Yeni M5 dört çekerle geliyor

  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 1
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 2
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 3
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 4
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 5
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 6
  • Yeni M5 dört çekerle geliyor - 7

BMW’nin en fazla merak edilen modellerinden olan yeni M5 kamuflajlı da olsa kendini gösterdi. Yeni modelde M xDrive sistemi yer alacak.

  • 600 bg’den fazla güç
  • 700 Nm’den fazla tork
  • Dört çeker sistemi
  • Çift kavrama yerine 8 ileri Steptronik şanzıman

BMW G30 kodlu 5 Serisi’ni tanıttıktan sonra hemen hemen herkes yeni M5’i düşünmeye başlamıştı. Özellikle Mercedes- AMG’nin E63 AMG ve Audi’nin RS6 ile yıllardır dört çeker sistemi sayesinde yakaladığı performans verileri ve müşteri kitlesini yakalamakta zorlanan M5, bugüne kadar sadece arkadan çekişli olarak üretilmişti. BMW M, hiçbir zaman açıklamalarında dört çeker sistemine karşı olduğunu açıklamamıştı ama kullanmayı da düşünmemişlerdi. Ancak artık dünya değişiyor, rakipler güçleniyor ve BMW M dört çekeri uygulamak zorunda kalabiliyor.

Evet, yeni M5 dört çeker sistemiyle geliyor. Ancak bu bildiğiniz dört çekerler gibi ya da BMW’nin standart modellerindeki gibi xDrive sistemi değil. Bu tamamen BMW M Departmanı tarafından geliştirilen, M xDrive adı verilen yeni bir sistem. Hemen söyleyelim otomobil tamamen arkadan çekiş olarak kullanılabiliyor. BMW M, birçok özelliğinde olduğu gibi bu dört çeker sisteminde de modlara göre değişik çekiş sistemleri sunuyor. M xDrive’da üç farklı mod var: 4WD, 4WD Sport ve 2WD. 4WD otomobilin standart modu ve tamamen yol tutuş ile çekişi arttırmak için kullanılıyor, 4WD Sport dört çeker sistemiyle birlikte aracın arka kısmının biraz daha oynak olmasını sağlıyor, 2WD ise bizim gibi arkadan çekiş severler için geliştirilmiş, tamamen arka lastiklere güç ileten, ön diferansiyeli iptal eden bir sistem. Bu sayede dört çeker olan M5 ile drift yapabilmeniz mümkün olacak. Çekiş ayarları dışında otomobildeki tüm direksiyon, süspansiyon, motor haritası ve şanzıman gibi ayarları tek tuşla ya da Individual olarak ayarlamanız da mümkün. Mesela M5’i Sport modunda kullanmak istiyorsunuz ama direksiyon çok ağır geliyor, o halde direksiyonu Comfort moduna alıp daha yumuşak şekilde kullanabiliyorsunuz.

BMW bunun için otomobilin genel elektronik kontrol ünitesinden ayrı bir kontrol ünitesi geliştirdiğini söylüyor ve yeni M5 ayrı bir kontrol ünitesine sahip ilk M modeli olarak dikkat çekiyor.

Yeni M5’teki yeniliklerden biri de şanzıman. BMW M, son modellerinin tamamında hatta M3’te önceki jenerasyon E92’de bile çift kavramalı vites kutularını tercih ediyor ancak yeni M5’te bunun yerine tork konvertörlü, M Steptronik şanzıman tercih edilmesi ilginç. Bunun nedenini net olarak açıklamasalar da ağırlık ve dört çeker sisteminin otomobile entegre edilmesi olduğunu düşünüyoruz.

BMW şimdilik motor gücü, tork ve performans hakkında net bilgiler paylaşmıyor. Ancak, yukarıdaki videolarda BMW M Başkanı Van Meel’in açıklamalarından duyduğumuz kadarıyla maksimum güç 600 bg’den fazla, torksa 700 Nm’den daha çok olacak. Ayrıca 0-100 km/s hızlanma için de 3.5 saniyeden daha hızlı olacağı söyleniyor.

Motor ise mevcut gövdedeki 4.4 litrelik, çift turbolu V8 ünitenin güncellenmiş hali olacak. Yeni M5'in yaz aylarında tanıtılması planlanıyor.

Yazıyı değerlendir

Yorumlar

Facebook