adı verilen bu göstergeler kişiselleştirilebiliyor ve sürüş moduna göre farklı renklere bürünüyor. Ayrıca 8.8 inç genişliğindeki Infotaintment ekranı standart olarak sunulurken bunu 10.25 inç daha geniş bir ekranla değiştirebiliyorsunuz. iDrive 7 altyapısı kullanan Infotaintment sisteminin en büyük özelliği yazılımının bir BMW modelinde ilk kez online olarak güncellenebiliyor olması. 

3 Serisi hiçbir zaman yalıtım konusunda sınıfının en iyisi olmamıştı. Ancak artık bu değişecek gibi görünüyor çünkü BMW önde özel yalıtımlı bir cam kullanırken A sütunlarının izolasyonu için de özel olarak çalışılmış. Bu da sportifliğin yanında gelişen aerodinamik özelliklerle birlikte konforun da yolculara sunulduğu anlamına geliyor. Sanıyoruz ki oldukça sessiz bir 3 Serisi bizleri bekliyor. Artan boyutlar kabin hacmine özellikle arkada ciddi şekilde olumlu etkilerken bagaj hacmi 480 litre ile güncel modelle aynı. 

Teknoloji

Yeni 3 Serisi’nde BMW’nin elindeki tüm güvenlik sistemlerine yer verilmiş. Akıllı hız sabitleme sistemi, şerit takip sistemi gibi özellikler geliştirilmiş olarak otomobilde kullanılırken otomatik park yardımcısı sürünün etrafını iyi göremediği yerlerde sürüşü devralıyor ve park etmeyi tamamen otomatik olarak yapabiliyor. Ayrıca sürücüler dar yerlerde araçlarına binmeden 3 Serisi’ni olduğu yerden çıkartabiliyorlar.

Otomobilin standart donanımında yaya ve araç için çarpışma uyarısı ve otomatik frenleme sisteminin sunuluyor olması özellikle çarpışma testlerinden alınacak dereceler için kritik. 

3 Serisi ile birlikte tanıtılan ve BMW modellerinde de ilk kez kullanılacak olan Intelligent Personel Assistant yapay zekaya sahip bir altyapı barındırıyor. Sürücünün rutin hareketlerini öğrenerek önerilerde bulunan sistem sesle de komut edilerek kullanılabiliyor. Sürücü ‘uykum geldi’ dediğinde sistem otomatik olarak müzik tarzını değiştiriyor, ambiyans aydınlatmasını rengini ve kabin sıcaklığını değiştiriyor. Ayrıca navigasyona ‘beni eve götür’ gibi önceden tanımlanmış komutlar verildiğinde haritada bu lokasyonları görebiliyorsunuz. Sistemin fonksiyonları ve komutları online güncellemelerle genişletilebiliyor ve kişiselleştirilebiliyor. 

3 Serisi’nde belki de en çok ses getirecek teknoloji içerisinde Near Field Communication teknolojisi barındıran dijital anahtar. Şimdilik sadece Android 8.0 işletim sistemi barındıran Samsung Galaxy telefonlarla çalışan sistem bu altyapının olduğu cep telefonlarını anahtara dönüştürüyor. Böylece otomobili çalıştırmak için anahtara gerek kalmıyor. Sürücü telefonunu kablosuz şarj alanına koyduğunda otomobil çalışıyor. 

BMW teknolojik olarak sınırları zorlamasının yanında otomobilin donanım özelliklerine de özen göstermiş. Lazer farlar, kapı altlarında karşıla aydınlatması, elektronik el freni, üç bölgeli havalandırma ve 6 farklı renk seçeneği sunan ambiyans aydınlatması gibi detaylar 3 Serisi’nin lüks hissiyatını farklı bir noktaya taşıyacak gibi. 

Sonuç

Hiç olmadığı kadar teknolojik ve lüks özellikleri bünyesinde barındıran yeni 3 Serisi aynı zamanda sportif bir sürüş de vaat ediyor. Tasarım olarak modern, sürüş olarak sportif, konfor olarak son derece lüks bir otomobil karşıladı bizleri Paris’te.

3 Serisi hiçbir zaman standart olmamış her zaman standartları belirlemişti. Yeni 3 Serisiyle bu gelenek devam edecek gibi görünüyor…

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook